13:20 | 27/5/13
Με ομιλία του συγγραφέα, ιστορικού ερευνητή και μελετητή της επτανησιακής φιλολογίας, Αριστείδη Κάντα για τη γλώσσα στο έργο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, συνεχίζονται την Τετάρτη, 29 Μαΐου, στο νησί των Φαιάκων, οι εκδηλώσεις της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών για τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τον θάνατο του κορυφαίου Κερκυραίου λογοτέχνη του περασμένου αιώνα, Κ. Θεοτόκη (1872-1923).
Η εκδήλωση θα γίνει στις 20:00 της Τετάρτης στο σπίτι που έζησε για περίπου 25 χρόνια και άφησε την τελευταία του πνοή ο Διονύσιος Σολωμός, στην πόλη της Κέρκυρας, όπου εδρεύει η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών.
O γενικός γραμματέας της Εταιρείας Δημήτρης Κονιδάρης, ανέφερε ότι θα γίνει συζήτηση πάνω σε «μια νέα προσέγγιση στον τρόπο που χρησιμοποιεί ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης τη γλώσσα, που δεν είναι απλά η δημοτική ή η γλώσσα τοπικής διαλέκτου, αλλά ολοκληρωμένη άποψη, σύμφωνα με την οποία η γλώσσα του κειμένου, η γλώσσα των εικόνων και οι ιδέες του κάθε έργου συμπορεύονται με λογική και συνέπεια».
Οι παρατηρήσεις αυτές, όπως αναφέρει, προέκυψαν από τις πολλαπλές αναγνώσεις των έργων του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, που πραγματοποίησε ο Αριστείδης Κάντας, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία για την επανέκδοση έργων του Κ. Θεοτόκη.
Ο Αρ. Κάντας έχει ήδη επιμεληθεί την έκδοση των έργων του Κ. Θεοτόκη «Κορφιάτικες ιστορίες» και «Κατάδικος», για τις εκδόσεις Ιδέες, με την προσθήκη υποσελίδιου γλωσσάριου.
Ο Κ. Θεοτόκης, μια από τις εμβληματικές μορφές της Επτανησιακής Σχολής στην ελληνική λογοτεχνία, ήταν υπέρμαχος της σολωμικής πνευματικής κληρονομιάς και του δημοτικισμού και είχε έρθει σε αντίθεση με την πολιτική τού συγγενούς του, πρωθυπουργού της χώρας, Γεωργίου Θεοτόκη. Τα πιο γνωστά από τα έργα του, που τον ανέδειξαν ως εισηγητή του κοινωνικού διηγήματος, είναι «Η τιμή και το χρήμα», «Οι σκλάβοι στα δεσμά τους», «Ο κατάδικος» και «Ο θάνατος του Καραβέλα».
Γεννήθηκε από αριστοκρατική οικογένεια στην Κέρκυρα, στις 13 Μαρτίου 1872, συνέβαλε αποφασιστικά στη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων και στη διάδοση των σοσιαλιστικών ιδεών στο νησί και πέθανε φτωχός, στο σπίτι του ζωγράφου Άγγελου Γιαλλινά, στην πόλη του νησιού, την 1η Ιουλίου του 1923.
Οι εκδηλώσεις της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών για τον πρωτοπόρο Έλληνα λογοτέχνη, θα κορυφωθούν με την πραγματοποίηση επιστημονικής διημερίδας για το έργο του, στα τέλη του 2013.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικές ετικέτες:Ελλάδα
Σχετικά άρθρα