«Η ΕΚΤ έχει κερδίσει πολλά χρήματα από την Ελλάδα» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

«Η ΕΚΤ έχει κερδίσει πολλά χρήματα από την Ελλάδα»

20:47 | 21/4/13
Χ. Πισσαρίδης: Δυστυχώς ο Νότος δεν μπορεί να γίνει μια ομάδα

Την άποψη ότι ο Νότος δεν μπορεί να γίνει ακόμα μια ομάδα εκφράζει ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας, Χριστόφορος Πισσαρίδης, ο οποίος επισκέφτηκε τη χώρα μας προκειμένου να παρευρεθεί σε συζήτηση με θέμα «Homo Economicus - Homo Hellenicus» στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο κ. Πισσαρίδης δηλώνει στη συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής ότι οι βόρειες χώρες έχουν κερδίσει μεγάλα ποσά από την κρίση στο Νότο, όπως και η ΕΚΤ έχει κερδίσει πολλά χρήματα από την Ελλάδα.


Ακολουθεί η συνέντευξή του…


Το μοντέλο του μνημονίου στην Κύπρο θα προκαλέσει βαριά ύφεση. Πώς μπορεί να είναι βιώσιμο;

Είναι βιώσιμο γιατί επηρεάζει κυρίως τον τραπεζικό τομέα και όχι τον επιχειρηματικό. Οι ξένες επιχειρήσεις μπορούν να συνεχίσουν να έρχονται στην Κύπρο εκμεταλλευόμενες τη φορολογία που εξακολουθεί να είναι χαμηλή, αφού από 10% έχει ανέβει μόνο στο 12,5%. Απλώς για τις συναλλαγές τους θα χρησιμοποιούν ξένη και όχι κυπριακή τράπεζα. Η Τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή αναπόφευκτα θα συρρικνωθούν, δεν μπορούν να επιβιώσουν τόσα υποκαταστήματα.
Ομως το μνημόνιο διέλυσε τον κυπριακό τραπεζικό τομέα.

Είναι αλήθεια. Το business model της Κύπρου, το οποίο είχε κατακρίνει ο Σόιμπλε και το οποίο ο Μοσκοβισί είχε χαρακτηρίσει ατυχώς ως «οικονομία-καζίνο», βασίζεται σε ένα τραπεζικό σύστημα διογκωμένο που αποτελεί το 7,5% του εθνικού προϊόντος. Το μνημόνιο ζητά να πέσει το ποσοστό και να φτάσει στον μέσον όρο της Ευρωζώνης, ο οποίος είναι 3,5%. Αυτό είναι λάθος. Γιατί μπορεί το 3,5% να είναι ο μέσος όρος, οι μικρές χώρες όμως έχουν πιο διευρυμένο τραπεζικό σύστημα. Το Λουξεμβούργο έχει τραπεζικό σύστημα 55 φορές πάνω από το εθνικό προϊόν, όπως και η Μάλτα και τα Νησιά Τζέρσεϊ (σ.σ. βρίσκονται στη Μάγχη και ανήκουν στη Βρετανία) αντίστοιχα έχουν μεγαλύτερο ποσοστό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.


Πώς έπρεπε κατά τη γνώμη σας να ξεπεραστεί η κρίση στην Κύπρο;

Τα 10 δισ. που μας δίνουν είναι χαμηλό ποσό. Εκείνοι υποστηρίζουν πως πάνω από 10 δισ. δεν θα είναι βιώσιμο το χρέος. Αυτό δεν το πιστεύω, σαφώς είναι βιώσιμο. Θα έπρεπε σε ολόκληρη την Ευρώπη να προωθηθεί η τραπεζική ένωση και ως τμήμα αυτής να γίνει μια ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Κύπρου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, βέβαια με αυστηρή επιτήρηση και με συρρίκνωση του τραπεζικού μας τομέα. 

Έτσι θα έπρεπε να γίνει αντί του απότομου κουρέματος των καταθέσεων. Να δώσουν 6-8 δισ. -μπροστά στις εκατοντάδες δισ. που διαθέτει το Ταμείο αυτά τα χρήματα δεν είναι πολλά-, για να βοηθήσουν τον κυπριακό τραπεζικό τομέα και να προωθήσουν την τραπεζική ένωση.


Ποιο το μέλλον της Κύπρου;

Θα είναι λαμπρό γιατί, όπως σας είπα, δεν θίγεται ο επιχειρηματικός τομέας. Εγώ πάντως σκοπεύω αυτήν την περίοδο να φύγω από το Λονδίνο και να εγκατασταθώ μόνιμα στην Κύπρο. Είχα μάλιστα στείλει εδώ και καιρό τα χρήματά μου στο νησί και, όπως αντιλαμβάνεστε, συγκαταλέγομαι σε εκείνους που ζημιώθηκαν πολύ από το κούρεμα.


Πιστεύετε ότι υπάρχει πιθανότητα κουρέματος των καταθέσεων και στις ελληνικές τράπεζες;

Για τις ελληνικές τράπεζες λήφθηκε διαφορετική απόφαση και τα κεφάλαια προσπάθησαν να βρεθούν από το κούρεμα των κρατικών ομολόγων. Δυστυχώς στην Κύπρο δεν θέλανε το κούρεμα των κρατικών ομολόγων, το είχαμε συζητήσει, αλλά το απέρριψε η τρόικα, το οποίο ήταν μεγάλο λάθος της. Ο λόγος είναι ότι δεν θα έφερνε πολλά χρήματα γιατί περίπου το 80% των ομολόγων κατέληγαν στις κυπριακές τράπεζες, οπότε αν κουρευόντουσαν, οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης θα ήταν ακόμα πιο μεγάλες. 

Επομένως τα χρήματα που θα έμπαιναν στην Κύπρο θα προέρχονταν μόνο από το 20% των ομολόγων. Ομως αγνόησαν το γεγονός ότι τα ομόλογα αυτά ήδη πωλούνταν σε πολύ χαμηλές τιμές στις διεθνείς αγορές από το τέλος του 2012, λόγω της κρίσης που φαινόταν πως θα ξεσπούσε στο νησί. Ετσι αυτοί που αγόρασαν θα κερδίσουν τεράστια ποσά. Οι μόνοι που θα βγουν άμεσα κερδισμένοι από την κρίση στην Κύπρο θα είναι hedge funds και αυτό από την άρνηση της τρόικας να κουρέψει τα κυπριακά ομόλογα.


Τρία χρόνια μνημονίου στην Ελλάδα. Φταίνε τα μέτρα της τρόικας ή η ελλιπής υλοποίησή τους για την τεράστια ύφεση που βιώνει η χώρα;

Και τα δύο. Από τη μια η Ελλάδα ήταν δυστυχώς η πρώτη χώρα και οι Ευρωπαίοι δεν αντιμετώπισαν το θέμα με τη σοβαρότητα που θα έπρεπε, και από την άλλη οι αντιδράσεις εδώ ήταν μεγάλες. Είχαμε απεργίες, διαδηλώσεις... όλα αυτά έφεραν καθυστερήσεις.


Ποια θεωρείτε τα σοβαρότερα λάθη του μνημονίου στην Ελλάδα;

Τη λιτότητα στα επενδυτικά έργα και επίσης οι μειώσεις των συντάξεων και μισθών δεν ήταν αναγκαίες, τουλάχιστον στον μεγάλο βαθμό που έγιναν.


Τι θα προτείνατε;

Υποστηρίζω τη διαγραφή του χρέους, κάτι το οποίο είχε γίνει και πριν από κάποια χρόνια, όταν διαγράφηκε το χρέος για τις αναπτυσσόμενες χώρες.


Ποια προβλέπετε ότι θα είναι η πορεία της Ελλάδας;

Η κατάσταση τώρα είναι καλύτερη, υπάρχει μια σταθερότητα τουλάχιστον στο πολιτικό επίπεδο και μια συνεπής εφαρμογή των μέτρων η οποία εκτιμάται από την Ευρώπη. Η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη έχει ανέβει και ενώ πριν από έναν χρόνο το θεωρούσαν σχεδόν βέβαιο ότι η χώρα θα κατέληγε σε πτώχευση, τώρα αυτό ούτε καν συζητείται.


Βλέπετε φως για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο;

Δυστυχώς όχι σύντομα, πιστεύω πως το εθνικό χρέος θα βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα μέχρι το 2020-2022 και η Ελλάδα δεν θα μπορεί να βγει μόνη της στις διεθνείς αγορές χωρίς τη στήριξη της τρόικας.


Πιστεύετε πως από το 2014 θα σημειωθούν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης;

Το πιστεύω γιατί τα νούμερα δείχνουν πως υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα ήδη από τον φετινό προϋπολογισμό.

Δηλώσατε στο Μέγαρο Μουσικής πως από τον Νότο απουσιάζουν οι εμπνευσμένοι ηγέτες.

Ο Νότος θα πρέπει να δημιουργήσει μια δική του ομάδα για να προωθήσει τα συμφέροντά του στα σημεία που διαφέρουν από εκείνα του Βορρά. Δυστυχώς, αυτό δεν γίνεται γιατί η Ιταλία είναι ακυβέρνητη, η Ισπανία έχει τεράστια εσωτερικά προβλήματα για να αναλάβει πρωτοβουλία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία είναι μικρές χώρες ενώ η Γαλλία με τον Ολάντ δεν έχει καμία παρουσία.


Γίνεται λόγος για τεράστια χρηματικά ποσά που έχουν κερδίσει οι βόρειες χώρες από την κρίση στον Νότο. Είναι αλήθεια;

Ναι, είναι αλήθεια όπως και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει κερδίσει πολλά και από την Ελλάδα.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών