13:06 | 27/5/13
Προσωπικά έχει αναλάβει την εκστρατεία για τις επενδύσεις στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς...
Τόσο με την επίσκεψή του στην Κίνα όσο και με τις συνεχείς διαπραγματεύσεις του με τον επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού γίγαντα της Gazprom κ. Αλεξέι Μίλερ, ο κ. Σαμαράς δείχνει ότι με την απόφασή του να ηγηθεί των συνομιλιών με τους υποψήφιους επενδυτές θέλει να προλάβει το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν εμπλοκές με άλλους κρίκους της κυβερνητικής αλυσίδας, που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τα deals.
Οπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», στις τελευταίες διαβουλεύσεις του κ. Μίλερ με τον πρωθυπουργό την προηγούμενη Τρίτη, η απόσταση μεταξύ της ελληνικής και της ρωσικής πλευράς ελαχιστοποιήθηκε και όλα δείχνουν ότι η Gazprom είναι πολύ κοντά στην απόκτηση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ).
Ο κ. Μίλερ και οι συνεργάτες του έχουν τηρήσει μια πολύ σκληρή διαπραγματευτική στάση σε ό,τι αφορά το περίγραμμα των συμβατικών κειμένων στα οποία θα αποτυπωθεί η συμφωνία για την ιδιωτικοποίηση της κρατικής επιχείρησης αερίου. Αυτό που ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί είναι το ύψος του τιμήματος.
Για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, η Αθήνα αναμένει μια υψηλή προσφορά, ανάλογη της αρχικής πρότασης των Ρώσων της Gazprom. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η αποτίμησή της κυμαίνεται μεταξύ 800 εκατ. και 1 δισ. ευρώ.
Μαζί και χώρια
Την ίδια στιγμή στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι θα πάρουν μια καλή προσφορά και από τη ρωσική Sintez η οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).
Ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) κ. Στέλιος Σταυρίδης δήλωσε ότι «ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ πωλούνται μαζί αλλά και ξεχωριστά», για να μην αποκλείσει άλλους υποψήφιους επενδυτές, όπως οι Αζέροι, που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για μία από τις δύο εταιρείες.
Τρία 24ωρα μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κυρίων Μίλερ και Σαμαρά στην Αθήνα, το ΤΑΙΠΕΔ οριστικοποίησε τους όρους για την πώληση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.
Σύμφωνα με σχετικό αίτημα της ρωσικής πλευράς, αποφασίστηκε ότι, αν οι παλαιότερες οφειλές ιδιωτών προς την εταιρεία γκαζιού δεν αποπληρωθούν μέχρι το τέλος του 2015, το σύνολο των χρεών αυτών θα αφαιρεθεί από το τίμημα της πώλησης.
Η κυβέρνηση αναμένει μέχρι τις 7 Ιουνίου τις δεσμευτικές προσφορές των Ρώσων και των άλλων υποψήφιων αγοραστών.
Μόνη αβεβαιότητα
Η μοναδική αβεβαιότητα πλέον είναι η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού στο ενδεχόμενο απόκτησης της ΔΕΠΑ από τους Ρώσους. Στην περίπτωση που η Επιτροπή μπλοκάρει την ολοκλήρωση της πώλησης της Επιχείρησης Αερίου στην Gazprom, η ελληνική πλευρά έχει αναλάβει την υποχρέωση να επιστρέψει την εγγυητική επιστολή. Ρώσοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι, πέρα από το αέριο, ενδιαφέρονται για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους, σχεδιάζουν μεγάλες επενδύσεις στον τουρισμό και έχουν πλάνο για ορισμένες παραγωγικές μονάδες παραδοσιακού βιομηχανικού τομέα στην Ελλάδα, ωστόσο συνδέουν όλες τις κινήσεις τους με την εξαγορά του ελληνικού «γκαζιού».
Στο πλαίσιο αυτό, η επίσημη ρωσική πλευρά έχει διαμηνύσει ότι μια επίσκεψη του κ. Σαμαρά στη Μόσχα έχει νόημα μόνο αν συνοδεύεται από συγκεκριμένες αποφάσεις συνεργασίας σε όλο το φάσμα των ελληνορωσικών οικονομικών δραστηριοτήτων.
Στη Μόσχα
Προσπάθεια αναθέρμανσης
Στην προσπάθεια αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων εντάσσεται και η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας στη Μόσχα. Οπως εξηγούν συνεργάτες του, ο κ. Παναγιωτόπουλος «κατέβαλε προσπάθεια να αποψύξει τις κατεψυγμένες διμερείς σχέσεις». Βεβαίως όλοι αντιλαμβάνονται ότι από το ξεπάγωμα ως την αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων υπάρχει τεράστια απόσταση, για την κάλυψη της οποίας οι Ρώσοι θέτουν σκληρούς όρους στην ελληνική πλευρά.
Σχετικές ετικέτες:Κόσμος
Σχετικά άρθρα