14:31 | 21/4/13
Από τις καταργήσεις 10 Οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τις συγχωνεύσεις 5 κρατικών φορέων αλλά και τις καταργήσεις οργανικών θέσεων θα προκύψει η «δεξαμενή» για τις απολύσεις.
Από λουκέτα σε 10 κρατικούς φορείς και καταργήσεις θέσεων σε Οργανισμούς που βρίσκονται στη δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ θα προκύψει η δεξαμενή των 1.800 απολύσεων.
Προγραμματίζονται ισάριθμες προσλήψεις τον Ιούνιο από τους επιτυχόντες σε παλαιότερους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», από τις καταργήσεις 10 Οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τις συγχωνεύσεις 5 κρατικών φορέων αλλά και τις καταργήσεις οργανικών θέσεων ακόμα και διοικητικών μονάδων σε εταιρείες του Δημοσίου που βρίσκονται στη δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ, θα προκύψει η πρώτη δεξαμενή των 1.800 απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων που θα περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα, σύμφωνα με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Συμφωνία με τρόικα
Την ίδια στιγμή, τα πάνω κάτω στο Δημόσιο φέρνει η συμφωνία με την Τρόικα και το νέο μνημόνιο που θα υπογράψει η Ελλάδα με το Μηχανισμό Στήριξης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Τύπου της Κυριακής, που αποκαλύπτει το απόρρητο κείμενο της επικείμενης συμφωνίας Ελλάδας – τρόικας, οι δανειστές μας απαιτούν να γεμίσει η “δεξαμενή” των 15.000 αναγκαστικών αποχωρήσεων από το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα μέχρι το τέλος του 2014 και από υπαλλήλους με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου.
Σύμφωνα με την επίμαχη παράγραφο του απόρρητου κειμένου “Εργαζόμενοι που θα περιληφθούν στις υποχρεωτικές αποχωρήσεις προς τον ιδιωτικό τομέα θα προέλθουν από αυτούς που απασχολούνται στη γενική κυβέρνηση (εξαιρούνται 16 κρατικές επιχειρήσεις) με μόνιμη σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και όσους δεν θα έχουν δυνατότητα να θεμελιώσουν δικαίωμα πρόωρης σύνταξης μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Υποχρεωτική αποχώρηση σημαίνει ότι ο εργαζόμενος εγκαταλείπει το Δημόσιο σε μη εθελοντική βάση”.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο κείμενο, προσδιορίζονται ακριβώς οι κατηγορίες απασχολουμένων προς αποχώρηση.
Οι εργαζόμενοι που θα περιληφθούν στις υποχρεωτικές αποχωρήσεις, οι οποίες προβλέπονται για φέτος και ολόκληρο το 2014, θα προέλθουν από:
- Όσους απασχολούνται στη γενική κυβέρνηση με μόνιμη σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου. Θα εξαιρούνται όσοι εργάζονται σε 16 κρατικές επιχειρήσεις.
- Όσους απασχολούνται στη γενική κυβέρνηση, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
- Όσους δεν θα έχουν δυνατότητα να θεμελιώσουν δικαίωμα πρόωρης σύνταξης μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται η μείωση του προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς η κατάργηση οργανισμών ή οργανικών θέσεων οδηγεί σε απόλυση το προσωπικό που εργάζεται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Σχετικές ετικέτες:Ελλάδα
Σχετικά άρθρα