Γκάφες, ελλείψεις και κενά στο νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Γκάφες, ελλείψεις και κενά στο νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ

19:04 | 13/6/13
Με «fast track» νομοσχέδιο για τη «νέα ΕΡΤ» η οποία θα ονομάζεται ΝΕΡΙΤ, επιχείρησε η κυβέρνηση Σαμαρά να κατευνάσει τις αντιδράσεις που γιγαντώθηκαν άμεσα μετά την ανακοίνωση από τον Σίμο Κεδίκογλου του «λουκέτου» στην κρατική τηλεόραση. 

Το νομοσχέδιο που μάλιστα βρίσκεται στη Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή από το απόγευμα της Τετάρτης στηρίχθηκε σχεδόν αποκλειστικά σε σχέδιο που είχε επιμεληθεί ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος επί υπουργίας Ηλία Μόσιαλου. Όπως επισήμανε πάντως και ο ίδιος ο συνταγματολόγος, η ανεξάρτητη ειδική επιτροπή που είχε συσταθεί το 2011 είχε στόχο την αναδιοργάνωση της ΕΡΤ με την κρατική τηλεόραση σε λειτουργία και δεν προέβλεπε λουκέτο.

Η κυβέρνηση σήμερα επανήλθε ζητώντας από τον Νίκο Αλιβιζάτο να ηγηθεί της εφαρμογής του νομοσχεδίου που έχει στα σκαριά. Ο ίδιος μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων των εργαζομένων της ΕΡΤ ανακοίνωσε ότι απέρριψε την πρόταση «όσο η ΕΡΤ παραμένει κλειστή».

Το νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση για τη δημιουργία της ΝΕΡΙΤ ΑΕ (Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ, Τηλεόραση), έχει πολλές ομοιότητες με τη νομοπαρασκευαστική δουλειά που είχε κάνει η ειδική επιτροπή το 2011.

Μάλιστα φαίνεται ότι ανασύρθηκε από το συρτάρι τελευταία στιγμή καθώς περιέχει λάθη που δείχνουν ότι τα πάντα έγιναν με προχειρότητα. Χαρακτηριστικά στο σημείο που ορίζει ποιοι είναι οι μέτοχοι της ΝΕΡΙΤ ΑΕ, αναφέρεται μεταξύ άλλων ο «υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού». Ωστόσο, πλέον υπάρχουν δυο διαφορετικά υπουργεία.



Το σχέδιο αφήνει αρκετά κενά. Δεν προβλέπει αριθμό καναλιών και ραδιοφωνικών σταθμών, ούτε ξεχωριστό κανάλι και ραδιοσταθμό για τους αποδήμους, ενώ δεν περιέχει ρύθμιση για τα ανεκτίμητης αξίας αρχεία και το μουσείο της ΕΡΤ.

«Μεταξύ των σκοπών και αρμοδιοτήτων της (να υπηρετεί τις δημοκρατικές κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες της κοινωνίας), μπορεί να απευθύνεται προς τον απόδημο ελληνισμό» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση. Δεν ξεκαθαρίζεται αν αυτό σημαίνει κατάργηση της ERT World.

Επιπλέον δεσμεύει τη ΝΕΡΙΤ να μεταδίδει τις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου παρά την ύπαρξη της τηλεόρασης της Βουλής, χωρίς να αποσαφηνίζεται αν θα συνεχίσει την παράδοση της ΕΡΤ να υποστηρίζει με τεχνογνωσία και συντήρηση το Κανάλι της Βουλής ή αν αυτό θα σημαίνει λουκέτο για το σταθμό.

Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης προβλέπει ότι ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της νέας εταιρείας θα μπορούν να αναθέτουν απευθείας την εκτέλεση ορισμένου έργου σε δημοσιογράφους, επιστήμονες ή άλλο προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης, λογοτέχνες ή άλλους καλλιτέχνες. Η διάρκεια του έργου και οι ειδικότεροι όροι θα καθορίζονται από την εκάστοτε ατομική σύμβαση. Κατά τα άλλα το προσωπικό θα προσλαμβάνεται με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, ορισμένου χρόνου έργου και έμμισθης εντολής.

Η πρόταση για το νέο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σχήμα περιλαμβάνει και ανταποδοτικό τέλος, χωρίς να διευκρινίζεται το ύψος του (έως τώρα ήταν 4,25 ευρώ τον μήνα). Ο Σίμος Κεδίκογλου είχε δεσμευτεί ότι θα είναι χαμηλότερο.

Ο νέος οργανισμός θα εποπτεύεται από επταμελές Εποπτικό Συμβούλιο (των οποίων τα μέλη θα έχουν (9ετή θητεία) το οποίο θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία της ΝΕΡΙΤ. Δεν ξεκαθαρίζεται με ποιον τρόπο θα γίνεται αυτό.

Δείτε Ακόμα:
Εκπέμπει η ΕΡΤ μέσω Ιντερνετ - LIVE STREAMING
Δείτε όλες τις εξελίξεις για την ΕΡΤ

Πηγή: tvxs.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών