Περιπατητικές διαδρομές μήκους 75 χιλιομέτρων υλοποιούνται στη Σαντορίνη | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Περιπατητικές διαδρομές μήκους 75 χιλιομέτρων υλοποιούνται στη Σαντορίνη

19:54 | 27/2/14
Στόχος να προσελκύσουν φυσιολάτρες όλο τον χρόνο...

Εβδομήντα πέντε χιλιόμετρα περιπατητικών διαδρομών, από την Οία και το Ημεροβίγλι ως το Καμάρι και το Ακρωτήρι, σχεδιάζονται και υλοποιούνται στη Σαντορίνη με στόχο την τόνωση του τουρισμού ακόμα και τους χειμερινούς μήνες.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ,παλιά λιθόστρωτα εντοπίζονται σε Θήρα και Θηρασιά και νέα μονοπάτια δημιουργούνται με στόχο να γνωρίσουν οι επισκέπτες του νησιού μοναδικά τοπία τουριστικού, πολιτιστικού, περιβαλλοντικού και γεωλογικού ενδιαφέροντος.

Την πρωτοβουλία για το πρόγραμμα χαρτογράφησης, συντήρησης και σήμανσης των παλιών δρόμων και μονοπατιών και της χάραξης νέων διαδρομών στη Σαντορίνη και τη Θηρασιά είχε ο συνταξιούχος τραπεζικός Κώστας Ζαρόκωστας. Λάτρης των περιπατητικών διαδρομών, ο κ. Ζαρόκωστας ζήτησε και βρήκε στήριξη για την υλοποίηση του σχεδίου του στο δήμο Θήρας και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Ο κ. Ζαρόκωστας εκπόνησε τη μελέτη χάραξης, αποτύπωσης, χαρτογράφησης, σήμανσης, βελτίωσης και καθαρισμού του δικτύου των πεζοπορικών διαδρομών της Σαντορίνης, ο δήμος Θήρας θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου και η ΕΛΛΕΤ τον καθαρισμό και τη συντήρηση των μονοπατιών.

«Στοχεύουμε στην ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού στη Σαντορίνη που τονώνει την περίοδο κάμψης της τουριστικής περιόδου και στοχεύει σε ανθρώπους με συγκεκριμένα ενδιαφέροντα» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Θήρας, Αναστάσιος- Νικόλαος Ζώρζος. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, το έργο θα έχει ολοκληρωθεί τη χειμερινή περίοδο 2014-2015.

Μια «ανεκμετάλλευτη φλέβα χρυσού» για τους δήμους, που φέρνει στην επιφάνεια τον πολιτισμό, την ιστορία και τη φύση χαρακτηρίζει τον πεζοπορικό τουρισμό ο Κώστας Ζαρόκωστας. Λάτρης της πεζοπορίας ο ίδιος από μικρή ηλικία και συχνός επισκέπτης της Σαντορίνης, σκέφτηκε ότι ο καλύτερος τρόπος προσέγγισης της ομορφιάς του νησιού είναι ο φυσιολατρικός και όχι ο καταναλωτικός.

«Υπάρχει η οδός της επιλεκτικής μεν αλλά ισορροπημένης αειφόρου και γι’ αυτό βιώσιμης ανάπτυξης, με σεβασμό στη φύση και στο περιβάλλον, που είναι άλλωστε και το πιο σπουδαίο κεφάλαιο του νησιού. Έτσι προκύπτει η ανάγκη της προστασίας, της διατήρησης, της προβολής, αλλά και της ανάδειξης των παλαιών τρόπων πρόσβασης σε κάθε γωνιά της σαντορινιώτικης γης, που βέβαια δεν είναι άλλη από τα παλιά λιθόστρωτα ριμίδια και μονοπάτια» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εμπνευστής του έργου.

Με επιμονή και υπομονή, ο κ. Ζαρόκωστας αναζήτησε μονοπάτια που χρησιμοποιούνταν ήδη από τα αρχαία χρόνια, όπως στη διαδρομή από τον Πύργο στην αρχαία Θήρα, όπου εντόπισε ίχνη λιθόστρωτου του 7ου πΧ αιώνα.

Καταγράφοντας την υπάρχουσα κατάσταση, ο κ. Ζαρόκωστας εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η ύπαρξη πολλών ασφαλτόδρομων και χωματόδρομων, που τέμνουν σε πολλά σημεία τα δρομάκια και η αυξημένη δόμηση σε πολλές αγροτικές περιοχές, δημιουργούν την αίσθηση ότι το νησί στερείται ολοκληρωμένων πεζοπορικών διαδρομών. Αυτή η άποψη είναι τελείως λανθασμένη και αυτό γιατί σε λίγα μόνο σημεία οι δρόμοι επικαλύπτουν τα παλιά λιθόστρωτα και, ευτυχώς οι καταπατήσεις σε αυτά είναι πολύ ελάχιστες έως μηδαμινές».

Αφού κατέγραψε τα παλιά μονοπάτια, τα συμπλήρωσε με νέους περιπατητικούς δρόμους και δημιούργησε τελικά 75 χιλιόμετρα διαδρομών, με 13 κύριες διαδρομές και έξι μικρότερες στη Σαντορίνη και άλλες έξι διαδρομές στη Θηρασιά.

Για την καταγραφή των μονοπατιών συνεργάστηκε με μαθητές και καθηγητές του ΕΠΑΛ Θήρας. Εκτός από την αναζήτηση, την επιλογή και τη χάραξη των διαδρομών, ήδη έχουν ολοκληρωθεί η καταγραφή με επαγγελματικά GPS και η αποτύπωση των διαδρομών στο χάρτη, η δημιουργία και έκδοση πεζοπορικού χάρτη Σαντορίνης- Θηρασιάς, η μελέτη της σήμανσης των διαδρομών και η καταγραφή όλων των τμημάτων των μονοπατιών που χρειάζονται καθαρισμό, βελτιώσεις και διανοίξεις.

Απομένει να υλοποιηθούν η σήμανση των διαδρομών, ο καθαρισμό και η διάνοιξη όπου απαιτείται, η τοποθέτηση πινακίδων ενημέρωσης με χάρτες του δικτύου και πολιτιστικών επεξηγηματικών πινακίδων, η σύνταξη και έκδοση πεζοπορικού οδηγού και η δημιουργία σχετικής ιστοσελίδας.

Όπως υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ζαρόκωστας η ανάπτυξη του δικτύου των μονοπατιών δημιουργεί οικονομική ανάπτυξη κατά τους ανοιξιάτικους, φθινοπωρινούς, ακόμα και χειμερινούς μήνες, ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, περιβαλλοντική προστασία και ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού.


Santorini Way

Στη δραματική κινηματογραφική ταινία του 2010 «The Way», σε σκηνοθεσία του Εμίλιο Εστεβέζ, με πρωταγωνιστή τον Μάρτιν Σιν, ένας πατέρας αποφασίζει μετά το θάνατο του γιου του να περπατήσει τη θρησκευτική διαδρομή «El Camino de Santiago» στα Πυρηναία, που στην πραγματικότητα αποτελεί το δημοφιλέστερο πεζοπορικό προορισμό στην Ευρώπη.

Επηρεασμένος από την ταινία ο κ. Ζαρόκωστας πρότεινε και θα υλοποιήσει μαζί με το δήμο Θήρας το εξαήμερο πρόγραμμα πεζοπορικού τουρισμού «Santorini Way». Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα έχουν την ευκαιρία σε διάστημα έξι ημερών να περπατήσουν σε μία διαδρομή από τον φάρο του Ακρωτηρίου μέχρι την Οία και στη Θηρασιά περνώντας από όλα τα ενδιαφέροντα χωριά, τις φημισμένες παραλίες και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα θα παίρνουν ένα δίπλωμα συμμετοχής, καθώς και ένα βαλιτσάκι με τοπικά προϊόντα ως δώρο.


Οι περιπατητικές διαδρομές της Σαντορίνης


Οι 13 κύριες περιπατητικές διαδρομές που θα δημιουργηθούν στη Σαντορίνη έχουν ως εξής:

1. Πύργος-Μονή Προφήτη Ηλία-Αρχαία Θήρα. Η διαδρομή, μήκους 4,3 χιλιομέτρων, συνδέει το χωριό Πύργος με τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Θήρας, αφού περάσει από την υψηλότερη κορυφή του νησιού, στην οποία δεσπόζει το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία.

2. Μέσα Γωνιά-Πύργος-Εμπορείο. Η διαδρομή μήκους 4,4 χιλιομέτρων, ξεκινά από τον ασφαλτόδρομο του Καμαριού στο σημείο της διασταύρωσης για την Επισκοπή, διασχίζει το χωριό της Μέσα Γωνιάς και ανηφορίζει προς τον Πύργο με μια μικρή παράκαμψη για το ναό του Αγίου Νικολάου του Κίσσηρα. Διασχίζει το ενετικό Καστέλι και φτάνει στην πλατεία του Εμπορειού.

3. Καμάρι-Αρχαία Θήρα-Περίσσα, μήκους 2,9 χιλιομέτρων.

4. Πύργος-Άγιος Γεώργιος το Κατεφυό-Επισκοπή. Πρόκειται για διαδρομή μήκους 2 χιλιομέτρων που κινείται σε βουνίσιο περιβάλλον και έχει ιδιαίτερο βοτανολογικό ενδιαφέρον.

5. Πύργος-Έξω Γωνιά-Μέσα Γωνιά-Επισκοπή. Μήκος διαδρομής 2,8 χιλιόμετρα.

6. Πύργος-Μεγαλοχώρι. Μικρή διαδρομή, μήκους 2,2 χιλιομέτρων, που συνδέει τα δύο χωριά.

7. Μεγαλοχώρι-Πλάκα-Μεγαλοχώρι. Η διαδρομή, μήκους 3,4 χιλιομέτρων, παρουσιάζει μεγάλο γεωλογικό ενδιαφέρον.

8. Πύργος-Βόθωνας. Η διαδρομή μήκους 1,9 χιλιόμετρα δεν περπατιέται από χρόνια και βρίσκεται σε κακή κατάσταση.

9. Φηρά-Ημεροβίγλι-Οία. Πρόκειται για την πλέον δημοφιλή πεζοπορική διαδρομή, μήκους 10,2 χιλιομέτρων, που διασχίζει τα Φηρά, το Φηροστεφάνι, το Ημεροβίγλι και ακολουθώντας το «φρύδι» της Καλντέρας φτάνει στην Οία.

10. Φοινικιά-Κυρά Παναγιά-Κουλούμπος. Μήκος διαδρομής 4,6 χιλιομέτρων.

11. Ακρωτήρι- Μπάλος- Αποθήκες- Ακρωτήρι. Η διαδρομή κινείται στις παραλίες της Καλντέρας και έχει μήκος 1,85 χιλιόμετρα.

12. Φάρος- Μέσα Πηγάδια- Ταξιάρχης- Καμπιά- Κόκκινη Παραλία- Προϊστορική πόλη- Χωριό Ακρωτήρι. Η διαδρομή, μήκους 9,6 χιλιομέτρων, αποτελεί μια σύνθεση δρόμων, μονοπατιών, λιθόστρωτων, νέας διάνοιξης και βοτσαλωτής παραλίας.

13. Χωριό Ακρωτήρι- Αγία Άννα- Βλυχάδα. Μήκους 5,2 χιλιομέτρων.


Το πρόγραμμα δημιουργίας περιπατητικών διαδρομών στη Σαντορίνη θα παρουσιαστεί σήμερα το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Athens Ledra», στο πλαίσιο του 10ου συνεδρίου IMIC «Αντιμετωπίζοντας με επιτυχία την εποχικότητα στον τουρισμό: Από τη θεωρία στην πράξη», που διεξάγεται σήμερα και αύριο στον ίδιο χώρο.

Την παρουσίαση των διαδρομών της Σαντορίνης θα πλαισιώσει το ηχόραμα «Σαντορίνη, ο τόπος ο μικρός ο μέγας», όπου οι φωτογραφίες του Δημήτρη Ταλιάνη «συναντούν» τη μουσική του Ηλία Ανδριόπουλου, τις απαγγελίες ποιημάτων του Σεφέρη και του Ελύτη από τον Φαίδωνα Θεοφίλου και την ανάγνωση κειμένων του Πάνου Θεοδωρίδη από τον Γρηγόρη Βαλτινό.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών