22:10 | 14/1/13
Με 151 ψήφους πέρασε το άρθρο 35 για τα εργασιακά, καθώς η ΔΗΜΑΡ καταψήφισε
Με 166 "ναι" υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο το οποίο εμπεριέχει τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που αποτελούν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των δόσεων προς την Ελλάδα. 123 βουλευτές ψήφισαν "όχι" και ένας "παρών".
Σημειώνεται ότι το άρθρο 35, υπερψηφίστηκε με 151 "ναι" και 136 "όχι", καθώς κατά ψήφισε η ΔΗΜΑΡ, και 3 «παρών». Πρόκειται για το άρθρο που επιφέρει αλλαγές στα εργασιακά, μεταξύ των οποίων την καταβολή του ΕΚΑΣ με τη συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας ή τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης για την απόλυση.
Υπέρ του άρθρου ψήφισαν ψήφισαν οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Λοβέρδος, Σκανδαλίδης, Αηδόνης και Κουτσούκος, ενώ διαφοροποιήθηκε ο κ. Κεγκέρογλου που ψήφισε "όχι".
Από τους ανεξάρτητους βουλευτές οι Οδυσσέας Βουδούρης και Πάρης Μουτσινάς ψήφισαν "όχι" επί της αρχής και "παρών" στα άρθρα, ενώ ο Μάρκος Μπόλαρης ψήφισε παρόν σε όλα. "Όχι" στα άρθρα 35 και 31 ψήφισε ο Μιχάλης Κασής, ενώ "όχι" σε όλα είπε ο Νίκος Σταυρογιάννης. Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι βουλευτές Απόστολος Κακλαμάνης και Αντζελα Γκερέκου (ΠΑΣΟΚ), οι ανεξάρτητοι Μίμης Ανδρουλάκης, Θόδωρος Παραστατίδης, Γιώργος Κασαπίδης, η Ηρώ Διώτη και Γιώργος Σταθάκης (ΣΥΡΙΖΑ) καθώς και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Θωμάς Ψίρας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απέσυρε νωρίτερα διατάξεις που δεν αποτελούν προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της δόσης του δανείου, από το νομοσχέδιο με τις απαιτούμενες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου το οποίο εισήχθη προς ψήφιση στην Ολομέλεια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Όπως είπε έλαβε υπόψη του τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν και τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε ότι οι διατάξεις αυτές θα εισαχθούν στο επόμενο νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί απόψε το βράδυ. Απο τη Βουλή έχουν αποχωρήσει οι βουλευτές του ΚΚΕ.
Νομοθέτημα, με το οποίο η κυβέρνηση συνεχίζει την υπεύθυνη και συνεπή πολιτική της για να ανταποκριθεί στην κρισιμότητα της κατάστασης, χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, το νομοσχέδιο.
Ο αναπληρωτής YΠΟΙΚ σημείωσε:
- Ρυθμίζονται συνταξιοδοτικά θέματα του Δημοσίου, επιδιώκοντας αφενός την εδραίωση της ίσης αντιμετώπισης των υπαλλήλων του Δημοσίου και αφετέρου την ενδυνάμωση του αισθήματος της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Το πρώτο επιτυγχάνεται με την ίση μεταχείριση των υπαλλήλων της Βουλής και όλων των υπόλοιπων υπαλλήλων του κράτους, και στα συνταξιοδοτικά και στα μισθολογικά.
Οι πάσης φύσεως αποδοχές και επιδόματα που καταβάλλονται στους υπάλληλους της Βουλής δεν μπορούν να υπολείπονται ούτε και να υπερβαίνουν τις πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές και επιδόματα που καταβάλλονται στους υπάλληλους του υπουργείου Οικονομικών, συγκεκριμένων κλάδων και υπηρεσιών.
Οι διατάξεις τίθενται σε ισχύ μετά την αποστολή, από τον υπουργό Οικονομικών, των σχετικών μισθολογικών στοιχείων στον πρόεδρο της Βουλής. Το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης εξασφαλίζεται με την εξαίρεση των συνταξιούχων συμπολιτών με υψηλά ποσοστά αναπηρίας.
- Διευθετούνται θέματα που αφορούν το ΤΑΙΠΕΔ, ορίζοντας ότι τα μερίσματα που εισπράττει το ταμείο από τη συμμετοχή του σε ανώνυμες προς αποκρατικοποίηση εταιρείες αποτελούν έσοδα του κρατικού υπολογισμού.
- Επιταχύνονται οι διαδικασίες του ΕΣΠΑ, κυρίως, μέσω της υποχρεωτικής χρήσης του πληροφοριακού συστήματος συσσώρευσης κρατικών ενισχύσεων, της διευκόλυνσης της πληρωμής των έργων μέσω της ΤτΕ, της εξάλειψης των προσκομμάτων σε διαγωνισμούς συγχρηματοδοτούμενων έργων και της άρσης φαινομένων διακριτικής μεταχείρισης.
- Διευρύνονται οι χρηματοδοτικές δυνατότητες του ΕΤΕΑΜ στοχεύοντας στη σημαντική διευκόλυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα ρευστότητας.
- Εισάγονται φορολογικές διατάξεις στο πλαίσιο της ίσης κατανομής της φορολογικής επιβάρυνσης, ενώ, επιβάλλεται και φόρος πολυτελούς διαβίωσης.
- Αναδιαμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο σύναψης συμβάσεως μεταξύ του ΕΟΠΠΥ και των παρόχων Υγείας.
- Βελτιώνεται το περιβάλλον και οι συνθήκες για την υλοποίηση το προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, διευθετώντας, παράλληλα, μια σειρά από εκκρεμότητες, αναφορικά με τη συμβατότητα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και την ΕΕ (π.χ. ΟΔΙΕ και ΟΣΕ).
- Εγκρίνονται τα σχέδια των συμβάσεων τροποποίησης, δηλαδή, των συμβάσεων επί των οποίων πραγματοποιήθηκε η πρόσφατη επιτυχημένη επαναγορά ελληνικού χρέους και αποδέσμευση της δόσης (που αντιστοιχεί στο 27% του ΑΕΠ).
Πηγή: skai.gr
Σχετικές ετικέτες:Πολιτική
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων