Στη Μέρκελ εναποθέτει τις ελπίδες του ο Κάμερον | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Στη Μέρκελ εναποθέτει τις ελπίδες του ο Κάμερον

14:52 | 27/2/14
Στο Λονδίνο βρίσκεται σήμερα η Άγκελα Μέρκελ για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον...

Η καγκελάριος θα απευθύνει λόγο στα δύο σώματα της βρετανικής Βουλής, ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί με τη βασίλισσα.

Εξαιρετικά σημαντική για την πολιτική επιβίωση του Ντέιβιντ Κάμερον θεωρείται η μονοήμερη επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στο Λονδίνο, η βαρύτητα της οποίας κρίνεται από το πρόγραμμα της το οποίο περιλαμβάνει ομιλία στα δύο σώματα της Βουλής, προνόμιο που είχαν έως σήμερα μόνο ελάχιστοι Πρόεδροι, κατ' ιδίαν συνομιλίες με τους ηγέτες των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ και Φιλελευθέρων Νικ Κλέγκ, γεύμα εργασίας με τον Ντέιβιντ Κάμερον και τσάι με την Βασίλισσα.

Στην Άγκελα Μέρκελ εναποθέτει τις ελπίδες του ο Ντέιβιντ Κάμερον, για το πολιτικό του μέλλον αλλά και την συνοχή του Συντηρητικού Κόμματος που βρίσκεται, κυριολεκτικά, στα πρόθυρα της διάσπασης, εξ αιτίας της δυναμικής που καταγράφει, τελευταία, το αντιευρωπαϊκό κόμμα του Nάιτζελ Φάρατζ.

Η προσωπική σχέση των δύο ηγετών είναι εξαιρετική και τα παρελθόντα ολισθήματα του κ. Κάμερον, όπως η αποχώρηση του από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα το 2005 ή πιο πρόσφατα το βέτο του στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο τον Δεκέμβριο του 2011, τα οποία εξόργισαν τη γερμανίδα Καγκελάριο, αποτελούν παρελθόν εν όψει της μεγάλης απειλής που συνιστά για την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια ενδεχόμενη αποχώρηση από αυτήν, της Βρετανίας.


Aνησυχία προκαλεί το ενδεχόμενο δημοψήφισμα για την Ευρώπη

Το δημοψήφισμα για την Ευρώπη που θα διεξαχθεί στη Βρετανία το 2017, με προϋπόθεση, φυσικά, μια νίκη των Συντηρητικών στις εκλογές τον Μάιο του 2015, ανησυχεί ιδιαίτερα το Βερολίνο και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Άγκελα Μέρκελ θα προσφέρει στη Βρετανία κίνητρα για να παραμείνει στην Ένωση. Σε αυτά περιλαμβάνονται, η ελαστικοποίηση συγκεκριμένων κανόνων που διέπουν την εσωτερική μετανάστευση, τις ώρες εργασίας στον τομέα της Υγείας και τη μερική αυτονόμηση της δικαιοσύνης, τομείς που και η ίδια θεωρεί πως χρήζουν επανεξέταση δίχως, όμως, να απαιτηθεί συνολική αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου. Ως προς αυτό, το Βερολίνο δεν αφήνει περιθώριο παρερμηνειών.

Οι Μέρκελ και Κάμερον ομονοούν σε πολλά ζητήματα που αφορούν την διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οραματίζονται μια Ευρώπη ανοιχτών συνόρων, ελευθέρου εμπορίου και απορρίπτουν την πολιτική ένωση. Οι τιμές αρχηγού κράτους που αποδίδονται στην κ. Μέρκελ, ξεπερνούν το Πρωτόκολλο και δείχνουν την βαρύτητα που, αναμφίβολα έχει για το μέλλον της Βρετανίας στην Ευρώπη, η στάση της Γερμανίας. Θεωρείται, βέβαιο, πως η γερμανίδα Καγκελάριος θα κάνει ότι περνά από το χέρι της για να βοηθήσει τον Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά είναι αμφισβητήσιμο αν αυτό είναι αρκετό για να ηρεμήσει τους έξαλλους του κόμματος του.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών