Τα έξι αγκάθια για τις απολύσεις στο Δημόσιο | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Τα έξι αγκάθια για τις απολύσεις στο Δημόσιο

11:39 | 12/5/13
Αντιμέτωπη με προβλήματα νομιμότητας και συνταγματικότητας η κυβέρνηση

Ο δρόμος προς τις απολύσεις στο Δημόσιο δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά με αγκάθια, όχι μόνο γιατί οι δημόσιες υπηρεσίες αποτελούν το τελευταίο κάστρο όπου υπάρχουν εργασιακές σχέσεις που άπτονται του εργατικού δικαίου, αλλά και γιατί οι αντιδράσεις θα είναι μεγάλες και δεν θα έχουν να κάνουν μόνο με τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις αλλά και με κοινωνικά κινήματα που βρίσκονται με το όπλο παρά πόδα, έτοιμα να αντιδράσουν, δημιουργώντας ένα νέο κίνημα αγανακτισμένων - απολυμένων όχι στην πλατεία Συντάγματος, αλλά στην Κλαυθμώνος με τους γνωστούς συμβολισμούς.

Όπως αναφέρει η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία τα έξι αγκάθια είναι τα ακόλουθα:

-Δεν πρόκειται να υπάρξει αξιολόγηση προκειμένου να γίνουν 2.000 απολύσεις. Η μεγάλη δεξαμενή από όπου θα αντληθούν οι Ιφιγένειες των απολύσεων είναι οι οργανισμοί που θα καταργηθούν διότι ο χρόνος πιέζει και οι αξιολογήσεις δε μπορούν να γίνουν σε ένα μήνα.

-Το επικοινωνιακό παιχνίδι των επιόρκων απέδωσε ιδεολογικά, καθώς η κοινή γνώμη δεν συμφωνεί να μείνουν και να πληρώνονται από το Δημόσιο όσοι πάτησαν τον όρκο του υπαλλήλου. Απέτυχε όμως στην εφαρμογή του, αφού απαιτείται τελεσίδικη απόφαση για την ενοχή των υπό κατηγορία υπαλλήλων κι αυτή δε μπορεί να παρθεί όσο εξπρές κι αν γίνουν οι διαδικασίες απονομής πειθαρχικού δικαίου, νωρίτερα από δύο μήνες.

-Χωρίς αξιολόγηση δεν είναι δυνατόν να βρεθούν οι ακατάλληλοι και κοπανατζήδες δημόσιοι υπάλληλοι, ούτε πολύ περισσότερο όσοι έχουν δηλώσει ψευδή στοιχεία στο διορισμό τους.

- Η κατάργηση των οργανισμών δεν μπορεί να σταθεί νομικά με Προεδρικό Διάταγμα. Αντίθετα, απαιτείται νόμος καθώς η ιδρυτική λειτουργία όλων των οργανισμών προβλέπεται με συγκεκριμένους νόμους.

-Δεν μπορεί να καταργηθούν συλλήβδην θέσεις σε δημοσίους φορείς με μια απλή υπουργική απόφαση, πρέπει να υπάρξει νομοθετική διαδικασία που θα περάσει μέσα από τη Βουλή.

- Η κατάργηση μιας θέσης, όταν στη συνέχεια προβλέπεται η επανασύστασή της για να προσληφθεί νέος υπάλληλος θεωρείται προσχηματική, αφού στην ουσία πρόκειται για αντικατάσταση ενός υπαλλήλου από έναν άλλο. 

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών