Η θρεπτική αξία της σόγιας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Η θρεπτική αξία της σόγιας

16:44 | 24/4/13

Αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεΐνης και αμινοξέων

Η σόγια αποτελεί εδώ και αιώνες καθημερινή τροφή των ασιατικών λαών και τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε ένα από τα πιο διαδεδομένα όσπρια σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Στην Ελλάδα, έχει την τιμητική της κυρίως σε περιόδους νηστείας και χορτοφαγικές δίαιτες, ενώ τελευταία η φυτική διατροφή παρατηρείται να έχει επιστρέψει στην καθημερινότητά των περισσότερων ελληνικών νοικοκυριών, λόγω των οικονομικών δυσκολιών.

Ποια είναι, όμως, η θρεπτική της αξία;

Το «ανώτατο φασόλι», όπως χαρακτήρισαν τη σόγια οι αρχαίοι Κινέζοι και Ιάπωνες, περιέχει το μεγαλύτερο ποσοστό πρωτεΐνης συγκριτικά με τα υπόλοιπα όσπρια. Περιέχει μάλιστα όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που συναντάμε στο κρέας, αλλά σε μικρότερες ποσότητες, με δεδομένο ότι είναι ένα φυτικό τρόφιμο.

Εκτός από την πρωτεΐνη της είναι πλούσια σε πλήθος άλλων συστατικών. Αποτελεί καλή πηγή πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και φυτικών ινών, ενώ περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, καλίου και σιδήρου.

Τέλος, ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά της είναι οι ισοφλαβόνες, οι οποίες μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων στον οργανισμό και έχουν σχετιστεί με ευεργετικές δράσεις για την υγεία.

Η σόγια ανήκει στην ομάδα των οσπρίων. Σε ένα ισορροπημένο πρότυπο διατροφής, συστήνεται η κατανάλωση τουλάχιστον 2 μερίδων οσπρίων εβδομαδιαίως, λόγω της υψηλής θρεπτικής τους αξίας.

Επιπλέον, το υψηλό περιεχόμενό της σε πρωτεΐνη, εφάμιλλης αξίας με αυτή των ζωικών προϊόντων, επιτρέπει την ενσωμάτωση της στη διατροφή την περίοδο της νηστείας, καθώς και στη διατροφή, όπου η κατανάλωση κρέατος είναι περιορισμένη, είτε για οικονομικούς λόγους, είτε στο πλαίσιο μίας χορτοφαγικής δίαιτας.


Αν αναρωτιέστε πως μπορείτε να εντάξετε τη σόγια στα καθημερινά σας κύρια γεύματα, παρακάτω ακολουθούν ορισμένες γευστικές προτάσεις:

Πρωινό: Ρόφημα σόγιας με νιφάδες βρώμης και σταφίδες, το οποίο εξασφαλίζει στον οργανισμό πρωτεΐνη, ασβέστιο, φυτικές ίνες και βιταμίνες. Ιδανική επιλογή για άτομα που νηστεύουν, για χορτοφάγους ή για άτομα με δυσανοχή στη λακτόζη.

Μεσημεριανό: Σπαγγέτι σόγιας με σάλτσα λαχανικών της αρεσκείας σας ή κριθαράκι σόγιας με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, μελιτζάνες και κολοκυθάκια.

Σε αντίθεση με τα κοινά ζυμαρικά, τα ζυμαρικά με σόγια περιέχουν αλεύρι σόγιας αποτελώντας έτσι καλή πηγή φυτικών πρωτεϊνών, ενώ δεν περιέχουν επιβαρυντικά συστατικά του κρέατος όπως χοληστερόλη και κορεσμένο λίπος.

Βραδινό: Ρολά με κιμά σόγιας και λαχανικά ή πράσινη σαλάτα με μπιφτέκια ή κεμπάπ σόγιας μαγειρεμένο με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, μυρωδικά και μπαχαρικά. Ο κιμάς σόγιας δεν περιέχει ζωικά λίπη και είναι καλή πηγή μαγνησίου και πρωτεϊνών.

Πηγή: nutrimed.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών