Αποκλείστηκαν οι γυναίκες-υποψήφιες από τις προεδρικές εκλογές στο Ιράν | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Αποκλείστηκαν οι γυναίκες-υποψήφιες από τις προεδρικές εκλογές στο Ιράν

13:37 | 17/5/13
Αποκλεισμένες από τις προεδρικές εκλογές της 14ης Ιουνίου στο Ιράν, θα είναι οι γυναίκες, καθώς η συμμετοχή τους ως υποψήφιες κρίθηκε «αντισυνταγματική»...

Τριάντα γυναίκες είχαν δηλώσει υποψηφιότητα, αλλά οι πιθανότητες να τους επιτραπεί να λάβουν μέρος ήταν ελάχιστες, εξ αρχής.

Παρότι ορισμένοι παρατηρητές υποστηρίζουν ότι υπάρχει ασάφεια στο Σύνταγμα όσον αφορά την συμμετοχή των γυναικών στις προεδρικές εκλογές, η τελευταία απαγόρευση μοιάζει να μην αφήνει και πολλά περιθώρια για μια πιο χαλαρή ερμηνεία των διατάξεων.

Οι γυναίκες μπορούν ωστόσο να συμμετέχουν στις βουλευτικές εκλογές και κάποιες έχουν εκλεγεί βουλευτές.

Στις προεδρικές που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο, ο απερχόμενος πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για μια τρίτη θητεία. Συνολικά 686 άνθρωποι έχουν δηλώσει υποψηφιότητα για την διαδοχή του. Η τελική λίστα θα ανακοινωθεί την Τρίτη, αλλά αυτοί που θα εγκριθούν εν τέλει θα είναι πολλοί λιγότεροι.

Στις προηγούμενες εκλογές του 2009, είχαν δηλώσει υποψηφιότητα 475 άτομα, εκ των οποίων το Η ανώτατη δικαστική αρχή της χώρας έδωσε έγκριση μόνο στους τέσσερις.

Το Συμβούλιο που έλαβε την απόφαση, κατηγορείται ότι επιλέγει τους υποψήφιους ανάλογα με τα «ισλαμικά τους διαπιστευτήρια».

Πηγή: BBC

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών