12:38 | 11/6/13
Ευτροφισμό διαπιστώνει στον Βοϊδομάτη απόδημος Ηπειρώτης. – Αώος και Άραχθος απειλούνται απ’ τα φράγματα. – Καλαμάς, Λούρος, Αχέροντας αντιμέτωποι με τη ρύπανση…
• Ο φυσικός πλούτος με τον οποίο είναι προικισμένη η Ήπειρος δεν εξαντλείται μόνο στα βουνά, τα δάση και τις παραλίες της. Υπάρχουν και τα ποτάμια που συμπληρώνουν την μοναδική άγρια ομορφιά του Ηπειρώτικου τοπίου, ενώ παράλληλα διαθέτουν πλούσια οικοσυστήματα μοναδικά στη χώρα μας.
Η περιοχή μας είναι άρρηκτα δεμένη με τα ποτάμια της που ανέκαθεν αποτελούσαν σημείο αναφοράς γι’ αυτήν, προσφέροντάς της τα περισσότερα νερά από κάθε άλλη περιφέρεια στην Ελλάδα! Εξάλλου, πάντοτε πολλοί ήταν εκείνοι οι Ηπειρώτες που ζούσαν απ’ τα ποτάμια, μόνο που ο τρόπος αλλάζει σε κάθε εποχή.
Δυστυχώς όμως τα προβλήματα δεν λείπουν ούτε κι εδώ, αφού η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι γεγονός ότι δεν έχει αφήσει τίποτε ανέγγιχτο.
Ο Αώος, ο Καλαμάς, ο Λούρος, ο Άραχθος, ακόμα και ο Βοϊδομάτης, όπως αποδεικνύει στη συνέχεια επιστολή αναγνώστη, υποφέρουν κατά καιρούς ή και διαρκώς απ’ την αλόγιστη εκμετάλλευση των νερών τους, την ρύπανση, την έλλειψη σεβασμού που χαρακτηρίζει τις κοινωνίες που ζουν κοντά τους.
Η περίπτωση Βοϊδομάτη
Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί είναι η περίπτωση του Βοϊδομάτη, ο οποίος θεωρείται ως ο πιο καθαρός ποταμός της Ευρώπης.
Παλιότερα είχε ξεσπάσει μεγάλος θόρυβος καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που υποστήριξαν ότι ο ευτροφισμός που παρατηρήθηκε στα νερά του ήταν αποτέλεσμα ρύπανσης του ποταμού από διάφορες δραστηριότητες.
Σημάδια ευτροφισμού
Το θέμα επαναφέρει στην επικαιρότητα με επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου –κοινοποιήθηκε και στον «Π.Λ.»- ο απόδημος Πωγωνήσιος κ. Στέφανος Τέφος.
Όπως αναφέρει, κατά την επίσκεψή του στις όχθες του Βοϊδομάτη παρατήρησε, προς μεγάλη του έκπληξη, εμφανή σημάδια ευτροφισμού.
«Δεν γνωρίζω αν αυτό είναι αποτέλεσμα της εκ νέου απόρριψης βοθρολυμάτων στο ποτάμι από παρακείμενους οικισμούς, όπως είχε διαπιστωθεί στο παρελθόν, της ανεξέλεγκτης χρήσης λιπασμάτων στον αρδευόμενο κάμπο ή αν προέρχεται από κάποια άλλη αιτία. Αυτό που έχει σημασία είναι η ζημιά που γίνεται στην ειδική προστατευόμενη περιοχή του ποταμού. Πρόκειται, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, για ένα ζήτημα που αφορά το ευρύτερο συμφέρον της περιοχής», επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Τέφος και ζητά την άμεση παρέμβαση του Αλ. Καχριμάνη για τη ριζική καταπολέμηση του φαινομένου.
Τα άλλα ποτάμια
Όσον αφορά τους υπόλοιπους ποταμούς της Ηπείρου, ο καθένας τους αντιμετωπίζει και τα δικά του προβλήματα που συχνά χρονίζουν χωρίς να δίνονται λύσεις.
Στην χειρότερη κατάσταση βρίσκεται φυσικά ο Καλαμάς, ο οποίος παρά τους πολυετείς αγώνες των παρακαλάμιων Δήμων, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρύπανσης.
Πέρυσι τέτοια εποχή είχε πραγματοποιηθεί σχετική ενημερωτική ημερίδα στο Βουτσαρά του Δήμου Ζίτσας, όπου και τονίστηκε η ανάγκη για κοινή δράση προστασίας του ποταμού. Έκτοτε δεν έγινε τίποτε ουσιαστικό!
Απειλή το φράγμα!
Ο Αώος έχει ακόμη καθαρά νερά και φιλοξενεί πληθώρα αθλητικών δραστηριοτήτων.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι η προοπτική εκτροπής των νερών του με φράγμα που σχεδιάζει να κατασκευάσει η ΔΕΗ κοντά στην Βοβούσα, για τον εμπλουτισμό της Παμβώτιδας.
Φορείς της περιοχής αλλά και πολίτες θεωρούν ότι το συγκεκριμένο έργο θα διαταράξει ανεπανόρθωτα το ευαίσθητο οικοσύστημα του ποταμού.
Ο Άραχθος υποφέρει
Ο Άραχθος μπορεί να γλίτωσε πια απ’ τις αμμοληψίες που γίνονταν παλιότερα στην κοίτη του από την «Εγνατία Οδό Α.Ε.», ωστόσο υπάρχουν και τα μεγάλα φράγματα που τον κάνουν να «υποφέρει», τα οποία πάντως προσφέρουν μεγάλες πσοότητες ηλεκτρικής ενέργειας!
Πριν λίγες ημέρες μάλιστα απορρίφθηκε από το Δημοτ. Συμβούλιο Άρτας αίτηση της ΔΕΗ για την κατασκευή μικρού υδροηλεκτρικού στο ύψος του Πουρναρίου ΙΙ, το οποίο βρίσκεται στο Δ.Δ. Βλαχέρνας, για λόγους ελλιπούς αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής.
Πρόβλημα ρύπανσης
Πρόβλημα ρύπανσης αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια και ο ποταμός Λούρος, αφού δέχεται απόβλητα από κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες, λύματα σφαγείων, καθώς και δήμων της ευρύτερης περιοχής.
Μάλιστα, το ρυπαντικό αυτό φορτίο διοχετεύεται στον Αμβρακικό όπου ο Λούρος εκβάλει. Και σ’ αυτή την περίπτωση δεν έχει αντιμετωπιστεί ακόμη αποτελεσματικά το πρόβλημα.
Απόβλητα στον Αχέροντα
Ακόμη και ο Αχέροντας δεν έχει μείνει αλώβητος από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Πέρυσι διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα ρύπανσης στον ποταμό εξαιτίας της διαρροής επικίνδυνων υγρών αποβλήτων από το ΧΥΤΑ Καρβουναρίου σε παραπόταμό του.
Παράλληλα, στο τελευταίο τμήμα του Αχέροντα φυτοφάρμακα από παρακείμενες καλλιέργειες καταλήγουν στα νερά του, προκαλώντας ρύπανση.
Λείπουν τα μέτρα
Η Πολιτεία τι κάνει για να προστατέψει τα ποτάμια οικοσυστήματα της Ηπείρου από καταστροφές και επεμβάσεις που τα βλάπτουν ανεπανόρθωτα; Ελάχιστα πράγματα ή και τίποτα, είναι η απάντηση!
Κυρίως ενδιαφέρονται σύλλογοι, ομάδες εθελοντών και μεμονωμένοι πολίτες που αναλαμβάνουν κατά καιρούς δράσεις καθαρισμού ποταμών, διοργανώνουν ημερίδες για την προστασία τους, κάνουν παρεμβάσεις προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Πολιτεία.
Μοναδικός πλούτος
Όπως και να’ χει, το σίγουρο είναι ότι τα ποτάμια μας αποτελούν ένα μοναδικό πλούτο για την Ήπειρο και πρέπει να τυγχάνουν της ανάλογης αντιμετώπισης.
Δεν είναι μόνο οι επισκέπτες που προσελκύουν κάθε χρόνο, ως ψαράδες, κατασκηνωτές ή απλά θαυμαστές του ποτάμιου περιβάλλοντος.
Παράλληλα, μια σειρά από δραστηριότητες, κυρίως αθλητικές, έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία κυρίως χρόνια στα περισσότερα ποτάμια της περιοχής μας (Βοϊδομάτης, Αώος και Άραχθος), απ’ τις οποίες κερδίζουν τα προς το ζην πολλοί συμπατριώτες μας, κυρίως νέοι άνθρωποι! Χώρια τα διάφορα φεστιβάλ και οι εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στις όχθες τους τα καλοκαίρια…
Πηγή: proinoslogos.gr
Σχετικές ετικέτες:Ελλάδα
Σχετικά άρθρα