Το εγκώμιο του Σαμαρά έπλεξε ο ιρλανδός πρωθυπουργός | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Το εγκώμιο του Σαμαρά έπλεξε ο ιρλανδός πρωθυπουργός

13:39 | 24/5/13
Τα καλά λόγια του πρωθυπουργού της Ιρλανδίας κ. Έντα Κένι που πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στην χώρας μας προκάλεσαν ικανοποίηση στην ελληνική κυβέρνηση...

Ο κ. Κένι είπε ακριβώς αυτό που ήθελε ο πρωθυπουργός να ακούσει η ελληνική κοινωνία από τα χείλη ενός άλλου ηγέτη: 

“Νομίζω ότι είναι δίκαιο να πω ότι, από την εκλογή του ο Πρωθυπουργός έχει αλλάξει την αντίληψη που έχουν οι ξένοι για την Ελλάδα. 

Έχει δημιουργηθεί μία αίσθηση σταθερότητας στην Ελλάδα και εμπιστεύονται, πλέον, την Ελλάδα και το ελληνικό πολιτικό σύστημα γιατί εσείς, πραγματικά, σε πολύ δύσκολους καιρούς, καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για να σημειώσετε πρόοδο και να προχωρήσετε σε μία Ανάκαμψη για τον Ελληνικό λαό και για χώρα σας”.

Πέραν αυτού ο κ. Σαμαράς θέλησε να κάνει τους περισσότερους δυνατούς παραλληλισμούς μεταξύ Ελλάδας και Ιρλανδίας για να ενισχύσει την ρητορική του ότι ο δρόμος στον οποίο έχει βάλλει την χώρα δεν είναι χωρίς προοπτική και να συντηρήσει και το κλίμα αισιοδοξίας.

Είπε λοιπόν ότι η Ιρλανδία ήδη μετέτρεψε την κρίση της σε επιτυχία και αυτό θα κάνει η Ελλάδα αν και έχει περισσότερο δρόμο να καλύψει. Είπε ότι η Ιρλανδία θα βγει ξανά στις αγορές στο τέλος του χρόνου και ότι η Ελλάδα αν συνεχίσει να πετυχαίνει τους στόχους της θα βγει και εκείνη.

Είπε ακόμη ο πρωθυπουργός ότι η Ιρλανδία βασίστηκε στην εξωστρέφεια και στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της και ότι το ίδιο κάνει και η ελληνική κυβέρνηση βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια και έφερε ως παράδειγμα το πρόσφατο παράδειγμα του ταξιδιού του στην Κίνα.

Πάντως ο κ. Κένι δεν πρόσφερε την στήριξη που θα ήθελε ο κ. Σαμαράς στο θέμα της μείωσης της φορολογίας. Ούτε στο θέμα των σχέσεων με την Τρόικα. Σε αυτά ο κ. Κένυ ήταν πολύ προσεκτικός.

Για την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση που ζητά η ελληνική κυβέρνηση απέφυγε να πάρει θέση παρότι ρωτήθηκε ενώ για την Τρόικα μίλησε για το δικό του παράδειγμα ότι θα πρέπει να υπάρξει μία ισορροπία μεταξύ διαπραγμάτευσης και τήρησης των δεσμεύσεων.

Και φυσικά πέρα από την ρητορική αλληλεγγύη δεν έδειξε καμία διάθεση για σύμπτυξη μετώπου ή συντονισμό των ενεργειών των χωρών που έχουν υπαχθεί σε μνημόνια. Περιορισμένες ήταν οι αναφορές του και στην ανάγκη να αλλάξει πολιτική η ΕΕ στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της Ανάπτυξης πέρα από το αυτονόητο.

Αντίθετα ακόμη και για το δύσκολο θέμα της ανεργίας είπε ότι υπάρχουν κονδύλια έξι δις ευρώ προς αξιοποίηση και μένει στις χώρες που αντιμετωπίζουν αυξημένα προβλήματα όπως η Ιρλανδία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία να υποβάλλουν ποιοτικά προγράμματα. 

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών