Κοινοτικός προϋπολογισμός: Απαισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Κοινοτικός προϋπολογισμός: Απαισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας

06:04 | 23/11/12
Συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ λίγο πριν την έναρξη

Ενδεχομένως να μην υπάρξει συμφωνία για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της επόμενης επταετίας, σύμφωνα με όσα είπε σε δημοσιογράφους η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Όπως είπε, ενδεχομένως να χρειαστεί, αργότερα, άλλος γύρος διαπραγματεύσεων.

Η Άγκελα Μέρκελ, η χώρα της οποίας έχει τη μεγαλύτερη συμβολή στον προϋπολογισμό της ΕΕ, είπε ότι είναι σημαντικό να συγκρατηθούν οι δαπάνες.

Δήλωσε παράλληλα, ότι είναι σημαντικό να βρεθεί λύση, σημειώνοντας ότι δεν γνωρίζει αν αυτό είναι εφικτό να γίνει κατά τη διάρκεια της διήμερης Συνόδου Κορυφής. «Η Γερμανία θέλει να φτάσει το στόχο, αλλά ίσως αυτό γίνει σε ένα δεύτερο στάδιο» είπε κατά τη άφιξή της στις Βρυξέλλες.

«Έρχομαι επιζητώντας έναν συμβιβασμό, δεν έρχομαι να θέσω τελεσίγραφο» δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σημειώνοντας ότι «η Ευρώπη είναι ένας συμβιβασμός και καμία χώρα δεν μπορεί να έρθει επιζητώντας αυτό που έχει καταβάλει... σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει πλέον Ευρώπη».
Η κα. Μέρκελ και ο κ. Ολάντ συναντώνται στις Βρυξέλλες, ενόψει της έναρξης απόψε της Συνόδου Κορυφής για το ζήτημα του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να επιτευχθεί γρήγορα μια συμφωνία καθώς οι απόψεις που εκφράζονται απέχουν τόσο πολύ μεταξύ τους, είπε και ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δηλωσε ότι προτίθεται να αγωνισθεί για να διατηρηθεί η έκπτωση στη συνεισφορά της Βρετανίας στον προϋπολογισμό.

Την απόφαση της Ιταλίας να ασκήσει βέτο στην έγκριση του προϋπολογισμού της ΕΕ εάν δεν διατεθούν περισσότερα κονδύλια στη χώρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.

«Για εμάς είναι απαραίτητο να επιτύχει η Ιταλία καλύτερα αποτελέσματα από τα σημερινά» είπε και σημείωσε ότι αναμένονται δύσκολες διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς απείλησε ότι θα καταψηφίσει το προσχέδιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την περίοδο 2014-2020, αν οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ συμφωνήσουν σε πολύ μεγάλες μειώσεις.

Πηγή: skai.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών