Η «χρυσή ώρα» του εμφράγματος | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Η «χρυσή ώρα» του εμφράγματος

17:04 | 25/12/12

Ο χρόνος είναι καρδιακός μύς, λένε οι επιστήμονες

Κάθε ενόχληση από το λαιμό μέχρι και τη μέση η οποία είναι ασυνήθιστη και μας ξαφνιάζει, πρέπει να διερευνάται άμεσα. Αμερικανοί επιστήμονες θεωρούν πλέον επιβεβλημένο ένα τηλεφώνημα στο κέντρο άμεσων βοηθειών ή στον θεράποντα γιατρό μας, από τα πρώτα κιόλας λεπτά των ενοχλήσεων.

Δεν πρέπει να περιμένουμε απαραίτητα έναν έντονο διαπεραστικό πόνο στο στήθος για να κινητοποιηθούμε καθώς ένα σφίξιμο στο πάνω μέρος του σώματος, ένα κάψιμο ή ένας έντονος σπασμός των μυών μπορεί να είναι η αρχή ενός εμφράγματος, επισημαίνουν. Ήδη οι νέες οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας είναι ξεκάθαρες και μας καλούν να κατανοήσουμε ότι στο έμφραγμα «ο χρόνος είναι καρδιακός μυς».

«Όσο περισσότερο χρόνο ο καρδιακός μυς μένει αβοήθητος, χωρίς οξυγόνο και το αίμα είναι παγιδευμένο στο φραγμένο αγγείο, τόσο μεγαλύτερη είναι η καταστροφή της καρδίας» τονίζει στο CNN ο Τζέιμς Φάνγκ, ένας από τους συγγραφείς των νέων οδηγιών της Αμερικανικής καρδιολογικής Εταιρείας.

Οι γιατροί μπορούν σήμερα άμεσα να διανοίξουν ένα φραγμένο αγγείο, αρκεί ο ασθενής να φτάσει έγκαιρα στο νοσοκομείο, τονίζουν οι ειδικοί και συμπληρώνουν ότι αν αυτό γίνει γρήγορα, η καρδιακή υγεία του ασθενούς θα είναι πιθανότατα πολύ καλή για πολλά χρόνια μετά επεισόδιο. Το ερώτημα που τίθεται είναι: Πόσο γρήγορα;

Ο Φάνγκ κάνει λόγο για την «χρυσή ώρα» τους εμφράγματος και εξηγεί ότι αν κάποιος πάει στο νοσοκομείο αμέσως μετά τα πρώτα συμπτώματα και οι γιατροί διανοίξουν το φραγμένο αγγείο μέσα στην πρώτη ώρα, η πιθανότητα επιβίωσης είναι εξαιρετικά μεγάλη. Οι επιστήμονες συστήνουν να μην περιμένουμε ούτε λεπτό καθώς όσο πιο γρήγορα βρεθούμε στο νοσοκομείο , τόσο περισσότερο μυοκάρδιο θα σωθεί.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών