Οι κορυφαίες επιλογές των μαθητών | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Οι κορυφαίες επιλογές των μαθητών

04:10 | 27/6/13
Αναλυτικοί πίνακες με τα τοπ 20 ΑΕΙ-ΑΤΕΙ

Μια σημαντική παράμετρος στη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής είναι και οι προτιμήσεις των μαθητών.

Ενδιαφέρον έχει να δούμε ποιο ήταν το Τοπ 20 των τμημάτων με βάση τις πρώτες προτιμήσεις των μαθητών άλλα και με βάση το συνολικό αριθμό δηλώσεων.

Από τον πιο πάνω πίνακα διαπιστώνουμε ότι Νομική και Ιατρική βρίσκονται στις πρώτες θέσεις με βάση τον αριθμό των πρώτων δηλώσεων. 

Άλλα τμήματα που αποτελούν συνειδητή επιλογή των μαθητών είναι τα τμήματα ψυχολογίας, οι σχολές της αστυνομίας άλλα και πολυτεχνικά τμήματα όπως των Ηλεκτρολόγων μηχανικών, Μηχανολόγων μηχανικών, Αρχιτεκτόνων μηχανικών. Στην 6η θέση συναντάμε τη σχολή πλοιάρχων ενώ στο Τοπ 20 βρίσκονται και δυο παιδαγωγικά τμήματα δημοτικής εκπαίδευσης γεγονός που προκαλεί εντύπωση αν αναλογιστούμε τον δραστικό περιορισμό των διορισμών των δασκάλων.

Την 20αδα συμπληρώνουν οικονομικά τμήματα, το τμήμα Αγγλικής γλώσσας Θες/κης και το τμήμα Φυσικής Αγωγής Αθήνας. Όλα τα τμήματα βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στον πιο πάνω πίνακα βλέπουμε το Τοπ 20 των τμημάτων με βάση το συνολικό αριθμό προτιμήσεων. Διαπιστώνουμε ότι στις πρώτες 20 θέσεις βρίσκονται αρκετά τμήματα των ΤΕΙ. Συγκεκριμένα 11 τμήματα ανάμεσά τους και περιφερειακά δηλώνονται από πολλούς μαθητές γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει προκατάληψη για τις σπουδές στα ΤΕΙ.

Μάλιστα τα περισσότερα τμήματα των ΤΕΙ ανήκουν στο 3ο πεδίο, δηλαδή στα επαγγέλματα υγείας που έχουν θετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας παρά τα προβλήματα.

Μέσα από τον πιο πάνω πίνακα μπορεί κανείς να δει ποια είναι τα τμήματα των ΤΕΙ που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις των μαθητών. Για ακόμη μια φορά διαπιστώνεται το έντονο ενδιαφέρον για τα επαγγέλματα υγείας, ενώ αρκετοί είναι και οι μαθητές που δηλώνουν τμήματα πληροφορικής των ΤΕΙ. Στην πρώτη εικοσάδα υπάρχουν και τμήματα όπως το Ηλεκτρολογίας ΤΕΙ Πειραιά, Λογιστικής Θεσσαλονίκης και Οχημάτων. 

Επιμέλεια – Επεξεργασία: Καλόγηρος Βασίλειος
Υπ.διδάκτωρ Π.Θ, Ερευνητικός υπεύθυνος Employ
Πηγή: newsbeast.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών