Μέρκελ: Με λάβαρο τη λέξη «λιτότητα» δυσφημούμε το νοικοκύρεμα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Μέρκελ: Με λάβαρο τη λέξη «λιτότητα» δυσφημούμε το νοικοκύρεμα

21:55 | 23/4/13
Έντονη δυσφορία έχουν προκαλέσει στο Βερολίνο ευρωπαίοι αξιωματούχοι που άμεσα ή έμμεσα αναφέρουν ότι η πολιτική λιτότητας έχει φθάσει στα όριά της.

Η γερμανίδα καγκελάριος, κατά την παρουσία βιβλίου την Τρίτη, χαρακτήρισε λανθασμένη και άδικη την κατηγορία ότι ασκεί πολιτική λιτότητας. Στην πραγματικότητα, όπως είπε, το αντικείμενο συζήτησης είναι πόσα νέα χρέη επιτρέπεται να κάνουμε, 3%, 4% ,5% ή 6%.

«Εκείνο που παλαιότερα αποκαλούσαμε νοικοκύρεμα, τώρα με λάβαρο τη λέξη λιτότητα, το χτυπάμε και το δυσφημούμε», κατέληξε.

Παράλληλα σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Handelsblad ανέφερε ότι όταν τάσσεται υπέρ της μείωσης των χρεών στην Ευρώπη το κάνει με λογικό και εφικτό για τις χώρες τρόπο. «Δεν απαιτούμε ότι οι χώρες πρέπει να αποπληρώσουν αμέσως τα παλιά τους χρέη», ανέφερε χαρακτηριστικά, αναφέρει το skai.gr.

Αναφερόμενη στην Ελλάδα είπε «δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι τους μηχανισμούς διάσωσης χρειάστηκε να τους δημιουργήσουμε διότι κανένας πιστωτής δεν ήταν πλέον πρόθυμος να δώσει νέο χρήμα στην Αθήνα, τη στιγμή που το έλλειμμά της υπερέβαινε το 13%».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, υπεραμυνόμενος της στρατηγικής δημοσιονομικής προσαρμογής που προάγει το Βερολίνο, απαντούσε στα πρόσφατα σχόλια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ότι η λιτότητα στην Ε.Ε. «έχει φτάσει στα όριά της».

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι εάν εγκαταλείψουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή στην Ευρώπη και επιστρέψουμε στην παλαιά προσέγγιση του όλο και περισσότερου χρέους, τότε θα παγιώσουμε την μαζική ανεργία για μία περίοδο πολλών ετών [στη Γηραιά Ήπειρο]», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βεστερβέλε από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε για τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του NATO.

Σημειώνεται πως η δήλωση Μπαρόζο ήλθε στον απόηχο εκείνης του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, περί μιας «ηπιότερης διαδρομής δημοσιονομικής προσαρμογής».

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Βεστερβέλε κινήθηκε νωρίτερα και ο υπαρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στη Μπούντεσταγκ, Μίκαελ Φουχς.

«Το να ανακοινώνεις το τέλος της προσαρμογής είναι απόλυτη ανοησία [...] Στην πραγματικότητα, κανένα [κράτος] δεν αποταμιεύει έτσι κι αλλιώς, απλώς εκδίδουν λιγότερο χρέος», τόνισε ο κ. Φουχς, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών