Αίγυπτος: «Ναυάγησε» το σχέδιο με Μπαραντέι (video) | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Αίγυπτος: «Ναυάγησε» το σχέδιο με Μπαραντέι (video)

18:37 | 7/7/13
«Ναυαγεί» ο διορισμός του πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ)  Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι στη θέση του μεταβατικού πρωθυπουργού της Αιγύπτου μετά τις έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της πολιτικής συμμαχίας που υποστήριξε το στρατιωτικό πραξικόπημα για την καθαίρεση του Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και τον «οδικό χάρτη» του στρατού για μια μεταβατική περίοδο που θα οδηγήσει σε εκλογές. Την ίδια στιγμή οι συγκρούσεις μεταξύ οπαδών και πολέμιων του Μοχάμεντ Μόρσι εντείνουν τις ανησυχίες για ξέσπασμα εμφυλίου πολέμου. 

Το Σάββατο, μετά από συνάντηση που είχαν οι Μπαραντέι, ηγέτης της αντιπολίτευσης, και Αντλί Μανσούρ, μεταβατικός πρόεδρος, διέρρευσε πως υπήρξε συμφωνία για διορισμό του πρώτου ως μεταβατικού πρωθυπουργού, στο πλαίσιο του «οδικού χάρτη» που προωθεί ο στρατός μετά το πραξικόπημα με το οποίο ανατράπηκε ο Μοχάμεντ Μόρσι. Η πληροφορία είχε ανακοινωθεί από αξιωματούχους, αλλά και κρατικά μέσα ενημέρωσης. Με την ανακοίνωση της συμφωνίας πλήθος διαδηλωτών του κινήματος «Tamarod», που ξεκίνησε τις διαδηλώσεις κατά του Μοχάμεντ Μόρσι, ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Στην αντίπερα όχθη η είδηση, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε την οργή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που έχει καλέσει σε «ανένδοτο αγώνα» μέχρι να επιστρέψει ο Μόρσι στην εξουσία. Μέση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας χαρακτήριζαν τον Μπαραντέι ως «μαριονέτα της Δύσης» και τόνιζαν πως ο διορισμός του έχει ως στόχο να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Ουάσινγκτον. Υπενθυμίζεται πως ο Μπαραντέι ήταν ο «εκλεκτός» της Δύσης για να αναλάβει την ηγεσία της Αιγύπτου μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ.



Ωστόσο αντιδράσεις προκλήθηκαν και στο εσωτερικό της πολιτικής συμμαχίας που υποστήριξε το στρατιωτικό πραξικόπημα. Ο επικεφαλής του δεύτερου μεγαλύτερου ισλαμικού κόμματος στην Αίγυπτο μετά τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, του κόμματος Νουρ, Αχμέντ Χαλίλ, δήλωσε πως «ο διορισμός του Ελ Μπαραντέι παραβιάζει τον οδικό χάρτη, που αποτέλεσε τη συμφωνία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και του στρατού». 

Το κόμμα Νουρ απείλησε με αποχώρηση από τη συμμαχία. Λίγες ώρες αργότερα η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου ανέφερε πως Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δεν έχει διοριστεί πρωθυπουργός, παρά τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν νωρίτερα, ενώ ο εκπρόσωπος του μεταβατικού προέδρου διέψευσε την είδηση περί συμφωνίας με τον Ελ Μπαραντέι υποστηρίζοντας πως ποτέ δεν υπήρξε τέτοιο σχέδιο. «Υπάρχουν πολλές επιλογές για το πρόσωπο που θα διοριστεί μεταβατικός πρωθυπουργός», δήλωσε χωρίς ωστόσο να αναφέρει αυτές τις επιλογές, ενώ παράλληλα σημείωσε πως ο Μπαραντέι αποτελεί την «πιο λογική επιλογή» για τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης πριν από τις γενικές εκλογές.


 Οι δρόμοι στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου αλλά και άλλες πόλεις της χώρας έχουν μετατραπεί σε πεδίο μαχών μεταξύ των δύο αντίπαλων πλευρών. Από την Παρασκευή περισσότεροι από 35 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πάνω από 1.400 έχουν τραυματιστεί σε συγκρούσεις μεταξύ πολέμιων και υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι, κυρίως στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια. Ιατρικές πηγές αναφέρουν πως ορισμένα θύματα είχαν δεχτεί πυρά στο κεφάλι. Οι δύο πλευρές έχουν καλέσει σε νέες διαδηλώσεις την Κυριακή, ενώ ο στρατός παραμένει στο δρόμο σε μια προσπάθεια να περιορίσει την έκρηξη της βίας που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες. Μαρτυρίες κάνουν λόγο για ομάδες ένοπλων διαδηλωτών και από τα δύο κινήματα.

Πηγή: tvxs.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών