14:53 | 11/6/13
Το Βερολίνο όμως απορρίπτει? μετά βδελυγμίας τα σενάρια για νέο haircut τρεις μήνες πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ενώ η εικόνα διάλυσης που εμφανίζει η τρόικα με τις αλληλοκατηγορίες και τις «θεμελιώδεις διαφωνίες» μεταξύ των μελών της κάνει το Reuters να μιλά για «ομάδα χωρίς προπονητή και σχέδιο».
«Το ΔΝΤ δεν έχει υποβάλει αίτημα για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κοτχάους, προσπαθώντας να χαμηλώσει τους τόνους για το θέμα, που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τη γερμανική κοινή γνώμη, καθώς είναι βέβαιο ότι τυχόν νέο haircut θα αφορά πλέον τα δάνεια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και κατ' επέκταση τα 15 δισ. ευρώ που έχει χορηγήσει η Γερμανία στην Ελλάδα σε διμερή δάνεια καθώς και το γερμανικό μερίδιο στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) που υπερβαίνει τα 35 δισ. ευρώ.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας που συμφωνήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο ισχύει για δυο χρόνια και νέες διευκολύνσεις θα αποφασιστούν το 2014 υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα και θα έχει εφαρμόσει «υποδειγματικά» το πρόγραμμα. Σημειώνεται ότι ως παράδειγμα διευκόλυνσης ο Κοτχάους ανέφερε τη μείωση του μεριδίου της Ελλάδας στη συγχρηματοδότηση των προγραμμάτων από τα διαρθρωτικά ταμεία ενώ για «κούρεμα? ούτε λόγος. Και πρόσθεσε πως η Γερμανία δεν βλέπει την ανάγκη να συζητηθούν περαιτέρω μέτρα για την Ελλάδα.
Πιέζει το ΔΝΤ
Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν σε απάντηση του δημοσιεύματος του Spiegel που υποστήριζε ότι το ΔΝΤ πιέζει τα κράτη της Ευρωζώνης να προχωρήσουν σε νέο «κούρεμα» του χρέους εντός του τρέχοντος έτους. Το περιοδικό επικαλείται εμπειρογνώμονες του Ταμείου που ισχυρίζονται ότι δεν είναι δυνατό να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό των 4,6 δισ. ευρώ του 2014, ενώ υπενθυμίζει ότι το ΔΝΤ δεν επιτρέπεται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας αν δεν έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση της χώρας το επόμενο δωδεκάμηνο. Γι' αυτό θα πρέπει το γερμανικό Κοινοβούλιο να αποφασίσει έως το τέλος του έτους περαιτέρω διαγραφή του ελληνικού χρέους.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όμως, σε πρόσφατη ομιλία του ενώπιον βουλευτών απέρριψε το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος». Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δε μιλώντας στην Handelsblatt επικαλέστηκαν και νομικά επιχειρήματα, σημειώνοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να εγκρίνει πιστώσεις μόνο εάν έχει διασφαλιστεί η επιστροφή των χρημάτων, όρος που δεν πληρούται σε περίπτωση haircut. Επομένως, στην περίπτωση αυτή η Γερμανία θα έπρεπε να διακόψει την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα.
Το ζήτημα έχει προκαλέσει και εσωκομματική διαμάχη στην Γερμανία καθώς ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) Γκρεγκόρ Γκίζι κατηγόρησε την καγκελάριο Μέρκελ ότι το νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους έχει καταστεί αναγκαίο εξαιτίας της πολιτικής της. «Οι επιβληθείσες κυρίως από τη γερμανική κυβέρνηση περικοπές μισθών και συντάξεων δεν ώθησαν μόνο την Ελλάδα σε βαθιά ύφεση και κοινωνικά προβλήματα, αλλά κατέστησαν αδύνατη και την επιστροφή των δανείων στο εγγύς μέλλον...».
Greekovery
Στο περιβάλλον αυτό, δυναμώνουν και οι φωνές των αναλυτών που αποδομούν το «Greekovery», επιμένοντας ότι η πραγματική (και όχι εικονική) ανάκαμψη προϋποθέτει ελάφρυνση του χρέους, ειδάλλως η Ελλάδα απειλείται με το φάσμα μιας πολυετούς στασιμότητας. «Θα ήμουν πολύ προσεκτικός με τη ρητορική περί success story», λέει ο οικονομολόγος της Commerzbank Κρίστοφ Βάιλ. «Είναι λογικό να πιάσει κάποια στιγμή πάτο η οικονομία ύστερα από έξι χρόνια συρρίκνωσης, αλλά για μια διατηρήσιμη ανάκαμψη η χώρα πρέπει να λάβει άφεση χρέους».
Σύμφωνα με την Berenberg Bank, η ενίσχυση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος του ΙΟΒΕ σε υψηλό πενταετίας συνάδει με στάσιμο ΑΕΠ, ενώ άλλοι αναλυτές σχολιάζουν ότι η πρόβλεψη του αναθεωρημένου Μνημονίου για ρυθμούς ανάπτυξης 0,6% το 2014 είναι ρεαλιστική, αλλά απέχει παρασάγγας από τον ρυθμό 3% με τον οποίο πρέπει να «τρέξει» η χώρα την περίοδο 2015 - 2021 για να καταστεί βιώσιμο το χρέος χωρίς «κούρεμα».
Πηγή: imerisia.gr
Σχετικές ετικέτες:Οικονομία
Σχετικά άρθρα