Αυστηρότεροι όροι για την οπλοκατοχή | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Αυστηρότεροι όροι για την οπλοκατοχή

15:52 | 1/6/13
Η άρτια γνώση χειρισμού του όπλου από το πρόσωπο το οποίο έχει κριθεί ότι πληροί τις αναγκαίες τυπικές προϋποθέσεις για χορήγηση άδειας οπλοφορίας, καθώς και η στοιχειώδης γνώση των κανόνων μεταφοράς, φύλαξης και αποθήκευσης του όπλου προστίθενται στις προϋποθέσεις οπλοκατοχής.

Σύμφωνα με νέες ρυθμίσεις που προωθούνται από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, πλέον δεν θα αρκεί η γενική στοιχειώδης γνώση περί πυροβόλων όπλων, αλλά η επαρκής γνώση του συγκεκριμένου τύπου όπλου, ώστε να αποφεύγονται ατυχήματα που θα μπορούσε να αποβούν μοιραία.

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την εκπυρσοκρότηση του όπλου του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Αντώνη Γρέγου στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», ο υπουργός Δημόσιας Τάξης έδωσε εντολή για επανεξέταση από μηδενική βάση των αδειών οπλοφορίας που έχουν χορηγηθεί σε βουλευτές.

Χθες, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος, εισηγήθηκε στον υπουργό τον επανέλεγχο όλων των αδειών οπλοφορίας, για βουλευτές και μη, και την πιστοποίηση όχι μόνο των τυπικών προϋποθέσεων, αλλά και των προϋποθέσεων γνώσης χρήσης όπλου, από τριμελή Επιτροπή αστυνομικών, ένας εκ των οποίων θα έχει την ειδικότητα του οπλουργού. Η εισήγηση έγινε δεκτή από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νικόλαο Δένδια, ο οποίος θα προχωρήσει σύντομα στην προώθηση της απαραίτητης νομοθετικής ρύθμισης.

Μέχρι σήμερα εξετάζεται ο ενδιαφερόμενος για άδεια κυνηγιού με κυνηγετικό όπλο από Επιτροπή του Δασαρχείου, σχετικά με τη γνώση βασικών στοιχείων χρήσης, μεταφοράς και κανόνων ασφαλείας του κυνηγετικού όπλου. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο με την άδεια οπλοφορίας πυροβόλου όπλου!

Η αρμόδια Επιτροπή της Κρατικής Ασφάλειας θα εξετάσει τα πρόσωπα που πληρούν τις απαραίτητες τυπικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας οπλοφορίας και η πιστοποίηση ή μη της ικανότητάς τους να φέρουν πυροβόλο όπλο.

Επίσης από την Επιτροπή θα εξεταστούν όλα τα πρόσωπα στα οποία έχει ήδη χορηγηθεί άδεια οπλοφορίας, σχετικά με την ικανότητά τους να φέρουν όπλο, αλλά και αν εξακολουθούν να υφίστανται οι λόγοι της αρχικής χορήγησης άδειας. Αυτονόητο θεωρείται ότι στην περίπτωση που η Επιτροπή αποφανθεί αρνητικά, η άδεια θα ανακαλείται άμεσα.

Σε πρόσωπα στα οποία έχει χορηγηθεί άδεια οπλοφορίας και δεν προσέλθουν να εξεταστούν από την Επιτροπή εντός του προβλεπόμενου χρονικού πλαισίου, η άδεια θα ανακαλείται αυτομάτως μετά την παρέλευση του χρόνου αυτού. Η εξέταση αυτή θα επαναλαμβάνεται ανά τριετία και θα θεσπιστεί η καταβολή παραβόλου υπέρ του Δημοσίου.

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών