14:17 | 31/5/13
Το «Χαμόγελο του Παιδιού» εξηγεί τι πρέπει να κάνει μια οικογένεια
Το «Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή τα τελευταία περιστατικά κακοποίησης παιδιών εφιστά την προσοχή όλων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.
Πρόσφατα συνελήφθη ένας 40χρονος για αποπλάνηση και ασελγείς πράξεις σε βάρος 21 ανήλικων κοριτσιών. Εντόπιζε τα θύματά του στο σχολείο και στη συνέχεια τα ακολουθούσε. Προσποιούμενος τον αστυνομικό τα συνόδευε σε απόμερους κοινόχρηστους χώρους όπου με την πρόφαση του σωματικού ελέγχου για κλοπές και ναρκωτικά, τα αποπλανούσε!
Το «Χαμόγελο του Παιδιού» με ομάδα ψυχολόγων βρίσκεται ήδη κοντά σε οικογένειες των παιδιών, παρέχοντας ψυχολογική στήριξη και συμβουλές. Ανάλογη περίπτωση είχε εκτυλιχθεί παλαιότερα όπου έφηβη έπεσε θύμα ενήλικα, ο οποίος διέθετε όλα τα χαρακτηριστικά του «θύτη» αλλά είχε μια θέση ισχύος που του εξασφάλισε χρόνο με την ανήλικη έχοντας την εύνοια και την εμπιστοσύνη της οικογένειάς της.
Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των φαινομένων αυτών, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει προχωρήσει σε σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών για την άμεση και δραστική αντιμετώπιση του φαινομένου.
Επικοινώνησε με την προϊσταμένη Εισαγγελίας Πρωτοδικών, κ. Παναγιώτα Φάκου, σχετικά με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του δράστη και ενημερώθηκε πως μέσα στο επόμενο διάστημα θα δοθεί η σχετική έγκριση, μετά από τις νόμιμες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν.
Επικοινώνησε επίσης με την αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου – Βασιλοπούλου, σχετικά με την προσπάθεια να γίνουν οι ανάλογες νομοθετικές διαδικασίες προκειμένου να προστατεύονται τα ανήλικα από ανθρώπους όπου επαναλαμβάνουν τις πράξεις τους, όπως γίνεται συνήθως στη χώρα μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056, η οποία λειτουργεί πανελλαδικά, χωρίς χρέωση, όλο το 24ωρο, ανώνυμα, υπάρχουν κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι για να μοιραστούν με τους γονείς και τα παιδιά τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους.
Το «Χαμόγελο του Παιδιού» έχοντας το συντονισμό του Εθνικού Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση παιδιά και λειτουργώντας την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056 θυμίζει στους γονείς και σε όσους έχουν τη φροντίδα των παιδιών ότι η κακοποίηση είναι ένα φαινόμενο σταθερό στο χρόνο και παρουσιάζεται σε όλες τις κοινωνίες.
Παράλληλα, συμμετέχει ενεργά στην «Σύμπραξη Παγκόσμιας Υγείας» ως μέλος του ICMEC (Διεθνές Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και υπό εκμετάλλευση παιδιά) για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης ως παγκόσμια κρίση υγείας με στόχο την εκπαίδευση των επαγγελματιών μας και την αναβάθμιση των υπηρεσιών μας. Στο ICMEC συμμετέχουν: η Mayo Clinic (ΗΠΑ), τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (Centers for Disease Prevention and Control- CDC) (ΗΠΑ), το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Bambino Gesù (Ιταλία), η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, η Ιατρική Σχολή του Harvard, εξειδικευμένοι επιστήμονες στην παιδική κακοποίηση και άλλοι.
Σημαντικό είναι το γεγονός πως παρά την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση, υπάρχει, δυστυχώς, μια σιωπηλή αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων καθώς τα παιδιά βιώνουν σύγχυση, φόβο, ντροπή και ενοχή, με αποτέλεσμα να μην αποκαλύπτουν αυτό που τους έχει συμβεί ακόμα κι όταν ενηλικιωθούν.
Ο ρόλος των γονέων όμως είναι σημαντικός και οφείλουν να μιλήσουν στα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους για τους βασικούς κανόνες ασφαλείας. Να γνωρίζουν το πρόγραμμα των παιδιών τους. Να γνωρίζουν τους φίλους και γενικά τους ανθρώπους που συναναστρέφονται. Να παρατηρούν τα παιδιά τους και να τους προβληματίζει οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά τους. Να πουν στα παιδιά ότι το σώμα τους είναι δικό τους κι έχουν το δικαίωμα να μην επιτρέψουν σε κάποιον να τα αγγίξει με τρόπο που δεν θέλουν και να πουν όχι. Να πουν στα παιδιά ότι για τέτοιου είδους καταστάσεις ένα παιδί ποτέ δε φταίει. Να πουν στα παιδιά ότι δεν υπάρχουν μυστικά που δεν τα ξέρει η μαμά και ο μπαμπάς
Επίσης, είναι σημαντικό τα παιδιά να γνωρίζουν: Ότι και να έχουν κάνει, ότι και να έχουν πει, δεν έχει κανένας το δικαίωμα να τα χτυπήσει, να τα βρίσει ή να τα αγγίξει με τρόπο που δεν είναι σωστός. Δεν υπάρχει κανένα μυστικό από την μαμά και τον μπαμπά ή τον δάσκαλο και τη δασκάλα. Δεν υπάρχει κανένα μυστικό που να τα κάνει να ντρέπονται, να φοβούνται και να μην μπορούν να κοιμηθούν τα βράδια
Στόχος του οργανισμού είναι η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των απλών πολιτών ώστε να μην μένουν απαθείς σε τόσο σοβαρά περιστατικά κακοποίησης αθώων παιδικών ψυχών. Τα παιδιά αξίζουν την προσοχή και την προστασία όλων.
Σχετικές ετικέτες:Ελλάδα
Σχετικά άρθρα