14:08 | 4/6/13
150.000 - 200.000 εκτιμάται από τις τράπεζες ότι είναι οι δανειολήπτες που μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση για τα ενυπόθηκα δάνεια, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Ανάπτυξης και αναμένεται να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος...
Πρόκειται για περίπου το 25% των ενήμερων δανειοληπτών με οφειλές από στεγαστικό δάνειο, που σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία ανέρχονται σε 850.000.
Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα υπαγωγής δανειοληπτών που έχουν συνάψει δάνειο έως τις 30 Ιουνίου 2010 για οφειλές που αφορούν την πρώτη κατοικία και των οποίων το δάνειο δεν έχει καταγγελθεί. Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν άνεργοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι και όσοι εργάζονται με μπλοκ παροχής υπηρεσιών αλλά έχουν εισόδημα από έναν μόνο εργοδότη.
Επίσης, σωρευτικά θα πρέπει να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:
•Το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή, και αφού αφαιρεθούν οι κρατήσεις υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων και υπέρ των φορολογικών αρχών, να μην υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για ατομική φορολογική δήλωση ή τις 25.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για οικογενειακό εισόδημα. Τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 5.000 ευρώ για τις πολύτεκνες οικογένειες, για άτομα που έχουν αναπηρία 67% ή όσους έχουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία άνω του 67%.
•Οι οφειλέτες να έχουν υποστεί μείωση στα εισοδήματά τους, τουλάχιστον σε ποσοστό 20% σε σχέση με το 2009. Σε περίπτωση που υπάρχουν συνοφειλέτες, θα πρέπει να πληρούν και εκείνοι το σύνολο των παραπάνω προϋποθέσεων.
•Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην ξεπερνά τις 180.000 ευρώ ή τις 200.000 για τις πολύτεκνες οικογένειες.
•Η αντικειμενική αξία της συνολικής ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ ή τις 300.000 ευρώ για τις πολύτεκνες οικογένειες.
•Το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη να μην ξεπερνά τις 10.000 ευρώ ή τις 15.000 για τις πολύτεκνες οικογένειες.
•Το συνολικό ανεξόφλητο υπόλοιπο κεφαλαίου να μην υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ.
Η ρύθμιση έχει μέγιστη διάρκεια περιόδου χάριτος 48 μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων η δόση του δανείου μειώνεται στο 30% του μηνιαίου εισοδήματος, ενώ η διαφορά της τοκοχρεολυτικής δόσης κεφαλαιοποιείται και αποπληρώνεται μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος διευκόλυνσης. Ειδικά για ετήσια εισοδήματα κάτω των 15.000 ευρώ (οικογενειακό) ή 9.000 (ατομικό) ή 20.000 (οικογενειακό πολυτέκνων ή με αναπηρία), η μηνιαία δόση υπολογίζεται με βάση το επιτόκιο της ΕΚΤ (σήμερα 0,50%) πλέον περιθωρίου 0,75%, δηλαδή 1,25%, ενώ η διαφορά των τόκων που προκύπτει από αυτή τη διευκόλυνση δεν κεφαλαιοποιείται.
Αντίθετα, το υπόλοιπο του κεφαλαίου μεταφέρεται και αποπληρώνεται μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Ειδικά για ανέργους με μηδενικό εισόδημα, παρέχεται δυνατότητα μηδενικών καταβολών με πλήρη απαλλαγή τόκων για συνολικό διάστημα 6 μηνών τμηματικά ή διαδοχικά.
Ο οφειλέτης υποχρεούται να ενημερώνει εγγράφως την τράπεζα για κάθε μεταβολή της εισοδηματικής και περιουσιακής του κατάστασης εντός ενός μήνα, ενώ υποβάλλει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται κάθε χρόνο. Ειδικά για τους ανέργους, οι τράπεζες μπορούν να ζητούν τα αναγκαία δικαιολογητικά ακόμη και κάθε δίμηνο.
Πηγή: mediasoup.gr
Σχετικές ετικέτες:Ελλάδα
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων