19:59 | 5/5/13
Από μια «στακάτη» φράση στον διάδρομο της Βουλής που οδηγεί στα διπλανά γραφεία του πρώην και του νυν αρχηγού του ΠΑΣΟΚ άρχισε το χρονικό της... προαναγγελθείσης σύγκρουσης στο εσωκομματικό πεδίο του άλλοτε εκλογικά πανίσχυρου κόμματος.
Μετά την ένταση των τελευταίων ημερών, ο Γιώργος Παπανδρέου και οι συνεργάτες του προχωρούν σε (προσωρινή;) ανακωχή με τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
«Θέλω να τα πούμε», του είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος συναντώντας τυχαία τον Γιώργο Παπανδρέου την περασμένη Κυριακή, λίγο πριν από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Το ραντεβού κλείστηκε για τη Μεγάλη Τρίτη, στην άδεια από κόσμο Βουλή λόγω της αργίας και της απόρριψης της πρότασης να συναντηθούν με τις κάμερες να τους περιμένουν στην Ιπποκράτους.
Είχαν προηγηθεί διαρροές στον Τύπο για τη «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, με την Ιπποκράτους ωστόσο να διαψεύδει ότι είχε υποβληθεί το πόρισμα από τις έξι εταιρείες που είχαν αναλάβει τον έλεγχο στα ταμεία - με απόφαση του Ευ. Βενιζέλου από την επομένη της εκλογής του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
«Ανήθικες οι διαρροές»
«Είναι απαράδεκτες, άθλιες, ανήθικες οι διαρροές και δεν πρόκειται να τις ανεχθώ», υποστήριξε εκφράζοντας την οργή του ο Γ. Παπανδρέου στο ραντεβού του με τον διάδοχό του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος του απάντησε:
«Δεν ασχολούμαι με διαρροές, υπαινιγμούς ή συκοφαντίες». Ηταν ένα στιγμιότυπο μόνο από τους καυτούς διαλόγους σε ένα 50λεπτο συνεχές «πινγκ πονγκ», που συνεχίστηκε αμέσως μετά με «χαρτοπόλεμο» ανακοινώσεων.
Ο πρώην πρωθυπουργός, όταν ο Ευ. Βενιζέλος επιχείρησε να του παραδώσει έναν φάκελο με τα οικονομικά στοιχεία που έχει η Ιπποκράτους για την περίοδο 2004 μέχρι τον Μάρτη του 2012 (εκλογή του νέου αρχηγού), αρνήθηκε να τον παραλάβει. «Είναι υποτιμητικό. Αφορά τους διαχειριστές των οικονομικών, όχι έναν πρόεδρο κόμματος.
Εγώ είχα εξουσιοδοτήσει τους αρμοδίους γι' αυτά - ρώτησε τον γενικό διευθυντή και υπεύθυνο οικονομικών», επέμεινε ο Γιώργος Παπανδρέου φανερά εκνευρισμένος για τη διαρροή ότι το ταξίδι του ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην Κόστα Ρίκα κόστισε 200 χιλιάδες. «Εγώ δεν είμαι ταξιδιωτικό γραφείο», φέρεται ότι είπε ο Ευ. Βενιζέλος.
Το γεγονός ότι το σχετικό δημοσίευμα (στα «Νέα») διαψεύστηκε προχθές αποτέλεσε για τους συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού «επιβεβαίωση απολύτως για τη σκοπιμότητα για την οποία είχαν μιλήσει εξαρχής με στόχο την ηθική απαξίωσή του, βασισμένη σε ψεύδη και συκοφαντίες».
Πέρα από το «ταξίδι» και τις άλλες φήμες, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν απέφυγε να ζητήσει από τον κ. Παπανδρέου να δώσουν συνεργάτες του στοιχεία για τυχόν ελλείποντα παραστατικά δαπανών ώστε το πόρισμα να είναι πλήρες. Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νυν διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, που ήταν γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ επί Παπανδρέου, θα έχει εντός των προσεχών ημερών συνάντηση με τον Νίκο Σαλαγιάννη (νυν διευθυντή στην Ιπποκράτους) για να συμβάλουν στον έλεγχο με στοιχεία των έξι εταιρειών.
Φρένο στα σενάρια
«Είναι αστειότητες τα περί νέου κόμματος»
Ουδείς πιστεύει ότι η σύγκρουση σε πολιτικό επίπεδο δεν θα έχει άλλα επεισόδια στους προσεχείς μήνες. Η έντονη αντίδραση του Γ. Παπανδρέου δια της ανακοίνωσης με πολιτικά χαρακτηριστικά (μίλησε για τον κίνδυνο διάλυσης του ΠΑΣΟΚ) εκτιμάται ότι αποτελεί «επιθετική κίνηση», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υιοθετεί ή κατανοεί σενάρια περί μιας σύγκρουσης που θα φτάσει στα άκρα ή της διάσπασης του ΠΑΣΟΚ. «Ο Παπανδρέου δεν είχε κάποιο σχέδιο, αλλά δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα χέρια όταν θέλουν την ηθική του απαξίωση. Πάνω απ' όλα όμως είναι η ενότητα του ΠΑΣΟΚ», επισημαίνει στενός συνεργάτης του, όταν ερωτάται για το «πού το πάει ο Παπανδρέου;».
Στο πλέον κρίσιμο ερώτημα για το αν κλονιστεί η συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης από τους εσωκομματικούς τριγμούς στο ΠΑΣΟΚ, οι συνεργάτες του απαντούν ότι είναι «κατανοητοί οι προβληματισμοί», επικαλούνται σχόλια που υποστηρίζουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός με τη στάση του απέδειξε ότι έβαλε τη χώρα πάνω από την προσωπική του πορεία (σ.σ. με την παραίτησή του από την πρωθυπουργία), ότι ήξερε και ξέρει πάντα τι πρέπει να κάνει, και ότι «άλλοι με επαχθέστερους όρους ακολουθούν τώρα την πολιτική του».
Το «φινάλε» της τύποις ανακοίνωσης του κ. Παπανδρέου μέσω συνεργατών του συμπεριλαμβάνει έναν ακόμη υπαινιγμό: «Για τα όποια ερωτήματα για το ποιος συμβάλλει στην πολιτική σταθερότητα, ας απευθυνθούν σε άλλους για να λάβουν συγκεκριμένες απαντήσεις».
Το νέο τοπίο
Ουδείς στην πραγματικότητα πίστευε ότι ο Γ. Παπανδρέου είχε σκοπό να επιχειρήσει νέα βήματα στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ. Οι εξελίξεις και η αντίδρασή του όμως στις «διαρροές» σηματοδοτούν -σύμφωνα με κάποια στελέχη- την εκ νέου ενασχόλησή του με το ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας ότι δεν πρέπει να αφήσει το παραμικρό σχόλιο αναπάντητο.
Οι συνεργάτες του αντιμετωπίζουν ως «αστεία» τα «προεξοφλημένα μαντάτα» περί ίδρυσης νέου κόμματος και υπογραμμίζουν ότι εάν συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή για το πόρισμα «είναι λάθος ο οποιοσδήποτε να πει με σιγουριά για το αν παραστεί ή όχι».
Ενδεικτικό της στάσης του είναι πως όταν ο Ευ. Βενιζέλος φέρεται ότι του «συνέστησε» να μαζέψει τους «δικούς» του, τους... αποκήρυξε: «Δεν έχω κανέναν εξουσιοδοτήσει να μιλά εξ ονόματός μου».
Οι πληροφορίες διευκρινίζουν ότι η «παραίνεση» του Ευ. Βενιζέλου αφορούσε τον πρώην γραμματέα του κόμματος, Μιχάλη Καρχιμάκη, «πρωτεργάτη» της εσωκομματικής κίνησης των «75».
Στη λογική «ρίχνουμε τους τόνους» της αντιπαράθεσης, ο επί της Επικοινωνίας, Δ. Καρύδης, με δηλώσεις προχθές αποδέχτηκε τη δημιουργία «ρευμάτων» εντός του ΠΑΣΟΚ - κάτι βέβαια που επεδίωξε ο Ευ. Βενιζέλος στις αρχές του 2008 και αφού είχε επανεκλεγεί ο Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία, αλλά δεν το έκανε πράξη.
Πηγή: ethnos.gr
Σχετικές ετικέτες:Πολιτική
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων