Οφελος 4 δισ. ευρώ από το «άνοιγμα» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Οφελος 4 δισ. ευρώ από το «άνοιγμα»

16:43 | 10/5/13
Αύξηση του εθνικού εισοδήματος, τόνωση του ανταγωνισμού και της απασχόλησης και σταδιακή μείωση των τιμών φέρνει η πλήρης απελευθέρωση όλων των κλειστών επαγγελμάτων σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης του ΚΕΠΕ.

Μάλιστα σε αυτήν τονίζεται πως το ΑΕΠ μπορεί να αυξηθεί από 0,4% (800 εκατ. ευρώ) έως και 2,1% (4 δισ. ευρώ περίπου), ανάλογα και με τον ρυθμό μείωσης των τιμών.

Επίσης στην έκθεση υπογραμμίζεται πως με τις έως σήμερα νομοθετικές παρεμβάσεις έχουν αρθεί περιορισμοί αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν «στρεβλώσεις» σε μία σειρά επαγγελμάτων όπως οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι, οι μηχανικοί, οι λογιστές κ.ά.

Αυτός είναι και ο λόγος που το υπουργείο Οικονομικών ανέθεσε στο ΚΕΠΕ την εκπόνηση νέας μελέτης για 20 επαγγέλματα αιχμής (παρουσιάζονται αναλυτικά στον σχετικό πίνακα) προκειμένου μέσα στον Ιούλιο να εξαλειφθούν και οι τελευταίοι περιορισμοί στην άσκησή τους:


Πιο αναλυτικά, στη μελέτη του Κέντρου γίνεται αναφορά στις ακόλουθες επιπτώσεις που έχει το άνοιγμα:

Τα πιθανά οφέλη από την προβλεπόμενη άρση των περιορισμών στη λειτουργία των επαγγελμάτων ως ποσοστό στο εθνικό εισόδημα κυμαίνονται μεταξύ 0,4% και 2,1%, ανάλογα με τις υποθέσεις που έγιναν για το αναμενόμενο επίπεδο μείωσης των τιμών.

Η απελευθέρωση των επαγγελμάτων μπορεί να αυξήσει την απασχόληση σε ένα συγκεκριμένο επάγγελμα αλλά όχι απαραίτητα και τη συνολική απασχόληση, οδηγώντας βραχυχρόνια κυρίως σε μια αναδιάρθρωση της απασχόλησης, παρά σε μεγάλες αυξήσεις της συνολικής απασχόλησης.

Ομως, η πλήρης ή μερική κατάργηση θεσμοθετημένης υπερπροστασίας συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων εις βάρος των χρηστών των υπηρεσιών τους θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει το κόστος συγκεκριμένων υπηρεσιών και να προσελκύσει επενδύσεις, οι οποίες θα συντελούσαν σε αύξηση της συνολικής απασχόλησης.

Η μείωση των περιορισμών στη λειτουργία των αγορών οδηγεί σε αύξηση του ανταγωνισμού, ο οποίος θεωρείται σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τόσο την παραγωγικότητα όσο και τις εξελίξεις στις τιμές.


Οσον αφορά συγκεκριμένα επαγγέλματα διατυπώνονται οι εξής διαπιστώσεις:
  • Το επάγγελμα του δικηγόρου συγκαταλέγεται ανάμεσα στα επαγγέλματα υπηρεσιών με τον υψηλότερο βαθμό ρυθμιστικής παρέμβασης. Στην Ελλάδα παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των δικηγόρων τα τελευταία χρόνια, η οποία συνοδεύεται και από ανάλογη αύξηση στον αριθμό των εγγεγραμμένων υποθέσεων ιδιωτικού δικαίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Δεκέμβριο του 2011 καταγράφεται σταδιακή μείωση του δείκτη τιμών καταναλωτή για τις νομικές υπηρεσίες, η οποία μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην απελευθέρωση του επαγγέλματος.
  • Το επάγγελμα του συμβολαιογράφου καταγράφει τους υψηλότερους δείκτες ρυθμιστικών παρεμβάσεων εισόδου και συμπεριφοράς για την πλειονότητα των χωρών της ΕΕ. Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση ως προς την αναλογία συμβολαιογράφων ανά κάτοικο.

Παρ' όλ' αυτά, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των διορισμένων συμβολαιογράφων, η οποία όμως συνοδεύεται από σημαντική συρρίκνωση στον όγκο των συναφθεισών συμβολαιογραφικών πράξεων.

Οι αμοιβές των συμβολαιογράφων καθορίζονται σε υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ. Η μείωση στα ποσοστά των αναλογικών αμοιβών, μετά την εφαρμογή του νόμου, δεν φαίνεται να επηρεάζει τον μεγαλύτερο όγκο των συναλλαγών, περιορίζοντας τα οφέλη για τους καταναλωτές.
  • Τα επαγγέλματα/δραστηριότητες υγείας παρουσιάζουν πληθώρα περιορισμών εισόδου και συμπεριφοράς, μερικοί εκ των οποίων θεωρούνται αναγκαίοι λόγω της ιδιαιτερότητας του κλάδου και της διαφύλαξης του δημοσίου συμφέροντος.

Από το 2011 και μετά παρατηρείται μείωση στον δείκτη τιμών καταναλωτή, αλλά και στις δαπάνες των νοικοκυριών για όλες τις υποομάδες του κλάδου, με εξαίρεση τις ιδιωτικές κλινικές, η οποία οφείλεται κυρίως στην άσκηση φαρμακευτικής πολιτικής λόγω του Μνημονίου και στον περιορισμό των ιατρικών επισκέψεων λόγω της συρρίκνωσης αμοιβών και συντάξεων και δευτερευόντως στην απελευθέρωση της παροχής των υπηρεσιών.


Η στατιστική της απελευθέρωσης

Το 72% των επαγγελμάτων σε σύνολο 343 έχει ανοίξει, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης περιέγραψε 11 αλλαγές που έχουν γίνει μέχρι τώρα για την απελευθέρωση όλης της αγοράς και την ενίσχυση του ανταγωνισμού.

Επιπλέον το υπουργικό δίδυμο στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ανακοίνωσε και τη λειτουργία ειδικής ιστοσελίδας. Η διεύθυνσή της είναι: http://www.minfin.gr/portal/el/resou-rce/section/EfarmoghN39192011-AnoigmaKleistwnEpaggelmatwn

Ειδικότερα, ο κ. Στουρνάρας έφερε ορισμένα παραδείγματα επαγγελμάτων τα οποία έχουν απελευθερωθεί όπως τα ταξί για τα οποία η αγορά άδειας άνοιξε σε όλους χωρίς την υποχρέωση κατοχής ειδικού διπλώματος οδήγησης. Οι λαϊκές αγορές είναι ένας κλάδος όπου πια οι άδειες των επαγγελματιών πωλητών δεν θα είναι ισόβιες και περιορισμένου αριθμού αλλά προσωποπαγείς και αμεταβίβαστες.

Για τους συμβολαιογράφους η αμοιβή σε ποσοστό 1% ορίστηκε για συναλλαγές αξίας έως 120.000 ευρώ και όχι μέχρι 380.000 ευρώ.

Αλλαγές έγιναν και στους φορτοεκφορτωτές, όπου πια θα απαιτείται η αναγγελία έναρξης επαγγέλματος. Επίσης η εκπαίδευση των τουριστικών ξεναγών μέσω ταχύρρυθμων προγραμμάτων θα μπορεί να παρέχεται από διάφορους φορείς, όπως πανεπιστήμια και κέντρα διά βίου μάθησης.

Ανοιξε το επάγγελμα των ορκωτών εκτιμητών καθώς και των αναλογιστών, ενώ δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας εγκαταστάσεων περάτωσης έψησης ψωμιού (bake off), ώστε πλέον η επιχείρηση να μπορεί να ασκηθεί ευκολότερα και με μικρότερο κόστος.

Ο κ. Χατζηδάκης, αναφερόμενος στις αγορές, είπε ότι απελευθερώθηκαν τα δίδακτρα στα ιδιωτικά σχολεία, η αγορά των φορτηγών, οι μεταφορές για τον τουρισμό, ενώ καθιερώθηκαν νέες απλούστερες αγορανομικές και υγειονομικές διατάξεις. Επίσης θεσπίστηκε σύγχρονο πλαίσιο για τα τεχνικά επαγγέλματα.

Πηγή: e-go.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών