00:18 | 8/7/13
Τρεις εβδομάδες μετά το βίαιο κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης και ακόμη δεν είναι σαφές τι θα γίνει στη συνέχεια. Ποια είναι τα δεδομένα που υπάρχουν στο τραπέζι...
Το μαύρο είναι ακόμη εκεί, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ βρίσκονται ακόμη στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου και διαμαρτύρονται και το τι θα γίνει με τη ΝΕΡΙΤ είναι ακόμη ασαφές. Σχεδόν ένα μήνα μετά την 11 Ιουνίου που βύθισε την Ελλάδα στο μαύρο και κανείς δεν ξέρεις πώς ακριβώς θα εξελιχθούν τα πράγματα για τη δημόσια τηλεόραση και τους εργαζομένους της στο μέλλον.
Ας κάνουμε, λοιπόν, ένα «μάζεμα» όλων των δεδομένων που υπάρχουν αυτήν την στιγμή στο τραπέζι, ώστε να μπορεί ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του και να κάνει τις εκτιμήσεις του.
Πότε θα ανοίξει η νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση
Σύμφωνα με τον κ. Παντελή Καψή, τον αρμόδιο υφυπουργό για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, είναι θέμα τριών μηνών. Αυτό που δεν είναι σαφές είναι το από πότε μετράνε οι μήνες αυτοί. Αν μετρήσουμε από το κλείσιμο της ΕΡΤ, τότε η εκτίμηση για νέα ραδιοτηλεόραση είναι στις αρχές με μέσα Σεπτεμβρίου. Αν, όμως, μετρήσουμε από την στιγμή που κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ στη Βουλή, κάτι που έγινε προχθές, τότε πάμε για αρχές Οκτωβρίου.
Το Νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή δεν αφορά στο μεταβατικό σχήμα, αλλά στη ΝΕΡΙΤ Α.Ε. (Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία Ίντερνετ και Τηλεόραση), η οποία θα είναι δημόσια επιχείρηση που θα ανήκει στο δημόσιο τομέα και θα εποπτεύεται από το κράτος, αλλά θα διαθέτει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Αυτό σημαίνει ότι δημόσια ραδιοτηλεόραση θα έχουμε και νωρίτερα από το τρίμηνο, αν τα βρουν κυβέρνηση και εργαζόμενοι σε μια ενδιάμεση λύση. Σε αυτήν την περίπτωση, σύμφωνα πάντα με τον κ. Καψή, η εκπομπή ενός προγράμματος είναι θέμα ωρών.
Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ και η απόφαση του ΣτΕ
Η κυβέρνηση, πάντως, ακόμη δεν έχει συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ, ή τουλάχιστον με το κομμάτι αυτής που λέει ότι πρέπει να φύγει άμεσα στο μαύρο. Αυτό, προς το παρόν, το κρατούν ως διαπραγματευτικό χαρτί οι εργαζόμενοι για να αποφύγουν να δεχτούν τους όρους Καψή.
Η ΠΟΣΠΕΡΤ εξέδωσε την Τετάρτη ένα αρκετά επιθετικό μήνυμα που δείχνει ότι δεν θα είναι εύκολος ο διάλογος:
«Η δημόσια ραδιοτηλεόραση, σε ό,τι αφορά τις, από πλευράς της εκτελεστικής εξουσίας, αναγκαίες προς τούτο ενέργειες, εξακολουθεί να μη λειτουργεί και να μην εκπέμπει τις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές και το σήμα της ΕΡΤ Α.Ε.
Το Ελληνικό Δημόσιο οφείλει να προβεί στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προς άμεση και πλήρη συμμόρφωσή του στις ως άνω αποφάσεις (σ.σ.: την προσωρινή διαταγή του κ. Κ. Μενουδάκου και την απόφαση του Τμήματος Αναστολών) του δικαστηρίου σας, ως τέτοιο δε προσήκον, πρόσφορο και αποτελεσματικό μέτρο υφίσταται εν προκειμένω μόνο η επαναλειτουργία του συνολικού μηχανισμού της ΕΡΤ Α.Ε., με όλα τα μέσα παραγωγής και το προσωπικό της.
Η αντιφατική επίκληση από το Ελληνικό Δημόσιο αφενός της δήθεν απόλυσης του προσωπικού της ΕΡΤ Α.Ε. και αφετέρου της υποχρέωσης αυτού να συνεχίσει να εκτελεί την ακύρως καταγγελθείσα σύμβαση εργασίας του, ασφαλώς δεν συνιστά ικανοποιητική λύση ούτε για τους εργαζομένους ούτε για το δημόσιο συμφέρον και βεβαίως απέχει πολύ από το να συνιστά συμμόρφωση προς τις αποφάσεις του δικαστηρίου σας»
Το θέμα με τη Digea
Υπάρχει όμως και μία ακόμη εκκρεμμότητα της οποίας τη σημασία τόνισε το newsbomb.gr:
Αυτήν την στιγμή, μοναδικός δωρεάν πάροχος ψηφιακής τηλεόρασης πλέον η Digea. Το κλείσιμο της ΕΡΤ, δηλαδή, σημαίνει ότι πλέον η διανομή του ψηφιακού σήματος περνάει αποκλειστικά στα χέρια μιας ιδιωτικής εταιρείας. Και τι εταιρείας!
Ανήκει στους καναλάρχες, των οποίων τα κανάλια ουσιαστικά εκπέμπουν δίχως μόνιμη άδεια... Μπορεί να μην διαθέτουν άδειες για τα κανάλια τους, αλλά έχουν πλέον την αποκλειστική δυνατότητα να μεταδίδουν τηλεοπτικό σήμα.
Πηγή: newsbomb.gr
Σχετικά άρθρα