H ΕΡΤ και το παζάρι για το ΦΠΑ εστίασης | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

H ΕΡΤ και το παζάρι για το ΦΠΑ εστίασης

07:27 | 12/6/13
Με το «κεφάλι» της Ε.Ρ.Τ. στο «δίσκο» θα εμφανισθεί σήμερα ενώπιον των εκπροσώπων των δανειστών ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, υλοποιώντας την μνημονιακή δέσμευση για 2.000 απολύσεις μέχρι το τέλος Ιουνίου, και ενισχύοντας παράλληλα τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης στη συζήτηση για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Με τον «ξαφνικό θάνατο» της Ε.Ρ.Τ. ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 3,3 δισ. ευρώ, καθώς υπερκαλύπτεται ο στόχος για τις 2.000 απολύσεις (στην Ε.Ρ.Τ. εργαζόταν συνολικά περίπου 2.650 άτομα), ενώ διαμορφώθηκε το «μοντέλο» που αναμένεται να εφαρμοστεί και σε άλλους οργανισμούς του Δημοσίου ενόψει της διαθεσιμότητας.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι με την υλοποίηση της απόφασης για το κλείσιμο της Ε.Ρ.Τ η κυβέρνηση προσδοκά μία θετική απάντηση από την τρόικα στο αίτημα για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% σε πιλοτική βάση, για ένα εξάμηνο.

Στη συνάντηση της Δευτέρας οι δανειστές παρέμειναν προβληματισμένοι για τα αποτελέσματα που θα επιφέρει στα έσοδα μια τέτοια απόφαση, τη στιγμή μάλιστα που στο πεντάμηνο η «τρύπα» στις εισπράξεις φθάνει τα 562 εκατ. ευρώ. Επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν στο ελληνικό αίτημα, ενώ ζήτησαν περαιτέρω στοιχεία για το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.

Εκτός από τον ΦΠΑ, δεύτερο κεντρικό θέμα στη συνάντηση θα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις μετά την «τρύπα» που έχει αρχίσει να διαφαίνεται στον φετινό στόχο των εσόδων.

Το μνημόνιο προέβλεπε για το 2013 εισπράξεις 2,6 δισ. ευρώ τα οποία θα προέρχονταν από την επιτυχή ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ, της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ. Με δεδομένο ότι ο διαγωνισμός για την ΔΕΠΑ κηρύχθηκε «άγονος» μετά την απόσυρση της προσφοράς της Gazprom, τα φετινά έσοδα απειλούνται να είναι κατώτερα των στόχων εάν η επαναπροκήρυξη δεν γίνει με συνοπτικές διαδικασίες.

Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένο ότι με τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις είναι συνδεδεμένη και η τύχη των φορολογουμένων η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να ζητήσει αναθεώρηση του εισπρακτικού στόχου.

Δείτε Ακόμα:
Εκπέμπει η ΕΡΤ μέσω Ιντερνετ - LIVE STREAMING
Δείτε όλες τις εξελίξεις για την ΕΡΤ

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών