11:34 | 27/4/18
Οι συνεργασίες και συγκλίσεις είναι αναγκαίες, προκειμένου η πορεία της χώρας μετά την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια να συνοδευτεί από μια προοδευτική πολιτική για την Ελλάδα στην οικονομία και την κοινωνία, ανέφερε, μεταξύ άλλων, μιλώντας αργά χθες στην εκπομπή Focus της ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης
«Δεν πρέπει η αυτοκαθοριζόμενη, ως κεντροαριστερά, να φοβάται ότι αν μπει στη διαδικασία συγκλίσεων με την ριζοσπαστική αριστερά θα ετεροκαθορισθεί» είπε ο κ. Κουβέλης και σημείωσε: «Αυτή η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ καταφέρνει να είναι η πρώτη κυβέρνηση που να εξαντλεί τη θητεία των τεσσάρων ετών. Κάνει μια πολιτική που αντέχει. Η προσπάθεια εξόδου από την κρίση, τα πολιτικά αντίρροπα που εξασφάλισε και η παρουσία της χώρας στα ευρωπαϊκά δρώμενα είναι επιτεύγματα που δεν πρέπει κανείς να υποτιμά».Χαρακτήρισε «σημαντικότατη» την επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν στην Αθήνα, για τα όσα ο κ. Γιούνκερ είπε για «καθαρή έξοδο της χώρας» από τα μνημόνια τον προσεχή Αύγουστο, αλλά και για την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Ο αν. υπουργός Άμυνας χαρακτήρισε «παράνομη» και «απαράδεκτη» τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και τόνισε πως η Ελλάδα «συνεχίζει τις πιέσεις σε πολλαπλά επίπεδα, αλλά δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει με ακρίβεια ποιος θα είναι ο χρόνος για την απελευθέρωσή τους».
Κατηγόρησε, επίσης, την Τουρκία ότι «θέλει να συμψηφίζει» την κράτηση των δύο με την απόφαση του ΣτΕ να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ένας από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι τα τουρκικά ΜΜΕ έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο από τη μεταφορά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στο δικαστήριο της Αδριανούπολης, επισήμανε ότι στην Τουρκία δεν συνηθίζεται να φωτογραφίζεται, ή να βιντεοσκοπείται, η μεταφορά κρατουμένων στα δικαστήρια και απέδωσε την ενέργεια αυτή, «σε επικοινωνιακούς στόχους του κ. Ερντογάν, στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία».
Ο κ. Κουβέλης είπε ακόμη ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας είναι «εύθραυστη, όσο και ευάλωτη» και εκτίμησε ότι οι εκλογές στη γείτονα χώρα «δεν θα είναι απαραιτήτως και ο ορίζοντας της τουρκικής προκλητικότητας». Εξέφρασε την άποψη πως η Τουρκία δεν θα επιδιώξει ένα θερμό επεισόδιο, δεν απέκλεισε ωστόσο «ένα συμβάν που μπορεί να μετατραπεί σε θερμό επεισόδιο».
Ερωτηθείς για το θέμα των φρεγατών, είπε ότι η υπόθεση αυτή, αλλά και γενικότερα η υπόθεση των ελληνικών εξοπλιστικών συστημάτων, βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης και ο χειρισμός γίνεται στο επίπεδο του πρωθυπουργού της χώρας.
«Δεν υπάρχει τίποτε δεδομένο αυτή τη στιγμή. Όλα βρίσκονται υπό αξιολόγηση και διερευνώνται όλες οι πτυχές. Στο πλαίσιο αυτής της διερεύνησης συνυπολογίζουμε και τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας. Η Ελλάδα και όπως αυτή εκπροσωπείται από αυτή την κυβέρνηση δεν μπαίνει στην κούρσα των εξοπλισμών, όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν» είπε ο κ. Κουβέλης και πρόσθεσε: «Είμαστε μια χώρα της ειρήνης, θέλουμε τη συνεργασία με τη γειτονική χώρα ταυτόχρονα, όμως, δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε τα εθνικά και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Οι ένοπλες δυνάμεις μας έχουν καλή αποτρεπτική ισχύ. Η οποιαδήποτε περαιτέρω ενίσχυση της αποτρεπτικής μας δύναμης γίνει, θα είναι άκρως αναγκαία και θα γίνει με απόλυτη διαφάνεια και διαύγεια και με όλα όσα προβλέπονται από το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής».
Ερωτηθείς για το θέμα της αναβάθμισης των ελληνικών F16 με δεδομένο ότι η σχετική προθεσμία εκπνέει σε λίγες μέρες, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητηθεί παράταση, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει ζητηθεί έως τώρα.
Για τις σχέσεις με τον κ. Καμμένο, είπε ότι «είναι προφανές ότι υπάρχει η χρήσιμη και αναγκαία συνεργασία του υπουργού Άμυνας με τον αναπληρωτή υπουργό» και τόνισε ότι όσα γράφονται κατά καιρούς, για δυσαρμονία στις σχέσεις τους δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. «Συνεργαζόμαστε, ο καθένας έχει οριοθετημένες αρμοδιότητες. Βεβαίως, ο καθένας έχει τη δική του εκφορά του πολιτικού λόγου, άλλωστε ούτε ο κ. Καμμένος ούτε εγώ, εκχωρήσαμε την πολιτική μας ταυτότητα ο ένας στον άλλο» ανέφερε ο κ. Κουβέλης.
Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, για τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ο αν. υπουργός Άμυνας, είπε ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, «κατέγραψε μια θετική εκτίμηση» αλλά όπως σημείωσε υπάρχουν θέματα που θα πρέπει να αποσαφηνισθούν, όπως το εάν θα έχει αποφασιστικό ή γνωμοδοτικό χαρακτήρα, ποιοι θα μετέχουν και ποιες θα είναι οι αρμοδιότητές του.
Τέλος, ο αν. υπουργός Άμυνας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι με δική της ευθύνη δεν λειτουργεί η συναίνεση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. «Όταν λέει η ΝΔ ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι ικανή να προωθήσει το θέμα της επίλυσης του λεγόμενου Μακεδονικού, ή όταν βλέπουμε να πέφτει μια τραγική είδηση όπως η σύλληψη των δύο στρατιωτικών στον βωμό της αντιπολίτευσης, και τα εθνικά συμφέροντα γίνονται αντικείμενο διελκυστίνδας, δεν είναι συναίνεση. Στο Μακεδονικό υπάρχει μια εθνική γραμμή χαραγμένη εδώ και χρόνια την οποία κυρίως κατέγραψε στην αφετηρία της η ΝΔ και τώρα την εγκαταλείπει για να χτυπηθεί η κυβέρνηση» διευκρίνισε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικές ετικέτες:ΠολιτικήΤουρκίαυπουργείο Εθνικής ΆμυναςΦώτης Κουβέλης
Σχετικά άρθρα