21:09 | 25/6/13
«Απελευθερωμένος; -Σε μεγάλο βαθμό.»..
Η συγκεκριμένη πρώτη αντίδραση στενού συνεργάτη του Φώτη Κουβέλη είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στην Αγίου Κωνσταντίνου, λίγες ώρες μετά την απόφαση της ΔΗΜΑΡ να περάσει στην αντίπερα όχθη, αυτή της αντιπολίτευσης.
«Οι δυσκολίες εμφανίστηκαν με το αντιρατσιστικό, που ήταν crash test για τη συνοχή της τρικομματικής. Αφού κάναμε την ορθή επιλογή να συμμετάσχουμε στην κυβέρνηση για την αποφυγή της χρεοκοπίας και της εξόδου από το Ευρώ, και οδεύοντας πλέον προς μία ομαλοποίηση της πολιτικής ζωής, ήρθαν στο προσκήνιο οι προγραμματικές διαφορές.
Ε, στο θέμα της ΕΡΤ, είχαμε να κάνουμε πια με ένα ζήτημα δημοκρατικών κανόνων. Δεν μπορούσαμε να μπούμε στη λογική: δημοκρατία ή μεταρρυθμίσεις. Επιθυμούσαμε και δημοκρατία και μεταρρυθμίσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά στο tvxs.gr, περιγράφοντας τις συνθήκες υπό τις οποίες προέκυψε το «διαζύγιο».
Στη ΔΗΜΑΡ αναγνωρίζουν ότι προς στιγμή αναζήτησαν έναν συμβιβασμό στο ζήτημα της ΕΡΤ, ωστόσο, διαμηνύουν ότι αυτός δεν μπορούσε να επέλθει δεδομένου ότι δεν έφευγε το «μαύρο» από την οθόνη: «Αν αυτό γινόταν, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Εμείς ήμαστε υπέρ της αναδιάρθρωσης αλλά με ομαλό τρόπο. Άλλωστε, ευρύτερα στη δημόσια διοίκηση με τον Αντώνη Μανιτάκη, εκτός από την κινητικότητα, είχαμε εξασφαλίσει και το ‘ένας μπαίνει ένας βγαίνει’. Για την ακρίβεια ‘ένας κακός υπάλληλος βγαίνει, ένας καλός υπάλληλος μπαίνει’. Εδώ όμως είχαμε να κάνουμε με ένα crash test μαζικών απολύσεων».
Αυτομάτως, μετά την έξοδο της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, το πολιτικό ενδιαφέρον εστιάζεται στο νέο επίπεδο σχέσεων της Αγίου Κωνσταντίνου με τους πάλαι ποτέ «συντρόφους» στην Κουμουνδούρου: «Δεν κλείνουμε το μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ. Συνεχίζουμε την ίδια υπεύθυνη πολιτική. Θα στηρίζουμε κάθε μεταρρυθμιστική και ευρωπαϊκή επιλογή της κυβέρνησης και θα είμαστε αντίθετοι σε αντικοινωνικά μέτρα, όπως τα εργασιακά. Σε θέματα όπως οι αποκρατικοποιήσεις; Για παράδειγμα, Ελληνικό ‘ναι’, Νερό ‘όχι’».
Αναφορικά με το ευρύτερο πολιτικό πλάνο το οποίο πλαισίωσε την επιλογή αποχώρησης από την κυβέρνηση, προς το παρόν στη ΔΗΜΑΡ αρκούνται να πουν ότι θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς και του δημοκρατικού σοσιαλισμού, «σε απόσταση και από μία άκριτη υλοποίηση του Μνημονίου από τη μία πλευρά και από έναν αριστερίστικο λαϊκισμό από την άλλη πλευρά».
Θεωρούν ότι υπάρχει μία μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων, κυρίως στα μεσαία στρώματα, η οποία είτε ήδη εκφράζεται είτε θα εκφραστεί μέσω της ΔΗΜΑΡ, καθώς σύμφωνα με την ίδια ανάλυση αντιλαμβάνεται αφενός ότι η πολιτική του Μνημονίου «δεν βγαίνει», αφετέρου ότι μία γραμμή μονομερούς διαγραφής του χρέους ή μιας μονομερούς απόρριψης του Μνημονίου δεν είναι εφικτή.
Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράζουν την εκτίμηση ότι το αμέσως επόμενο διάστημα μπορεί να καταγραφεί μία πτώση στις δημοσκοπήσεις, λόγω των ισχυρών επικρίσεων για την αποχώρηση από την κυβέρνηση, αλλά πιστεύουν ότι ο χρόνος θα κυλάει υπέρ τους: «και αυτό διότι το μεν ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται πλέον απόλυτα με τη ΝΔ, ο δε ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται με παραστατικά φαινόμενα της κυβερνησιμότητας». Παρατηρούν μάλιστα ότι ο προβληματισμός της κοινής γνώμης μέσα από τα γκάλοπ έως τώρα εκδηλωνόταν πάνω στη βάση: τι θα γινόταν αν η κυβέρνηση παρέμενε σε μία κυβέρνηση Σαμαρά «η οποία σημείωνε σαφή στροφή σε αντικοινωνικές πολιτικές».
Με ενδιαφέρον αναμένεται η εξέλιξη των σχέσεων ανάμεσα στην αντιπολιτευόμενη ΔΗΜΑΡ και στο κυβερνών ΠΑΣΟΚ, και κυρίως η στάση της Ιπποκράτους, υπό την έννοια ότι πρόσφατα τα δύο κόμματα κατέθεσαν από κοινού προτάσεις νόμου για την κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου (ΕΡΤ) και νωρίτερα για την ανάγκη δημιουργίας νέου αντιρατσιστικού πλαισίου.
Το περιβάλλον του Φώτη Κουβέλη εμφανίζεται να μην ανησυχεί από τις αναταράξεις τις οποίες προκάλεσε στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ η απόφαση αποχώρησης από την κυβέρνηση, μεταφέροντας χαμηλούς τόνους από τις τελευταίες κομματικές συνεδριάσεις: «υπάρχει και στήριξη της απόφασης από τις οργανώσεις».
Σχολιάζοντας το νέο κυβερνητικό σχήμα, στην Αγίου Κωνσταντίνου δηλώνουν ότι δεν έχουν σημασία τα πρόσωπα, επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν ανάλογα με την πολιτική την οποία θα ακολουθήσει στην πράξη η δικομματική και κάνουν λόγο για μεγάλο ρίσκο του ΠΑΣΟΚ μέσα από την ταύτιση - την οποία διαπιστώνουν - με τη ΝΔ.
Πηγή: tvxs.gr
Σχετικές ετικέτες:Πολιτική
Σχετικά άρθρα