03:39 | 14/5/13
Σε απόρριψη της πρότασης του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για την υλοποίηση της τραπεζικής ένωσης σε δύο φάσεις, προέβη την Δευτέρα ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)...
Μέσω άρθρου γνώμης που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Financial Times, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε πως θα μπορούσε αρχικά να δημιουργηθεί μια τραπεζική ένωση που θα στηρίζεται σε έναν προσωρινό «ξύλινο» σκελετό, και μελλοντικά αυτή να αντικατασταθεί με μια τραπεζική ένωση που θα βασίζεται σε έναν «ατσάλινο» σκελετό, και θα είναι η μόνιμη.
Από την πλευρά του, ο κ. Άσμουσεν τόνισε πως ο στόχος της τραπεζικής ένωσης πρέπει να είναι να καταστήσει το τραπεζικό σύστημα της Γηραιάς Ηπείρου ΕΕ πιο ανθεκτικό στις κρίσεις.
«Κατά την άποψή μας ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλιστεί είναι με ένα ενιαίο καθεστώς εκκαθάρισης, ένα κοινό ταμείο εκκαθάρισης, που χρηματοδοτείται από συνεισφορές των τραπεζών, και μια κοινή αρχή εκκαθάρισης», δήλωσε ο κ. Άσμουσεν στην εφημερίδα Die Welt.
«Όλα τα όργανα πρέπει να είναι έτοιμα να λειτουργήσουν μόλις τεθεί σε εφαρμογή] η ευρωπαϊκή εποπτεία των τραπεζών», πρόσθεσε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ.
Οι ηγέτες της Ε.Ε. δεσμεύτηκαν επί της αρχής να προωθήσουν άμεσα την τραπεζική ένωση τον περασμένο Ιούνιο, αλλά έκτοτε έχουν εμφανιστεί βαθιές ρωγμές, με τη Γερμανία ειδικά να εγείρει αμφιβολίες για το κατά πόσον αυτή είναι εφαρμόσιμη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δίχως τουλάχιστον την προγενέστερη τροποποίηση των Ευρωπαϊκών συνθηκών.
Νωρίτερα την Δευτέρα, και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε τονίσει πως η πορεία προς την τραπεζική ενοποίηση μπορεί να συνεχιστεί προτού τεθεί το ζήτημα αλλαγής των Ευρωπαϊκών συνθηκών.
Το πρώτο βήμα τραπεζικής ένωσης — το να δημιουργηθεί ένας ενιαίος εποπτικός μηχανισμός υπό την ΕΚΤ — μοιάζει να οδεύει προς ολοκλήρωση έως τα μέσα του 2014, αλλά ο δεύτερος πυλώνας, η δημιουργία μιας αρχής «εκκαθάρισης» κι ενός ταμείου που θα έχουν την αρμοδιότητα να κλείνουν τράπεζες που χρεοκοπούν, αμφισβητείται, ενώ λιγοστές θεωρούνται οι πιθανότητες ο τρίτος πυλώνας, ο ενιαίος ευρωπαϊκός μηχανισμός εγγύησης των καταθέσεων, να εφαρμοστεί ποτέ.
Πηγή: skai.gr
Σχετικές ετικέτες:Οικονομία
Σχετικά άρθρα