18:19 | 15/3/17
Γιατί οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν λόγο να αλλάξουν τους στόχους που έχουν τεθεί για τα "κόκκινα δάνεια". Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι μόλις ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, θα "τρέξουν" πιο γρήγορα οι διαδικασίες
Πέριξ της αξιολόγησης και των τελευταίων εκκρεμοτήτων από θεσμικής και νομικής πλευράς, διαγράφεται το τοπίο των κόκκινων δανείων.Στο πλαίσιο της επίσκεψης της επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί στην Αθήνα, έγινε σαφές ότι το τρέχον έτος αποτελεί μια χρονιά δοκιμασίας, αναφορικά με την τήρηση των στόχων των τραπεζών ως προς τη διαχείριση των καθυστερούμενων ανοιγμάτων τους (NPEs).
Πληροφορίες κύκλων που κινούνται στους κόλπους των ευρωπαϊκών θεσμών, εκτιμούν ότι μόλις ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, θα «τρέξει» η αντιμετώπιση αυτού του χρόνιου πια προβλήματος της ελληνικής τραπεζικής αγοράς.
Σημαντική ήταν η προχθεσινή δήλωση της κυρίας Νουί, που έδωσε έναν τόνο αισιοδοξίας για τις ελληνικές τράπεζες, αναγνωρίζοντας την πορεία και την προσπάθεια που έχει ήδη καταβληθεί. Άλλωστε, είναι νωρίς να κριθεί το αν οι συστημικές τράπεζες της χώρας θα χρειασθούν επιπλέον κεφάλαια , καθώς αυτό θα συσχετισθεί με τα stress tests του 2018.
Παράγοντες της αγοράς όμως θεωρούν ότι η όποια απόκλιση από το στόχο της μείωσης των επισφαλειών ( κατά 40% το 2019, προφανώς σταδιακά έως τότε) συνδέεται σήμερα με γεγονότα που δεν αντανακλούν αδυναμία επίλυσης εκ μέρους των τραπεζών, αλλά με γενικότερες εξελίξεις, οι οποίες θεωρητικά, πολύ σύντομα θα έχουν τακτοποιηθεί.
Όπως για παράδειγμα, το κλείσιμο της αξιολόγησης – που όσο παραμένει ανοιχτή αποτελεί τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια – καθώς και η λειτουργία του εξωδικαστικού διακανονισμού, που όσο καθυστερεί, εντείνει το κλίμα αναβλητικότητας εκ μέρους των δανειοληπτών.
Χαρακτηριστική είναι η άποψη σημαντικής πηγής που «είναι στα πράγματα», σύμφωνα με την οποία, οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν λόγο να αλλάξουν τους στόχους που έχουν θέσει για τον περιορισμό των κόκκινων δανείων. Αυτό στο οποίο θα πρέπει να δώσουν έμφαση είναι στην κινητοποίηση των κακοπληρωτών, που με κάθε ευκαιρία αναβάλλουν τις ρυθμίσεις.
Οι ίδιες πηγές σχολιάζουν ότι η μείωση καταθέσεων που παρατηρήθηκε σχετικά έντονα το πρώτο δίμηνο του έτους, μπορεί να είναι αναστρέψιμη, καθώς έχει εποχικό χαρακτήρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς.
Λίλυ Σπυροπούλου
Σχετικές ετικέτες:ελληνικές τράπεζεςΚόκκινα δάνειαΟικονομίατράπεζες
Σχετικά άρθρα