Ανθεί το παρεμπόριο από Βούλγαρους στην Ξάνθη | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ανθεί το παρεμπόριο από Βούλγαρους στην Ξάνθη

22:44 | 9/7/13
Ακόμη και ψωμί πωλούν «πόρτα-πόρτα» στην Ξάνθη, προς 0,30-0,40 ευρώ, οι Βούλγαροι έμποροι, που διέρχονται με την ιδιότητα του ...τουρίστα από τη συνοριακή διάβαση του Αγίου Κωνσταντίνου στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, όπως καταγγέλλουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι παραγωγικοί φορείς της περιοχής. 

Δια της ιδίας οδού, καταφθάνουν μικρά τουριστικά λεωφορεία που μεταφέρουν ...συνεργεία καθαρισμού, ΙΧ αυτοκίνητα γεμάτα φυτοφάρμακα και λιπάσματα, αμφίβολης ποιότητας, αλλά και επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων, ακόμη και γιατροί, οι οποίοι προσφέρουν υπηρεσίες έναντι ιδιαίτερα χαμηλού τιμήματος, χωρίς, εννοείται, να αποδίδουν φόρους στο ελληνικό κράτος.


Το ιστορικό του προβλήματος

Σύμφωνα με τους τέσσερις φορείς, οι οποίοι καταγγέλλουν με επιστολή τους το φαινόμενο του παρεμπορίου στον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Εξωτερικών και Δημόσιας Τάξης και τους Ευρωπαίους Επιτρόπους Εσωτερικών και Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης, Ελέγχου και Καταπολέμησης της Απάτης, το πρόβλημα ξεκίνησε το 2010.

Τότε υπεγράφη διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Βουλγαρίας, με την οποία ετέθη σε λειτουργία η ορεινή διάβαση του Αγίου Κωνσταντίνου, που συνδέει την περιοχή της Ξάνθης με το Ζλάτογκραντ της Βουλγαρίας. Βάσει της συμφωνίας, η διάβαση θα λειτουργούσε αποκλειστικά «για ήπια κυκλοφορία ΙΧ επιβατικών και πεζών». Στην πράξη, όμως, καταγγέλλουν, ξεκίνησε ακατάπαυστη διακίνηση εμπορευμάτων και ανθρώπων, η οποία -όπως ισχυρίζονται- είναι ανεξέλεγκτη, καθώς επειδή η δίοδος δεν θεωρείται εμπορική, δεν υπάρχει τελωνείο. Παράλληλα, δεν υπάρχει μεθοριακός σταθμός ελέγχου από την Ελληνική Αστυνομία, καθώς η δίοδος ...δεν υφίσταται νομικά και τυπικά.


Φιλοξενούμενος των Βούλγαρων συναδέλφων του ο Έλληνας αστυνομικός

«Κάποια στιγμή, ένας Έλληνας αστυφύλακας τοποθετήθηκε εκεί για την άσκηση ελέγχου, ουσιαστικά στον δρόμο, αφού δεν έγινε εγκατάσταση φυλακίου, ούτε διατέθηκε εξοπλισμός ελέγχου. Ο αστυφύλακας ουσιαστικά φιλοξενείται από τους Βούλγαρους συναδέλφους του, που ελέγχουν την κίνηση οχημάτων από Ελλάδα προς Βουλγαρία, κόβοντας εισιτήριο 5 ευρώ για κάθε όχημα», επισημαίνουν οι τέσσερις φορείς (Επιμελητήριο Ξάνθης, Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ξάνθης, Προμηθευτικός- Παραγωγικός Συνεταιρισμός Εμπόρων-Βιοτεχνών Δασικών Προϊόντων και Ξύλου και Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης).


Κάθε χρόνο «κάνουν φτερά» 2 δισ. ευρώ μόνο από διαφυγόντες φόρους

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, Στέλιος Μωραΐτης, ισχυρίστηκε ότι το ελληνικό κράτος χάνει 2 δισ. ευρώ ετησίως, από το παρεμπόριο μέσω συνολικά των βόρειων συνόρων της χώρας, μόνο από τους διαφυγόντες φόρους. Αυτό προκύπτει, όπως λέει, από κοινή έρευνα των επιμελητηρίων Ξάνθης, Σερρών, Κιλκίς, Δράμας, Καβάλας, Ροδόπης και Έβρου.

«Το παραεμπόριο στο νομό Ξάνθης τείνει στο 70%. Στα πανηγύρια βλέπεις 30 Έλληνες νόμιμους πραματευτές και 250 Βούλγαρους παράνομους και οι δεύτεροι ξεπουλάνε γιατί πουλάνε πολύ φθηνά, ενώ οι Έλληνες, που πληρώνουν κανονικά φόρους και εισφορές, δεν πουλάνε ούτε καρφίτσα. Καθημερινά βλέπεις 10-15 βανάκια με πινακίδες από το Σμόλιαν και το Κίρτζαλι, να έρχονται φορτωμένα με ψωμιά προς 0,30-0,40 ευρώ. Παντοπωλεία, φούρνοι, μικρομάγαζα, έχουν υποστεί τεράστια ζημία», προσθέτει.


Ελληνικά καυσόξυλα επιστρέφουν στην Ελλάδα ως βουλγαρικά

Η πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ξυλεμπόρων, Χρυσούλα Γρηγορίου, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων νομού Ξάνθης, σημειώνει ότι η συνέχιση της λειτουργίας της διόδου έχει σημάνει την καταστροφή για τους επιχειρηματίες, χωρίς να υπολογίζονται οι οικονομικές απώλειες για το ελληνικό κράτος.

«Mπαίνουν απ' τη δίοδο παράνομοι υλοτόμοι, που κόβουν ξύλα από εδώ, τα πηγαίνουν στη Βουλγαρία και μετά τα πουλάνε στην Ελλάδα ως βουλγαρικά. Διακινούνται παράνομα πέλετς, κουφώματα, ξυλεία για σκεπές και βεράντες, σφάγια για το Μπαϊράμ του μουσουλμανικού πληθυσμού του νομού, ό,τι μπορείτε να φανταστείτε», σημειώνει η κ. Γρηγορίου.

Προσθέτει ότι κάποια τάξη μπήκε μετά τις 7 Απριλίου, όταν οι φορείς της περιοχής είχαν αποκλείσει τη δίοδο σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Έκτοτε, με την εφαρμογή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), ξεκίνησαν έλεγχοι της αστυνομίας και της τροχαίας σε διερχόμενα φορτηγά, με αποτέλεσμα πλέον να επιτρέπεται η διέλευση οχημάτων μέχρι 2 τόνων, όπως ορίζει ο ΚΟΚ, ενώ παλαιότερα έμπαιναν ακόμη και επτάτονα.

«Η δίοδος αυτή ουσιαστικά λειτουργεί παράνομα, αφού η διακρατική συμφωνία του 2010 δεν έχει κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο», ισχυρίζεται και προσθέτει: «Πληροφορούμαστε εσχάτως, από το ΥΠΕΞ, ότι ξεκίνησαν οι διαδικασίες κύρωσης. Καλούμε τους βουλευτές να ψηφίσουν με γνώμονα τη προάσπιση της νομιμότητας στην περιοχή και των δημοσιονομικών συμφερόντων της χώρας».


Κινητό με όριο ...40 ευρώ στον αστυνομικό της διόδου

Με πρόσφατη επιστολή (18/6/2013) προς τον αστυνομικό διευθυντή Ξάνθης, Γεώργιο Γκοδοσίδη, ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της «Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Ξάνθης», Κωνσταντίνος Μαλλικόπουλος και Ανέστης Γεωργιάδης, κρούουν επίσης τον κώδωνα του κινδύνου. «Είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε ότι χωρίς τη σύνδεση του σημείου με το πανελλαδικό δίκτυο της ΕΛ.ΑΣ.,δεν μπορεί να γίνει σωστός έλεγχος, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν συνάδελφοι να εκτεθούν ανεπανόρθωτα, αλλά και να εκτεθεί και η ίδια η χώρα», αναφέρουν. 

Μεταξύ άλλων, υποστηρίζουν ότι το κινητό τηλέφωνο που έχει διατεθεί στον αστυνομικό της συνοριακής διόδου, έχει ανώτατο όριο 40 ευρώ, περιορίζοντας τη δυνατότητα επικοινωνίας με το αστυνομικό τμήμα Εχίνου, όταν την καλοκαιρινή περίοδο η είσοδος - έξοδος πολιτών φτάνει τις 5000 ημερησίως. Ζητούν δε, τη δημιουργία νέας υπηρεσίας διαβατηριακού ελέγχου στον Αγιο Κωνσταντίνο, η οποία θα στελεχωθεί από αστυνομικούς με ειδική εκπαίδευση.

«θα δούμε τις αντιδράσεις της ελληνικής πολιτείας και της ΕΕ στην επιστολή μας», σημειώνει ο κ.Μωραΐτης, «και αν δεν υπάρχει αποτέλεσμα θα κινηθούμε νομικά στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών