19:10 | 2/4/19
Η Ινδία πραγματοποίησε μία δοκιμή του εθνικής σχεδίασης πύραυλου κατά δορυφόρων, ο οποίος έπληξε με επιτυχία έναν απενεργοποιημένο ινδικό δορυφόρο σε υψόμετρο 300 χλμ. Οργισμένη η NASA για τα διαστημικά "σκουπίδια" και την ασφάλεια του ISS
H NASA αποκάλεσε "τραγική εξέλιξη" την καταστροφή ενός δορυφόρου από την Ινδία, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.Ο διευθυντής της NASA, Jim Bridenstine, ανακοίνωσε πως ο κίνδυνος να συγκρουστούν τα "διαστημικά σκουπίδια" με τον ISS έχει αυξηθεί κατά 44% τις τελευταίες 10 ημέρες. "Ο σταθμός είναι ακόμη ασφαλής. Αν χρειαστεί να μετακινηθεί, θα γίνει", πρόσθεσε.
Συγκεκριμένα, μιλάμε για 400 συντρίμμια από τη δοκιμή αντιβαλλιστικού πυραύλου, ο οποίος χτύπησε και κατέστρεψε έναν ινδικό δορυφόρο.
Σύμφωνα με τον Guardian, η Ινδία χαρακτήρισε "επιτυχημένη" τη δοκιμή, με την καταστροφή του δορυφόρου να γίνεται σε χαμηλό υψόμετρο, στα 300 χιλιόμετρα, αρκετά πιο χαμηλά από τον ISS και τους περισσότερους δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας. Ωστόσο, 24 κομμάτια πέρασαν πάνω από τον ISS.
"Τα συντρίμμια θα αποσυντεθούν και θα καούν πέφτοντας στη Γη τις επόμενες μέρες", ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας. Μετά τις δηλώσεις Μόντι, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών είπε πως ελπίζει όλες οι χώρες να "προστατέψουν την ειρήνη και γαλήνη στο διάστημα".
Σκοπός της δοκιμής, σύμφωνα με την ινδική κυβέρνηση, είναι η προστασία των μέσων της Ινδίας στο διάστημα από εχθρικές επιθέσεις.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο διάστημα, τα "σκουπίδια" σαν αυτά που προκλήθηκαν τώρα, κινούνται με ταχύτητα 7,8 χλμ ανά δευτερόλεπτο, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν 900.000 κομμάτια σε τροχιά, 34.000 εκ των οποίων είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος από 10 εκατοστά.
Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι ανακοίνωσε πως η η Ινδία έγινε η τέταρτη χώρα στον κόσμο που κατέχει σύστημα πυραύλων κατά δορυφόρων (ASAT) μετά την Κίνα, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πλέον, εντείνονται οι ανησυχίες περί "κούρσας εξοπλισμών", ενώ πρόσφατα η αμερικανική κυβέρνηση πρότεινε τη δημιουργία μιας "Διαστημικής Δύναμης" (Space Force). Παράλληλα, η αμερικανική DIA εκτιμά πως η Κίνα και η Ρωσία καταβάλλουν προσπάθειες για εξέλιξη των δικών τους ASAT δυνατοτήτων.
Χρήστος Δεμέτης
Σχετικά άρθρα