Σκληρές διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ – Οι ελληνικές διεκδικήσεις | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Σκληρές διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ – Οι ελληνικές διεκδικήσεις

23:08 | 7/2/13


Συνάντηση των Κάμερον, Μέρκελ, Ολάντ υπό την προεδρία του Χέρμαν Βαν Ρομπέι

Σκληρές διαπραγματεύσεις διενεργούνται στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για την επίτευξη συμφωνίας επί του προϋπολογισμού της Ε.Ε.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, «όλα δείχνουν ότι αναμένεται να υπάρξει πολιτική απόφαση, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το περιβάλλον του Χέρμαν βαν Ρομπέι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό που λέγεται είναι ότι τίποτα δεν θα αλλάξει σε δύο μήνες, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως ενδέχεται να μετατοπισθεί η λήψη αποφάσεων στο μέλλον. Τα οικονομικά μεγέθη είναι ούτως ή άλλως γνωστά, οπότε αυτό που απομένει είναι η τελική συμφωνία ώστε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προλάβει να εγκρίνει τις σχετικές με τα πακέτα χρηματοδοτήσεων αποφάσεις. Με λίγα λόγια, φαίνεται να επικρατεί κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας στις Βρυξέλλες, χωρίς να παραγνωρίζονται οι δυσκολίες».

Νωρίτερα υπήρξε τετραμερής συνάντηση των Κάμερον, Μέρκελ, Ολάντ υπό την προεδρία του Χέρμαν Βαν Ρομπέι για να αμβλυνθούν οι διαφορές μεταξύ των χωρών.

Η Βρετανία, όπως δήλωσε κατά την άφιξή του στη βελγική πρωτεύουσα ο Ντέιβιντ Κάμερον, ζητά μείωση των δαπανών ενώ ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ είπε πως η Γαλλία δεν θα συμφωνήσει στον πολυετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης "με οποιοδήποτε κόστος" εάν η ενδεχόμενη συμφωνία αποδυναμώνει την αγροτική πολιτική ή πλήττει την ανάπτυξη.

"Οι ηγέτες της Ε.Ε. είναι ακόμα διχασμένοι για τον 7ετή προϋπολογισμό" δήλωσε προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, η κ. Μέρκελ δήλωσε αποφασισμένη για την επίτευξη συμφωνίας κατά τη διάρκεια της Συνόδου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "για τη Γερμανία, μπορώ να πω πως θα κάνουμε τα πάντα ώστε να υπάρξει συμφωνία καθώς λόγω της υψηλής ανεργίας είναι μεγάλης σημασίας το να έχουμε την ικανότητα να σχεδιάζουμε".

"Δεν είναι σίγουρο πως θα επιτευχθεί σήμερα μια συμφωνία", υποστήριξε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Mario Monti.

Την ίδια ώρα, προσερχόμενος ο τσέχος πρωθυπουργός φέρεται να δήλωσε -όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο τσεχικά μέσα ενημέρωσης- πως η χώρα του είναι έτοιμη να ασκήσει βέτο στον επταετή προϋπολογισμό.

Από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε κλειδί και εγγύηση για να πετύχει τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη τους πόρους από τα διαρθρωτικά ταμεία. Όπως είπε η δημοσιονομική εξυγίανση και οι διαρθρωτικές αλλαγές βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ελλάδα, ο μεγάλος στόχος είναι πλέον η ανάκαμψη και η ανάπτυξη για την οποία χρειάζονται πόροι.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle «ο Αντώνης Σαμαράς θα προσπαθήσει λοιπόν να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους ότι η σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που παρουσίαζε κατά την περίοδο 2008-2010. Η Ελλάδα διέρχεται μία φάση ύφεσης της τάξης του 20% τα τελευταία τέσσερα χρόνια ενώ η ανεργία ανέρχεται στο 26%. Αναμένεται λοιπόν να ζητήσει μεγαλύτερη χρηματοδότηση για τη χώρα.

Κατά την περίοδο 2007-2013 η Ελλάδα είχε λάβει 20,6 δισ. ευρώ για την κατασκευή έργων συνοχής καθώς και 18,7 δισ. ευρώ υπό μορφή εισοδηματικών ενισχύσεων προς τους αγρότες. Με βάση το ισχύον πλαίσιο, η τωρινή χρηματοδότηση της Ελλάδας πέφτει στα 12 δισ. ευρώ αναφορικά με την πρώτη κατηγορία και στα 16,5 για τους αγρότες. Ο έλληνας πρωθυπουργός δεν μπορεί να κάνει πολλά αναφορικά με τις αγροτικές επιχορηγήσεις ενώ αναμένεται να ζητήσει αύξηση της χρηματοδότησης για τα έργα συνοχής κατά δύο δισεκατομμύρια».

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal ο κ. Σαμαράς θα διεκδικήσει στη Σύνοδο κονδύλια μεγαλύτερα των 14ων δισεκατομμυρίων ευρώ.



Πηγή: skai.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών