15:15 | 31/5/13
Απόλυτο χάος διέπει το νομικό καθεστώς των προς αποκρατικοποίηση ακινήτων του Δημοσίου, που έχει στην κατοχή του το ΤΑΙΠΕΔ, με την πλειονότητα αυτών να διαθέτουν ελλιπή ή ακόμη και καθόλου πολεοδομικές άδειες και σχέδια. Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης που επικρατεί είναι πως ακόμα και το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας είναι αυθαίρετο!
Όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχει στη διάθεση του του ΤΑΙΠΕΔ από το σύνολο των ακινήτων του Δημοσίου μόλις το 13,5% είναι πλήρως ελεύθερα, ενώ ως άγνωστα (άγνωστος ιδιοκτήτης, άγνωστη τοποθεσία κ.λπ.) χαρακτηρίζονται το 22,75% των ακινήτων και το 40% αυτών είναι καταπατημένα.
Χαρακτηριστικές είναι και οι περιπτώσεις ακινήτων τα οποία παρουσιάζουν αποκλίσεις από τα πολεοδομικά ή τοπογραφικά τους έγγραφα, καθιστώντας από ιδιαιτέρως χρονοβόρα έως σχεδόν αδύνατη την διαδικασία πώλησής τους, όπως για παράδειγμα η περίπτωση μαρίνας, η οποία στον χάρτη υφίσταται... μισή, από το πραγματικό της μέγεθος.
Τέτοια περιστατικά είναι συχνά μεταξύ των ακινήτων που καλείται να πουλήσει το ΤΑΙΠΕΔ και στις περισσότερες περιπτώσεις η ελλιπής καταγραφή της πλήρους έκτασης στα χαρτιά, έχει γίνει προκειμένου να παρακαμφθούν οι απαιτήσεις των περιβαλλοντικών όρων που θέτει η νομοθεσία για να επιτευχθούν τα χρονοδιαγράμματα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Κοινώς τα περισσότερα έργα φαίνεται πως έγιναν στην λογική του «άρπα κόλλα» και του ελληνικού «ωχαδερφισμού».
Τις κωμικοτραγικές παθογένειες του κρατικού μηχανισμού αποκάλυψε από το βήμα του διεθνούς αεροπορικού συνεδρίου, iForce, ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Στέλιος Σταυρίδης:
«Η δημόσια διοίκηση διέπεται από κρετινισμό και η γραφειοκρατία και η αθλιότητα του κράτους θέλουν χρόνο για να αρθούν» τόνισε ο κ. Σταυρίδης.
«Όλη η ακίνητη περιουσία που περιέρχεται στο ΤΑΙΠΕΔ πάσχει από νομιμοποίηση. Αλλού δεν υπάρχουν σχέδια, αλλού δεν έχουν άδειες. Τα ολυμπιακά έργα δεν έχουν άδεια. Το ΣΕΦ είναι αυθαίρετο. Το μπέιζμπολ είναι αυθαίρετο» είπε ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ.
Οι διαδικασίες νομιμοποίησης των ακινήτων που εμφανίζουν ελλιπή παραστατικά μπορεί να «κοστίσουν» στο Ταμείο από δύο έως τέσσερις μήνες για καθένα από αυτά, υποστηρίζει ο κ. Σταυρίδης, γεγονός το οποίο αποτελεί εμπόδιο για όσα πρέπει να πωληθούν και όχι για εκείνα που πρόκειται να μισθωθούν μακροχρόνια.
Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι το βασικό εμπόδιο στη μεταβίβαση ακινήτων που δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες άδειες, είναι το ζήτημα των χρήσεων που περιγράφονται στις άδειες και οι οποίες έχουν οριστεί είτε με Π.Δ. είτε σε ΦΕΚ.
Στα ακίνητα των οποίων οι όροι χρήσης ορίστηκαν με τους παραπάνω τρόπους, δεν αναγνωρίζονται οι χρήσεις τους όταν περιέλθουν σε νέο ιδιοκτήτη.
Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν, ωστόσο, ότι οι εκκρεμότητες όλων των ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ θα μπορούσαν να επιλυθούν εν μια νυκτί, με σχετικές τροπολογίες ή ακόμη και με νέο Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα περιελάμβανε τους νέους όρους χρήσης.
Σχετικές ετικέτες:Οικονομία
Σχετικά άρθρα