Στο 'κόκκινο' η κατάσταση με την Τουρκία | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Στο 'κόκκινο' η κατάσταση με την Τουρκία

10:52 | 7/5/19

Ο Ερντογάν με τις επαναληπτικές εκλογές στην Πόλη δείχνει ότι δεν πρόκειται να φύγει με δημοκρατικό τρόπο, ο συμβιβασμός με την Ουάσιγκτον για τους S-400 δυσκολεύει και οι δηλώσεις στη Λευκωσία περί «κυρώσεων» ανεβάζουν κατακόρυφα το θερμόμετρο. Οι ακροδεξιοί , ενόψει ευρωεκλογών, χρησιμοποιούν τον «αντιτουρκισμό». Οι κίνδυνοι για την Αθήνα

Στο κόκκινο είναι πλέον η ένταση με την Τουρκία, με το πρόβλημα να αναδεικνύεται σε μείζον θέμα για τη χώρα μας.

Η απόφαση για επαναληπτικές εκλογές στο Δήμο Κωνσταντινούπολης, κατ’ απαίτηση προφανώς του κυβερνώντος κόμματος, καταδεικνύει σύμφωνα με πολλούς αναλυτές ότι ο Ερντογάν δεν δέχεται την ήττα και ότι δεν πρόκειται να φύγει από την εξουσία με δημοκρατικό τρόπο. Ιδίως σε περίπτωση επικράτησης του υποψηφίου του Ερντογάν στις επαναληπτικές εκλογές, η κατάσταση στο εσωτερικό της γείτονος χώρας αναμένεται να γίνει εκρηκτική, ενώ στην προεκλογική περίοδο θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει ανταγωνισμός και πλεονασμός εθνικιστικών κραυγών και απειλών κατά των «εχθρών» (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) για την προσέλκυση ψηφοφόρων σε μια μάχη που θα κρίνει πολλά για το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, δεν είναι πλέον καθόλου βέβαιον -το αντίθετο, μάλιστα- ότι θα υπάρξει συμβιβασμός με την Ουάσιγκτον στο θέμα των S-400 και των F35, παρά την «διπλωματία των γαμπρών» (Τζάρεντ Κούσνερ και Μπεράτ Αλμπάιρακ), με ότι συνεπάγεται για την περιοχή και την χώρα μας η αλλαγή συμμαχιών της Άγκυρας.

Οι δηλώσεις, πάντως, της Λευκωσίας περί «κυρώσεων» στα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν στην «επιχείρηση γεωτρήσεων» της Άγκυρας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, όπως και οι δηλώσεις περί ενός «νέου Αττίλα» πυροδοτούν περαιτέρω την ένταση. Κυρώσεις, άλλωστε, επιβάλλονται σε χώρες «εχθρικές» προς την ΕΕ, όπως η Ρωσία, η Βενεζουέλα κ.λ.π. Οι δηλώσεις αυτές αναμένεται να βρουν ευήκοα ώτα σε τμήματα της δεξιάς και κυρίως στην ακροδεξιά της Ευρώπης, που θα επιχειρήσουν ενόψει των ευρωεκλογών να χρησιμοποιήσουν το «τουρκικό χαρτί» και τον ισλαμικό κίνδυνο.

Σύμφωνα με ανώτερες διπλωματικές πηγές η Ελλάδα αντιμετωπίζει πλέον ένα κίνδυνο, ο οποίος είναι αντίστροφος από τον κίνδυνο που αντιμετώπιζε την εποχή των Ιμίων, με τη διεθνή «απομόνωση».

Η Αθήνα αντιμετωπίζει αυτή τη φορά τον «κίνδυνο» να έχει τη στήριξη των ηγέτιδων δυνάμεων της Δύσης απέναντι στην Τουρκία, η οποία θα βρεθεί απομονωμένη και πιθανόν θα καταστεί περισσότερο απρόβλεπτη και επικίνδυνη. Ο δε Ερντογάν ίσως δεν δυσκολευτεί να βρει το πρόσχημα που ζητά για να πιέσει παραπάνω τους εσωτερικούς του αντιπάλους ή και να εξάγει την κρίση στην περιοχή. Όλοι άλλωστε συμφωνούν πως «τίποτε δεν είναι πλέον όπως πριν»…

Βασίλης Σκουρής

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών