15:44 | 5/4/19
Τι θα γίνει αν πυροδοτηθούν 15.000 ατομικές βόμβες ταυτόχρονα - Ένα αποκαλυπτικό βίντεο που καταγράφει το απόλυτο χάος σε περίπτωση που οδηγούμασταν σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο
Η ομάδα "Kurzgesagt – In a Nutshell" φτιάχνει επιστημονικά animated βίντεο.Η πιο πρόσφατη δουλειά της, τιτλοφορείται "Τι θα γινόταν αν πυροδοτούσαμε όλες τις πυρηνικές βόμβες ταυτόχρονα;" και όπως είναι λογικό, έχει γίνει viral στο YouTube.
Μιλάμε άλλωστε για μια περίοδο κατά την οποία οι συνομιλίες περί πυρηνικών αφοπλισμών δεν πάνε τόσο καλά, με Αμερική και Βόρεια Κορέα να μην καταφέρνουν να συνεργαστούν παρά τις συναντήσεις Τραμπ - Κιμ, ενώ Ιράν και Ινδία αναπτύσσουν τα δικά τους όπλα. Η ισορροπία δυνάμεων άλλωστε τίθεται εν αμφιβόλω με αφορμή τους εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ, και την ώρα που η Ρωσία δείχνει να αυξάνει την παγκόσμια επιρροή της δια μέσου των ενεργειακών οδών και της δυναμικής που εγκαθιδρύει σε Συρία και Μέση Ανατολή.
Για πολλούς αναλυτές, βρισκόμαστε σε μια περίοδο που ιστορικά λειτουργεί ως "μεταίχμιο".
Όπως αναφέρει το παραπάνω βίντεο, αυτή τη στιγμή στον πλανήτη υπάρχουν 15.000 πυρηνικά όπλα.
Τρεις μόλις πυρηνικές κεφαλές θα μπορούσαν να εξαφανίσουν μια παγκόσμια μητρόπολη, όπως τη Νέα Υόρκη. Την ίδια ώρα, 15,000 πυρηνικές κεφαλές ισοδυναμούν σε 3 δισεκατομμύρια τόνους TNT και 15 φορές με την ενέργεια του ηφαιστείου Κρακατόα.
Ακόμη, μία μόνο κεφαλή θα μπορούσε να εξαφανίσει όλο το δάσος του Αμαζονίου. Όπως καταλαβαίνετε, ο κόσμος θα μπορούσε να τελειώσει μέσα σε λίγες μόνο ώρες... Μάλιστα, εκτιμάται ότι υπάρχουν 35 εκατομμύρια τόνοι ουρανίου στη Γη, που αρκούν για να δημιουργήσουν το ισοδύναμο 10 δισεκατομμυρίων βομβών της Χιροσίμα.
Για να αντιληφθεί κανείς τη δυναμική των νέων πυρηνικών όπλων, αρκεί να σημειώσουμε πως η βόμβα στη Χιροσίμα υπολογιζόταν σε 16.000 τόνους ΤΝΤ (16 κιλοτόνοι), ενώ μια κεφαλή W-87 διηπειρωτικού πυραύλου έχει απόδοση 300 κιλοτόνων.
Σήμερα, το 90% των πυρηνικών κεφαλών που υπάρχουν στον κόσμο ανήκει σε Ρωσία και ΗΠΑ. Το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ έχει αναπτύξει νέες βόμβες, ως απάντηση στη νέα ψυχροπολεμική απειλή από τη Ρωσία.
Από την άλλη, ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει δοκιμάσει έξι πυρηνικές δοκιμές. Συνολικά, οι πυρηνικές δυνάμεις σήμερα είναι εννέα.
Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και το Πακιστάν, η Ινδία, το Ισραήλ και η Βόρεια Κορέα.
Το παγκόσμιο απόθεμα των πυρηνικών έχει συρρικνωθεί σημαντικά από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, ωστόσο εκτιμάται ότι σήμερα υπάρχουν συνολικά 15.000 πυρηνικές κεφαλές όπως αναφέραμε και παραπάνω, εκ των οποίων οι 9.600 πιστεύεται πως βρίσκονται σε στρατιωτική λειτουργία. Περίπου 2.800 είναι σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν ανά πάσα ώρα και στιγμή.
Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI) η Ρωσία διαθέτει σήμερα περί τις 7.010 πυρηνικές κεφαλές, οι ΗΠΑ 6.550, η Γαλλία 300, η Κίνα 270, η Βρετανία 215, το Πακιστάν 140, η Ινδία 130, το Ισραήλ 80 και η Βόρεια Κορέα 15.
Από το 1970, 190 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, Ρωσίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Γαλλίας και Κίνας, έχουν προσχωρήσει στη Συνθήκη για τη μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων (NPT). Η Ινδία, το Πακιστάν και το Ισραήλ δεν υπέγραψαν ποτέ τη συμφωνία, ενώ η Βόρεια Κορέα την εγκατέλειψε το 2003.
Βίντεο - Kurzgesagt - In a Nutshell, Χρήστος Δεμέτης
Σχετικές ετικέτες:Κόσμος
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων