Καθησυχάζει η κυβέρνηση για την εκτίμηση της Κομισιόν περί μέτρων 8 δισ. ευρώ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Καθησυχάζει η κυβέρνηση για την εκτίμηση της Κομισιόν περί μέτρων 8 δισ. ευρώ

03:20 | 14/5/13
Καθησυχαστική εμφανίζεται η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την εκτίμηση της Κομισιόν ότι τη διετία 2015-16 θα απαιτηθούν νέα μέτρα, ύψους 8 δισ. ευρώ...

Το όποιο κενό θα καλυφθεί από τις καλύτερες επιδόσεις την διετία 2013-14, λέει το υπουργείο Οικονομικών «και από πολιτικές λύσεις που έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας» προσθέτει, στην ίδια γραμμή, ο Ευ.Βενιζέλος επαναλαμβάνοντας άλλωστε εμφατικά ότι η χώρα δεν αντέχει άλλα μέτρα. Την ίδια ώρα η Αντιπολίτευση μιλά για άλλη μία απόδειξη της παταγώδους αποτυχίας της μνημονιακής πολιτικής.


Καθησυχαστική εμφανίζεται η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την εκτίμηση της Κομισιόν ότι τη διετία 2015-16 θα απαιτηθούν νέα μέτρα, ύψους 8 δισ. ευρώ, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Το όποιο δημοσιονομικό κενό για την εν λόγω διετία θα καλυφθεί από τις καλύτερες επιδόσεις της οικονομίας την περίοδο 2013-14, λέει το υπουργείο Οικονομικών.

«...και από πολιτικές λύσεις που έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας, και δεν μπορεί να γράψει η υπηρεσιακή έκθεση της ΕΕ» προσθέτει στην ίδια γραμμή πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, επαναλαμβάνοντας με έμφαση και προς πάσα κατεύθυνση ότι «η χώρα δεν αντέχει ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον, ούτε το 2015-2016, πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, δεν αντέχει εισοδηματικές περικοπές και νέες φορολογικές επιβαρύνσεις».

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ερωτηθείς για την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε ότι τα μέτρα αυτά δεν θα έχουν τη μορφή μείωσης μισθών και συντάξεων και πως η όλη προσπάθεια θα επικεντρωθεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Σημείωσε, δε, ότι τα μέτρα για τη διετία 2015-2016 θα εξαρτηθούν από το ύψος της ανάπτυξης, το οποίο δεν είναι προβλέψιμο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επίτροπος Όλι Ρεν, ο οποίος είπε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το ύψος της ανάπτυξης το 2015 και το 2016 και ότι οποιαδήποτε πρόβλεψη αυτή τη στιγμή για πρόσθετα μέτρα είναι πρόωρη.

Την ίδια ώρα η Αντιπολίτευση ερμηνεύει την τεχνική έκθεση της Κομισιόν ως άλλη μια απόδειξη της παταγώδους αποτυχίας της μνημονιακής πολιτικής.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση της Κομισιόν εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της για το 2013 και το 2014, ωστόσο θα χρειαστεί επιπρόσθετα μέτρα για το 2015 και το 2016.

Ειδικότερα, η Επιτροπή αναφέρει ότι στο πλαίσιο της σημερινής οικονομικής συγκυρίας, θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα που θα αναλογούν στο 1,8% του ΑΕΠ το 2015 και στο 2,2% του ΑΕΠ το 2016, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Επισημαίνει ακόμη ότι οι συζητήσεις για δημοσιονομικές αποκλίσεις και για μέτρα την περίοδο 2015 - 2016 θα εξεταστούν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων του προϋπολογισμού το 2014, το ερχόμενο φθινόπωρο, οπότε τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία θα επιτρέψουν μια πιο πλήρη εικόνα για το εύρος της απόκλισης, που θα πρέπει να καλυφθεί.

«Η πλήρης πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές θα παραμείνει δύσκολη για πολλά χρόνια μετά το 2014», επισημαίνεται ακόμα στην έκθεση, ενώ απαισιοδοξία εκφράζεται και για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, καθώς χαμηλώνει ο πήχυς για τα εφετινά έσοδα σε 2 από 2,6 δισ. ευρώ προηγουμένως.


ΥΠΟΙΚ: οι καλές επιδόσεις θα καλύψουν το κενό

Το όποιο τυχόν δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2015- 2016 θα καλυφθεί από τις καλύτερες επιδόσεις της οικονομίας για την περίοδο 2013- 2014, εκτιμάται από το υπουργείο Οικονομικών, που έσπευσε να καθησυχάσει.

Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, «απαντώντας» στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το μνημόνιο συνεργασίας που επικαιροποιήθηκε, δεν έχει καμία αναφορά σε συγκεκριμένο ύψος νέων μέτρων για το 2015- 2016.

Το αντίθετο, προσθέτουν οι παράγοντες του υπουργείου, έχει σαφείς αναφορές στις καλύτερες από τις εκτιμήσεις επιδόσεις της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ, «όπως αναφέρει και το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, που πρόσφατα ψηφίστηκε και ήταν προαπαιτούμενο για να πάρουμε δόση του δανείου, το όποιο τυχόν δημοσιονομικό κενό για το 2015-16 εκτιμούμε ότι θα καλυφθεί από τις καλύτερες επιδόσεις του 2013-14».


Ευ.Βενιζέλος: υπάρχουν πολιτικές συμφωνίες

Οι πρόσθετοι πόροι που εντοπίζει η τεχνική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα βρεθούν «από τη δυναμική της οικονομίας και από πολιτικές λύσεις που έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας, που δεν μπορεί να γράψει η υπηρεσιακή έκθεση της ΕΕ» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ.Βενιζέλος.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι αφενός «θα έχουμε πολύ πιο θετικούς αριθμούς ανάπτυξης από αυτούς που προβλέπουν οι εκθέσεις» και, αφετέρου, πως «υπάρχει η ειλημμένη πολιτική απόφαση για νέα περικοπή του δημοσίου χρέους, όχι αναγκαστικά του κεφαλαίου, αλλά μέσω μείωσης επιτοκίων, παράταση της περιόδου χάριτος και της περιόδου αποπληρωμής».


Επανέλαβε δε με έμφαση ότι «η χώρα δεν αντέχει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα».

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, «βεβαίως πρέπει να επιμείνουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές, πρέπει να εκτελέσουμε τον ψηφισμένο προϋπολογισμό [...] η χώρα όμως δεν αντέχει ούτε τώρα ούτε στο μέλλον, ούτε το 2015-2016, πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, δεν αντέχει εισοδηματικές περικοπές και νέες φορολογικές επιβαρύνσεις». 

Υποστήριξε ακόμη ότι «η Ελλάδα θα βγει στις αγορές συντομότερα από ό, τι νομίζουν ορισμένοι» και πως «το θέμα είναι να βγούμε με χαμηλά επιτόκια», εκτιμώντας ότι «διαμορφώνεται στην Ευρωζώνη το θεσμικό περιβάλλον που μας επιτρέπει να το πετύχουμε ακόμη κι αυτό».

Ο κ. Βενιζέλος εστίασε στις θετικές αναφορές της Κομισιόν για την Ελλάδα. Όπως είπε η έκθεση «είναι θετική, διαπιστώνει τα επιτεύγματα της χώρας και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διεθνώς ότι ο τρόπος που συζητείται το θέμα "Ελλάδα" έχει αλλάξει».

«Αν τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχαν οι απειλές και η διαρκής συζήτηση για το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ», είπε, «η Ελλάδα θα πήγαινε πολύ καλύτερα και τώρα οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και το ΔΝΤ μας χρωστούν δίκαια και καλά λόγια που βοηθούν την Ελλάδα να βγει οριστικά από την κρίση και να ξανακατακτήσει την ισότιμη θέση της μέσα στην Ευρώπη».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «πρέπει να πιστέψουμε στο σχέδιο που έχουμε μπροστά μας και που είναι το μόνο που υπάρχει», υποστηρίζοντας ότι «αποδείχτηκε ότι δεν υπάρχει ούτε υπήρχε σχέδιο Β».

Αφήνοντας αιχμές προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει, ανέφερε ότι «όποιος έχει το ανιστόρητο θράσος να λέει ψέματα στο λαό μετά από όσα συνέβησαν στην Κύπρο είναι πραγματικά ανεύθυνος και επικίνδυνος», προσθέτοντας ότι «ακούστηκαν και σήμερα από το βήμα του ΣΕΒ τέτοιου είδους ιστορίες».


Πυρ ομαδόν από την Αντιπολίτευση

Η «οργουελική Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» επιβεβαιώνει για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η ακύρωση του μνημονίου και η αντικατάστασή του με ένα βιώσιμο πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης, αποτελεί μονόδρομο.

Όπως εξηγεί ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής, Γιάννης Μηλιός, «η έκθεση της Κομισιόν που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα ήρθε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για την λήψη επιπρόσθετων περιοριστικών μέτρων.»

«[...] Σε απόλυτους αριθμούς τα νέα μέτρα, που θα προκύψουν από το σκέλος των δαπανών, θα ξεπεράσουν τα 7,5 δισ. ευρώ συνεχίζοντας με αυτόν τον τρόπο την αποτυχημένη πρακτική της πολιτικής της λιτότητας.»

«Η Επιτροπή παραδέχεται ότι η ύφεση του 2012 είναι μεγαλύτερη από εκείνη που είχε προβλέψει, η ανεργία είναι μεγαλύτερη από εκείνη που είχε προβλέψει και ότι το 2013 θα είναι και πάλι μια «δύσκολη χρονιά». Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι απαιτούνται νέες περικοπές συντάξεων, απαιτεί έμμεσα νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων με μπλοκάκια και νέα αύξηση της τιμής των εισιτηρίων.» 

«Η Επιτροπή παραδέχεται ότι υπάρχει υστέρηση εσόδων λόγω ακριβώς της ύφεσης και της μείωσης της εσωτερικής ζήτησης. Θυμίζουμε ότι η ύφεση που προκαλείται από αυτήν την καταστροφική, για τον κόσμο της εργασίας, πολιτική, είχε προβλεφθεί αρχικά στο 4,2% και ήδη προβλέπεται από ξένους οίκους ότι θα ξεπεράσει το 5,3%. Και όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχαίρει!» 

«Ακόμη χειρότερο στοιχείο όμως από όλα αυτά είναι η αντίφαση ανάμεσα στα συμπεράσματα και τις προτάσεις. Η Επιτροπή παραδέχεται ότι η δημοσιονομική σταθερότητα από το 2014 και μετά, εξαρτάται απόλυτα από την ανάκαμψη της οικονομίας που τη συνδέει, με τη γνωστή ιδεοληψία της, με τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής.

 Αυτή η πολιτική όμως έχει βαθύνει τη σημερινή ύφεση. Αυτό είναι εντελώς αδιάφορο για την Επιτροπή, όπως εντελώς αδιάφορη της είναι η φτώχεια της πλειοψηφίας των ανθρώπων που ζουν στην Ελλάδα, η άνευ προηγουμένου ανεργία, η καταστροφή που έχει επιφέρει η λιτότητα.»

«Συμπερασματικά η Επιτροπή επιχαίρει μόνο για το γεγονός ότι η κυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη είναι η πιο νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που είχε ποτέ η χώρα και ενημερώνει για τα νέα μέτρα λιτότητας που έπονται.»

«Το μόνο επιχείρημα κυβέρνησης και τρόικας, δηλαδή αυτών που έχουν καταστρέψει την κοινωνία και απειλούν τη δημοκρατία, είναι ότι χωρίς την πολιτική τους θα ήταν χειρότερα. Εμείς απαντάμε: Αν τους αφήσουμε να συνεχίσουν την ίδια πολιτική έχει και χειρότερα. Πολύ χειρότερα! Η ακύρωση του μνημονίου και η αντικατάστασή του με ένα βιώσιμο πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης, αποτελεί μονόδρομο» καταλήγει ο κ. Μηλιός.

Από την πλευρά τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επισημαίνουν ότι «η Κομισιόν αφού ως μέλος της τρόικας επέβαλλε με τη συναίνεση των μνημονιακών δυνάμεων της χώρας σκληρή πολιτική λιτότητας που οδήγησε σε ύφεση, φτωχοποίηση του ελληνικού λαού και σε εκατομμύρια ανέργους τώρα προκειμένου να καλύψει την αποτυχία της μνημονιακής πολιτικής της απαιτεί εντελώς προκλητικά και νέα μέτρα ύψους τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ για τη διετία 2015–2016, όπως άλλωστε οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είχαν έγκυρα επισημάνει».

Πηγή: in.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών