Φόρος και στα ραδίκια με υπογραφή Στουρνάρα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Φόρος και στα ραδίκια με υπογραφή Στουρνάρα

13:17 | 7/6/13
Χαράτσι για όλους και αυξημένο για αρκετές κατηγορίες ιδιοκτητών αποφάσισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, διακωμωδώντας το ρόλο της τρικομματικής επιτροπής, η οποία είχε αναλάβει τη διαμόρφωση του ενιαίου φόρου ακινήτων, και πρότεινε άλλα.

Ο υπουργός ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει η «Ε» την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση είχε την πρόθεση απλώς να βαφτίσει το χαράτσι «ενιαίο φόρο ακινήτων» και στη συνέχεια να τον παρουσιάσει με μικρές παραλλαγές στην τρόικα ικανοποιώντας τους δανειστές.

Η πρόταση που παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δεν είχε καμία σχέση με τα σενάρια που επεξεργάστηκε όλο αυτό το διάστημα η διακομματική επιτροπή. Παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις περί του αντιθέτου, η φορολόγηση δεν βασίζεται στην αξία της ακίνητης περιουσίας αλλά στα τετραγωνικά μέτρα για ακίνητα και οικόπεδα ή στα στρέμματα για τα αγροτεμάχια, όπως συμβαίνει σήμερα και με το χαράτσι.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αντιμετώπισε την προετοιμασία του ενιαίου φόρου στα ακίνητα με προχειρότητα, αποδεικνύοντας την πεποίθησή της ότι πρέπει, έστω και με μικρές αλλαγές, να διατηρηθεί και τα επόμενα χρόνια το «επιτυχημένο» Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ).


Ο Γ. Στουρνάρας παρουσίασε στη διακομματική επιτροπή σενάριο που προβλέπει ότι:

**Δεν περιλαμβάνει τελικά εξαιρέσεις ούτε για τους κατ' επάγγελμα αγρότες. Και αυτό γιατί, όπως είχαμε επισημάνει, η εξαίρεση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων θα δημιουργούσε τρύπα ύψους 300-500 εκατ. ευρώ.

**Οι κατ' επάγγελμα αγρότες θα πληρώνουν φόρο από 1 ευρώ το στρέμμα, ενώ θα κλιμακώνεται και θα προσαυξάνεται με βάση 33 κριτήρια υπολογισμού της αξίας του αγροτεμαχίου, όπως είναι η γεωγραφική θέση, αν είναι μισθωμένο, η απόσταση από τη θάλασσα, ενώ μεγάλες θα είναι οι επιβαρύνσεις για όσα αγροτεμάχια έχουν οικοπεδική αξία (τουριστικές περιοχές κ.λπ.).

**Για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις, ο φόρος θα κλιμακώνεται από 1 ευρώ ή 2 ευρώ και θα ξεπερνάει ακόμη και τα 20 ευρώ ή 25 ευρώ ανά στρέμμα βάσει κριτηρίων υπολογισμού της αξίας.

**Στα αστικά ακίνητα ο φόρος θα επιβάλλεται από 1,8 ευρώ και θα ξεπερνά ακόμα και τα 30 ευρώ ανά τετραγωνικό για κτίσματα. Ο φόρος θα πολλαπλασιάζεται όμως βάσει δεκάδων κριτηρίων, όπως η εμπορική αξία, ο όροφος, η οδός, το οικοδομικό τετράγωνο, η απόσταση από τη θάλασσα κ.ά. Παράδειγμα: για ένα σπίτι 80 τ.μ. ο φόρος θα ξεκινά από 80 ευρώ και βάσει των κριτηρίων αξιών θα φθάνει από 160 ευρώ έως 320 ευρώ για τους περισσότερους ιδιοκτήτες.

Ο νέος τρόπος φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, ο οποίος σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες δεν θα προβλέπει αφορολόγητο αλλά μόνο ειδική πρόβλεψη για ευπαθείς ομάδες, αναμένεται να προσθέσει νέα φορολογικά βάρη σε όσους είναι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων χωρίς όμως πραγματική αξία, όπως και σε όσους έχουν στην κατοχή τους ακίνητα που τα έχουν κλειστά και δεν πληρώνουν χαράτσι στη ΔΕΗ. Στην πράξη, η μείωση φέτος του χαρατσιού κατά 15% θα εξαφανιστεί του χρόνου, αφού ορισμένες κατηγορίες πολιτών θα πληρώσουν περισσότερα και για τα αγριόχορτα που έχουν.

Πηγή: enet.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών