Δριμεία κριτική Φερχόιγκεν κατά Βερολίνου για το θέμα της Ουκρανίας | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Δριμεία κριτική Φερχόιγκεν κατά Βερολίνου για το θέμα της Ουκρανίας

13:29 | 30/7/13
Για «διπλά μέτρα και σταθμά» κατηγορεί τη Γερμανία ο πρώην Επίτροπος διεύρυνσης Günter Verheugen, αναφορικά με την στάση της στο ζήτημα της υπογραφής της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας...

Ο πρώην Επίτροπος διεύρυνσης Verheugen μίλησε για τις σχέσεις Ουκρανίας-ΕΕ σε συνέντευξη στην EurActiv Πολωνίας.

Ο Verheugen, που εργάζεται σήμερα ως σύμβουλος και καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης, εξέφρασε αμφιβολίες για την στάση της Γερμανίας στο θέμα της Ουκρανίας, σύμφωνα με την οποία η απελευθέρωση της πρώην πρωθυπουργού Yulia Tymoshenko αποτελεί προϋπόθεση για την υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης το Νοέμβριο.

Η συμφωνία με την Ουκρανία μονογραφήθηκε τον Μάρτιο του 2012 ωστόσο η ΕΕ έθεσε ως προϋπόθεση για να προβεί στην υπογραφή την πρόοδο στις κυβερνητικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης της Tymoshenko, η οποία και εκτίει ποινή φυλάκισης 7 ετών για κατάχρηση εξουσίας στο 2009 σε μια συμφωνία για το φυσικό αέριο με την Ρωσία.

Η Ουκρανία ελπίζει να υπογραφεί η Συμφωνία Σύνδεσης στη Σύνοδο Κορυφής Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης 28-29 Νοεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί στο Βίλνιους από την Λιθουανική Προεδρία. Διάφοροι Ευρωπαίοι ηγέτες, ειδικά από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, ασκούν πιέσεις να υπογραφεί η Συμφωνία Σύνδεσης στην εν λόγω σύνοδο, λαμβάνοντας υπόψη κυρίως γεωπολιτικούς παράγοντες. Η Λιθουανία από την πλευρά της, που ανέλαβε την 1η Ιουλίου της εκ περιτροπής Προεδρία της ΕΕ, βασίζει τις ελπίδες της στην επιτυχία αυτής της Συνόδου.

Ωστόσο άλλες χώρες, υπό την ηγεσία της Γερμανίας, έχουν εγείρει προϋποθέσεις που συνδέονται με τη δημοκρατική αλλαγή και τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα της δικαιοσύνης.

«Τουλάχιστον για κάποιες κυβερνήσεις της ΕΕ, η απελευθέρωση της Tymoshenko συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση», τόνισε ο Verheugen, προσθέτοντας: «Έχω αμφιβολίες για τη σοφία αυτής της στάσης εάν λάβω υπόψη τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της ΕΕ αλλά και της Ουκρανίας».

«Το πρόβλημα λέγεται επιλεκτική δικαιοσύνη. Τι σημαίνει; Λέμε στην Ουκρανία: Είτε απελευθερώνετε την κυρία Tymoshenko ή βάζετε περισσότερο κόσμο στις φυλακές; Κατά προτίμηση κάποιους από την ελίτ που κυβερνά», συνέχισε.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Κομισιόν φάνηκε επίσης να υποβαθμίζει τη σημασία της συμφωνίας, τονίζοντας ότι πρόκειται απλά για μια Συμφωνία Σύνδεσης και όχι μια συμφωνία ένταξης στην ΕΕ. Η Συμφωνία Σύνδεσης προσφέρει μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική συνεργασία, ωστόσο δεν ανοίγει απαραίτητα και τον δρόμο για ένταξη στην ΕΕ.

«Τι διακυβεύεται σε μια Συμφωνία Σύνδεσης; Δεν συζητάμε πλήρη ένταξη. Επομένως, φοβάμαι ότι εδώ χρησιμοποιούμε διπλά πρότυπα. Το μακροπρόθεσμο συμφέρον μας είναι να οργανώσουμε βήμα-βήμα την ενσωμάτωση της Ουκρανίας στις δομές μας. Εάν τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία Σύνδεσης, θα σημαίνει ότι η Ουκρανία έκανε μια μη αναστρέψιμη επιλογή και δεν θα αποτελεί πλέον μπαλάκι μεταξύ της ΕΕ και της Ευρασιατικής Ένωσης του Προέδρου Putin», υπογράμμισε.

Σημειώνεται ότι το Κρεμλίνο ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στην Ουκρανία να ενταχθεί στην τελωνειακή ένωση της Ρωσίας, τη ραχοκοκαλιά της Ευρασιατικής Ένωσης που προωθεί ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin.

Πηγή: skai.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών