Πέθανε ο Άλκης Αλκαίος, στιχουργός της «Ρόζας», και του «Ερωτικού» [βίντεο] | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Πέθανε ο Άλκης Αλκαίος, στιχουργός της «Ρόζας», και του «Ερωτικού» [βίντεο]

21:03 | 10/12/12

«Τι με κοιτάζεις Ρόζα μουδιασμένο, συγχώρα με που δεν καταλαβαίνω» τραγούδησε όλη η χώρα μαζί με τον Δημήτρη Μητροπάνο. Ο Αλκης Αλκαίος, ο στιχουργός του τραγουδιού όπως και δεκάδων άλλων επιτυχιών, έφυγε σε ηλικία 63 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Στην πατρίδα του στην Πάργα (γεννήθηκε στα ελληνοαλβανικά σύνορα αλλά πολιτικογραφήθηκε κάτοικος Πάργας) θα γίνει αύριο η κηδεία του σπουδαίου ποιητή και στιχουργού, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Βαγγέλης Λιάρος.

Για πρώτη φορά η υπογραφή του εντοπίζεται σε ένα μικρό δοκίμιο για τον ποιητή Κ.Γ.Καρυωτάκη που κυκλοφόρησε το 1967. Το 1973 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΕΤ.ΝΕ.Μ του Θάνου Μικρούτσικου το βιβλίο του «Εμπάργκο - Ποιήματα», απ' όπου και το εμβληματικό ποίημα «Πρωινό τσιγάρο», αφιερωμένο στη μνήμη του Μάνου Λοΐζου. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η γνωριμία του με τον Θάνο Μικρούτσικο που οδήγησε σε ιστορικές στιγμές του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού με σημαντικές δισκογραφικές δουλειές, όπως το Εμπάργκο (1982) και Στου Αιώνα Την Παράγκα (1996).

Την υπογραφή του βρίσκουμε επίσης σε δίσκους του Νότη Μαυρουδή, του Σωκράτη Μάλαμα, του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, του Χρήστου Θηβαίου, του Μίλτου Πασχαλίδη, του Μάριου Τόκα κ.ά.Μερικά από τα πιο γνωστά του τραγούδια είναι η «Ρόζα», «Ερωτικό (Με μια πιρόγα), «Να γράφεις , να τηλεφωνείς», «Θέατρο Σκιών», «Πάντα γελαστοί» και άλλα.

Έζησε μακριά από τη δημοσιότητα και τις δημόσιες εμφανίσεις. Θεωρείται από τους σημαντικότερους ποιητές του ελληνικού τραγουδιού, εξαρχής αποδεικνύοντας ένα υψηλό επίπεδο γραφής, ωστόσο παραμένοντας σχετικά ολιγογράφος.

Ακολουθεί βίντεο με τον Θάνο Μικρούτσικο να μιλάει για τον Άλκη Αλκαίο, σε εκδήλωση στον ΙΑΝΟ.





Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών