11:47 | 1/6/13
Της απαγορεύτηκε η έκτρωση για θεραπευτικούς λόγους
Σε καισαρική θα υποβληθεί τελικά η νεαρή γυναίκα από το Ελ Σαλβαδόρ μετά την άρνηση των αρχών της χώρας να προχωρήσει σε θεραπευτική άμβλωση επειδή πάσχει από αυτοάνοσο νόσημα και κυοφορεί ένα έμβρυο με σοβαρή ανωμαλία που σημαίνει ότι αποκλείεται να ζήσει.
Το υπουργείο Υγείας του Ελ Σαλβαδόρ ανέφερε αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι οι γιατροί που παρακολουθούν την 22χρονη Μπεατρίς -το όνομα που χρησιμοποιεί για να προστατεύσει την ταυτότητά της- θα της κάνουν καισαρική και όχι άμβλωση, που είναι παράνομη στη χώρα. «Είναι προφανές ότι η διακοπή της εγκυμοσύνης δεν είναι πλέον άμβλωση, είναι πρόκληση τοκετού, που διαφέρει», εξήγησε η υπουργός Μαρία Ιζαμπέλ Ροντρίγκες, τονίζοντας ότι η τελική απόφαση είναι των γιατρών και της ασθενούς.
«Αισθάνομαι πολύ καλά τώρα που θα το κάνουν. Οι γιατροί μου είπαν ότι την επόμενη εβδομάδα θα υποβληθώ σε καισαρική» εξήγησε τηλεφωνικά η νεαρή γυναίκα, η οποία νοσηλεύεται σε μαιευτική κλινική του Σαν Σαλβαδόρ.
Το Ελ Σαλβαδόρ απαγόρευσε τις αμβλώσεις το 1999. Ωστόσο το έμβρυο της Μπεατρίς πάσχει από ανεγκεφαλία, που σημαίνει ότι δεν έχει ελπίδα να επιβιώσει μετά τη γέννησή του.
Η ίδια η νεαρή γυναίκα διαγνώστηκε πρόσφατα με λύκο και αντιμετωπίσει προβλήματα στα νεφρά.
Την Τετάρτη το Συνταγματικό Δικαστήριο στο οποίο είχε προσφύγει της απαγόρευσε να προχωρήσει σε άμβλωση με το σκεπτικό ότι «τα δικαιώματα της μητέρας δεν μπορούν να υπερισχύσουν εκείνων του ατόμου που πρόκειται να γεννηθεί, και αντιστρόφως».
Η Μπεατρίς είναι ήδη μητέρα ενός παιδιού ενός έτους. Προσέφυγε στα δικαστήρια μόλις έμαθε ότι το έμβρυο που κυοφορεί δεν πρόκειται να επιζήσει όταν ήταν έγκυος 13 εβδομάδων και πλέον βρίσκεται στην 26η εβδομάδα της κύησης.
«Θέλω την καισαρική, πρώτ' απ' όλα για την υγεία μου και επειδή το μωρό δεν θα ζήσει», εξήγησε μιλώντας τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Δεν είναι καλό αυτό που μου έκαναν, υπέφερα όλον αυτόν τον καιρό που με άφησαν να περιμένω στο νοσοκομείο, αφότου έγινε η διάγνωση στο κυοφορούμενο έμβρυο», συνέχισε, με αδύναμη φωνή. «Προς το παρόν οι γιατροί δεν λένε τίποτα, όμως πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά», κατέληξε η γυναίκα.
Η περίπτωση της Μπεατρίς έφτασε μέχρι το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τη Διεθνή Αμνηστία που καταδίκασαν τη στάση των αρχών του Ελ Σαλβαδόρ και τις κάλεσαν να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να σωθεί η ζωή της νεαρής γυναίκας.
Σχετικές ετικέτες:Κόσμος
Σχετικά άρθρα