11:59 | 19/5/13
Η ώρα των εξετάσεων έφθασε και για τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ)...
Το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, η Έκθεση, όπως την αποκαλούμε καθημερινά στις συζητήσεις μας, ανοίγει και φέτος την αυλαία των πανελληνίων εξετάσεων.
Στόχος όλων μας είναι να έχετε την καλύτερη δυνατή επίδοση. Στην προσπάθεια μας να βοηθήσουμε, σας εφιστούμε την προσοχή στα ακόλουθα :
ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
- Σας συμβουλεύουμε να φροντίσετε ώστε το γραπτό σας να έχει μια καλή εικόνα με ευανάγνωστα γράμματα και οι απαντήσεις να είναι τοποθετημένες με τέτοιο τρόπο που να μπορεί ο βαθμολογητής εύκολα να τα διακρίνει.
- Απαιτείται οι απαντήσεις σας να είναι ορθές, πλήρεις και τεκμηριωμένες.
- Μην αφήσετε κανένα ζήτημα αναπάντητο.
Α. ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Για να γράψετε μια πετυχημένη περίληψη, είναι αναγκαίο να διαβάσετε το κείμενο περισσότερες από δύο φορές, μέχρι να το κατανοήσετε. Στην αρχή, εντοπίζετε το θέμα του και τη θέση του συγγραφέα (αν υπάρχει). Εν συνεχεία, υπογραμμίζετε την κύρια ιδέα και τις σημαντικές λεπτομέρειες κάθε παραγράφου, δίνοντας πλαγιότιτλους για καθεμία.
Το τελευταίο μέρος αποτελεί η σύνταξη της περίληψης, όπου πληροφορείτε με το προσωπικό σας ύφος και με σαφή τρόπο για το περιεχόμενο του κειμένου σε μία παράγραφο μέσα στα όρια των λέξεων που σας δίνονται.
Προσοχή: Να χρησιμοποιείτε διαρθρωτικές λέξεις! Μη συμπεριλάβετε περιττές λεπτομέρειες ούτε και δικά σας σχόλια! Μην αντιγράφετε το αρχικό κείμενο!
Β. ΑΣΚΗΣΕΙΣ
Οι ασκήσεις ποικίλλουν, από εύρεση δομικών μερών των παραγράφων ή τρόπων ανάπτυξής τους έως επισήμανση τρόπων πειθούς ή αιτιολόγηση για την επιλογή και τη σκοπιμότητα του συγγραφέα σε γλωσσικά θέματα ή σχηματισμός προτάσεων ή αντικατάσταση λέξεων με άλλες συνώνυμες ή αντώνυμες κ.ά.
Διαβάζετε κάθε θέμα προσεκτικά και αργά, μέχρι να κατανοήσετε πλήρως τι ζητείται. Αν δείτε άσκηση που δε γνωρίσετε, αφήστε την για το τέλος, χωρίς να επιτρέψετε στον εαυτό σας να απογοητευτεί.
Η πιο πιθανή άσκηση είναι η ανάπτυξη μιας φράσης του κειμένου ή η ανασκευή της σε μία παράγραφο. Οργανώστε τη δομή και το περιεχόμενό της, προτού την καταγράψετε. Στο τέλος του τετραδίου, σημειώστε τις σκέψεις σας.
Γ. ΕΚΘΕΣΗ
Πρώτα, διαβάστε το θέμα προσεκτικά, ώστε να το κατανοήσετε. Να προσέξετε ιδιαίτερα το επικοινωνιακό πλαίσιο. Προτείνεται να φτιάξετε ένα σχεδιάγραμμα με τις κύριες ιδέες σας στο τέλος του τετραδίου, για να οργανώσετε κατάλληλα το κείμενό σας με τριμερή δομή και αλληλουχία. Θα πρέπει να απαντήσετε όλα τα ζητούμενα του θέματος. Να φροντίσετε ο λόγος σας να είναι σαφής, πειστικός, εύληπτος, ακριβής, ποικίλος αποφεύγοντας τις επαναλήψεις είτε λέξεων είτε ιδεών. Έτσι, με το απαιτούμενο περιεχόμενο, τη σωστή διάρθρωση και το κατάλληλο ύφος, θα καταφέρετε να γράψετε ένα αποτελεσματικό κείμενο.
ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ
-Μη βιαστείτε να παραδώσετε το τετράδιό σας. Εκμεταλλευτείτε όλον το χρόνο, για να ελέγξετε την ορθογραφία και τους τόνους.
-Αφού βεβαιωθείτε ότι έχετε ολοκληρώσει τις απαντήσεις, ξαναδιαβάστε ένα – ένα τα ερωτήματα με τις απαντήσεις τους, σαν να είστε ένα τρίτο πρόσωπο.
Σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία
Πηγή: newsbeast.gr
Σχετικές ετικέτες:Ελλάδα
Σχετικά άρθρα