Πες μου τι καφέ πίνεις να σου πω ποιος είσαι | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Πες μου τι καφέ πίνεις να σου πω ποιος είσαι

01:14 | 5/5/19

Ποιος είναι ο πιο δημοφιλής, ποιος έχει τα πρωτεία και τι σημαίνει για τους Έλληνες

Ελληνικός ή γαλλικός; Εσπρέσο, φραπέ ή καπουτσίνο; Ό,τι και να επιλέξουμε ο καφές είναι απόλαυση, ιεροτελεστία
αλλά μία από τις δημοφιλείς καθημερινές συνήθειες που αρνούμαστε πεισματικά να αποχωριστούμε.

Για πολλούς είναι απαραίτητη πρωινή κίνηση για να ξεκινήσει καλά η μέρα αλλά και η παρέα τους καθόλη τη διάρκειά της.



Δείχνει όμως κάτι για εμάς ο καφές που πίνουμε; Οι προτιμήσεις μας στον καφέ μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για τον χαρακτήρα μας, τις διατροφικές μας συνήθειες ή την διάθεσή μας, λένε οι επιστήμονες.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα τον espresso τείνουν να προτιμούν οι εργασιομανείς, όσοι είναι ηγετικές φυσιογνωμίες και γρήγοροι στην επίτευξη στόχων και ταυτόχρονα καλοί εραστές.

Τον macchiato προτιμούν οι γυναίκες που κάνουν καριέρα και ταυτόχρονα είναι μητέρες, ενώ όσοι έχουν αδυναμία στον καπουτσίνο φαίνεται ότι θέλουν να έχουν τον έλεγχο, αλλά ταυτόχρονα είναι υπερβολικά ευαίσθητοι.

Όσοι προτιμούν τον φραπέ διακρίνονται για την χαλαρότητά του ενώ, σε χειρότερη θέση, σύμφωνα πάντα με έρευνες, βρίσκονται αυτοί που πίνουν ντεκαφεϊνέ κι αυτό γιατί δίνουν στους άλλους να καταλάβουν ότι δεν βγαίνουν συχνά για να περάσουν καλά.

Τον καφέ φίλτρου τον προτιμούν οι εκλεπτυσμένοι, και τον ελληνικό καφέ πίνουν οι πιο… παραδοσιακοί και συντηρητικοί τύποι.

«Δείχνει κάτι για εμάς ο καφές που πίνουμε;» ρωτάμε τον κ. Αντώνη Λουμίδη, ιδιοκτήτη του καφεκοπτείου Λουμίδη στην Κηφισιά.

«Δείχνει πόσο βαθιά γνώση του καφέ έχει ο καταναλωτής. Υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται πολύ με τον καφέ που πίνουν, από πού προέρχεται, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του, πώς έχει ψηθεί, εάν είναι φρέσκος. Δεν πάνε και παραγγείλουν απλώς ένα καφέ. Άνθρωπος που έρχεται και κάνει ερωτήσεις την ώρα που πίνει ένα καφέ, αμέσως καταλαβαίνεις τι άνθρωπος είναι. Δείχνει από τον καφέ που πίνει τι χαρακτηριστικά έχει.

Επίσης ο καφές που πίνουμε, αν είναι σκέτος ή γλυκός, δείχνει τις διατροφικές μας συνήθειες. Υπάρχουν άνθρωποι που ζητάνε από πάνω σαντιγί, σιρόπια, τρούφες, καραμέλα και ουσιαστικά τον κάνουν να μοιάζει περισσότερο με γλυκό παρά με καφέ. Αυτό δείχνει μία επιρρέπεια σε πιο κακή διατροφική συνήθεια. Τέλος, δείχνει και τη διάθεση του καταναλωτή για γευστικούς πειραματισμούς γενικότερα».

Όσο για το ποιος καφές έχει τα πρωτεία, ο κ. Λουμίδης μας απαντάει:

«Ο espresso, και τα παράγωγά του, έχουν τα πρωτεία και από πλευράς γευσιγνωσίας και από πλευράς κατανάλωσης. Ο espresso είναι μία μέθοδος παρασκευής καφέ η οποία μπορεί να δώσει τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά του κόκκου του καφέ γιατί υπάρχει υψηλής πίεσης καυτό νερό από τους κόκκους για λίγη ώρα και μπορεί να πάρει περισσότερα γευστικά χαρακτηριστικά».

Δεν είναι μόδα; αναρωτιόμαστε…



«Όχι δεν είναι μόδα. Δεν αδικούμε τις άλλες κατηγορίες, δεν είμαστε εσπρεσσιομανείς αλλά οφείλουμε να πούμε ότι οι καλής ποιότητας καφέδες δεν πίνονται espresso, πίνονται ως φίλτρου. Έναν πάρα πολύ καλό και ακριβό καφέ θα τον φτιάξουμε με μία πολύ καλή μέθοδο φίλτρου για να τον πιούμε. Έτσι θα το εκχυλίσουμε».

Ο espresso είναι ο πιο δημοφιλής καφές αλλά και ο πιο υγιεινός, σύμφωνα με τον κ. Λουμίδη.

«Ο espresso και τα παράγωγά του δηλαδή καπουτσίνο, latte κλπ. είναι ο πιο δημοφιλής καφές αλλά και ο πιο υγιεινός θεωρητικά, λόγω της μικρής ποσότητας που έχει στο φλιτζάνι άρα και της λιγότερης καφεΐνης που έχει».

Υπάρχει βέβαια και ο κόσμος που «μένει» στον ίδιο καφέ και δεν δείχνει μεγάλη προθυμία να αλλάξει.

«Πολλοί "μένουν" στον ίδιο καφέ. Δείχνει μία συντηρητικότητα στη ζωή τους γενικότερα χωρίς να είναι κάτι αρνητικό αυτό. Κι εγώ το ίδιο θα έκανα εάν δεν ήμουν στον κλάδο. Πιθανότατα κρίνοντας από άλλες μου διατροφικές συνήθειες θα έμενα στο ίδιο ρόφημα, αυτό μου αρέσει αυτό θα έπινα. Υπάρχει η έννοια της συνήθειας».

Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που λένε «εμένα με ξυπνάει μόνο ο ελληνικός καφές, δεν με πιάνει άλλος». Ισχύει αυτό ή είναι ιδέα τους;



«Έχει συνηθίσει ο οργανισμός του και περιμένει να πιει το συγκεκριμένο γευστικό αποτέλεσμα που έχει ο συγκεκριμένος καφές που πίνει για να του δώσει το ερέθισμα να ξυπνήσει» λέει ο κ. Λουμίδης. «Το ανθρώπινο σώμα συνηθίζει σε αυτό που του δίνουμε και μαθαίνει. Δεν είναι παραξενιά, είναι η συνήθεια που όμως είναι βιολογική. Έτσι έχει μάθει ο οργανισμός, δεν είναι του μυαλού».

Εσείς τι καφέ πίνετε; Τον ρωτάμε.

«Πίνω από όλους τους καφέδες λόγω της δουλειάς αλλά κυρίως espresso stretto και σκέτο. Άμα θέλουμε να δοκιμάσουμε ή να γνωρίσουμε ένα καφέ καλύτερα πρέπει να είναι σκέτος, να μην έχει τίποτα άλλο μέσα. Και ότι τον πίνω σκέτο ξεκίνησα για να δοκιμάσω και μου έμεινε συνήθεια».

Ο καφές στην Ελλάδα δεν είναι απλά ένα ρόφημα αλλά κομμάτι της κοινωνικής μας ζωής, κάτι το οποίο μας επιβεβαιώνει και ο κ. Λουμίδης.



«Ο καφές είναι συνυφασμένος με την χαλάρωση, την καλοπέραση και την κοινωνικότητα στην Ελλάδα. Λέμε "να πιω ένα καφεδάκι να χαλαρώσω" όπως άλλοι κάνουν ένα τσιγάρο. Δεν χαλαρώνει βιολογικά αφού έχει την καφεΐνη, αλλά χαλαρώνει το μυαλό. Εγώ με τους φίλους μου πάμε για καφέ κάθε Κυριακή πρωί. Και μπορεί να πάμε για καφέ και να μην πιω καφέ τελικά αλλά λέμε "πάμε για καφέ". Η έκφραση "πάμε για καφέ" δεν σημαίνει ότι πάμε να πιούμε καφέ σημαίνει "πάμε να τα πούμε". Στην Ελλάδα η κατανάλωση για καφέ διαρκεί κιόλας, δεν είναι σύντομη, θέλουμε να κάτσουμε, να πούμε και τα νέα μας πάμε για καφέ σημαίνει πάμε να την αράξουμε».

πηγή

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών