13:36 | 2/5/13
Απόφαση-βόμβα της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) τινάζει στον αέρα τα θεμέλια του νόμου για την τακτοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων «νέας γενιάς».
Οι ανώτατοι δικαστές - σύμφωνα με τις πληροφορίες - σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, κατά πλειοψηφία αποφαίνονται ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος (4014/2011) που προβλέπει τριακονταετή τακτοποίηση των αυθαιρέτων νέας γενιάς.
Η απόφαση του ΣτΕ δημιουργεί νέο τοπίο για το κυβερνητικό επιτελείο. «Θα λάβουμε υπόψη την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας», έλεγαν στα «ΝΕΑ» πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος. Μάλιστα βάσει των νέων δεδομένων μετά την τελευταία δικαστική εξέλιξη, συμπλήρωναν ότι «εμείς ετοιμάζουμε έναν καινούργιο νόμο για τα αυθαίρετα, ο οποίος αναμένεται να εφαρμοστεί μετά τις 31 Μαΐου 2013».
Αξίζει να σημειωθεί ότι με το νέο καθεστώς προβλέπεται, υπό προϋποθέσεις, ακόμα και νομιμοποίηση αυθαιρέτων.
Οι σύμβουλοι της Επικρατείας ακολούθησαν την πάγια νομολογία του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, που έχει διαμορφωθεί βάζοντας φρένο στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων.
Προτού ακόμα κριθεί στην ουσία της η προσφυγή που είχαν καταθέσει κάτοικοι του Αμαρουσίου, η Ολομέλεια του ΣτΕ υπό τον τότε πρόεδρό του Παν. Πικραμμένο είχε παγώσει, με τη διαδικασία των αναστολών, την υποβολή αιτήσεων για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.
Ειδικότερα, στις περιπτώσεις εκείνες που οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να αποδείξουν με αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα τον χρόνο αποπεράτωσής των κτισμάτων, αλλά για να το επιτύχουν αυτό επικαλούνται ιδιωτικά έγγραφα ή απλές υπεύθυνες δηλώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι με το νέο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ νομιμοποιούνται όλα τα αυθαίρετα που χτίστηκαν μέχρι το 1975, με την καταβολή 500 ευρώ, και τα αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν πριν από το 1983 με την καταβολή 500 ευρώ και το 15% του αρχικού προστίμου.
Επίσης με το σχέδιο νόμου νομιμοποιούνται όλες οι πολεοδομικές παραβάσεις οι οποίες συνέβαλαν στην αύξηση κατά 40% του δομημένου χώρου, πέραν των όσων προβλέπονται από την οικοδομική άδεια. Αυτές οι παραβάσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ των άλλων, τους παράνομα κλεισμένους ημιυπαίθριους, το παράνομο κλείσιμο πιλοτών και τα υπόγεια που άλλαξαν χρήση.
Διευκρινίζεται ότι τακτοποίηση για 30 χρόνια - και όχι νομιμοποίηση - προβλέπεται για τα αυθαίρετα για τα οποία δεν υπάρχει οικοδομική άδεια.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, έως τον περασμένο Μάρτιο είχαν υποβληθεί 310.000 αιτήσεις για τακτοποίηση αυθαιρέτων - για τις οποίες έχουν συμπληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα στάδια - και έχουν εισπραχθεί 600 εκατ. ευρώ. Εκκρεμεί ακόμη η είσπραξη άλλων 600 εκατ. ευρώ από πρόστιμα.
Οπως εξηγούν πηγές του ΥΠΕΚΑ, αν προχωρήσουν και οι 137.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, τότε αναμένονται επιπλέον έσοδα 1,3 δισ. ευρώ.
Σχετικές ετικέτες:Ελλάδα
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων