Δύο κρίσιμα ορόσημα για την κυβέρνηση | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Δύο κρίσιμα ορόσημα για την κυβέρνηση

23:38 | 14/7/13
Σχεδιασμό με δύο κρίσιμα ορόσημα, την προσεχή Τετάρτη, οπότε και ψηφίζεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και τον Σεπτέμβριο, όταν θα αρχίσει η νέα αξιολόγηση της τρόικας που θα συμπέσει με τις γερμανικές εκλογές, εκπονεί ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλο.

Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος κατά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη Τετάρτη συμφώνησαν πως η ψηφοφορία της Τετάρτης αποτελεί επί της ουσίας διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, κρίσιμο για το Μέγαρο Μαξίμου και την Ιπποκράτους είναι το νομοσχέδιο, επί της αρχής, να υπερψηφιστεί τουλάχιστον από 151 βουλευτές.

Αντιθέτως, μεγαλύτερη «ευελιξία» μπορεί να υπάρξει σε σχέση με τα επιμέρους άρθρα, που με βάση τις έως τώρα δημόσιες ή παρασκηνιακές αντιδράσεις βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, δεν αποκλείεται να ψηφιστούν τελικώς με απλή πλειοψηφία, παρότι επί του παρόντος το Μέγαρο Μαξίμου και η Ιπποκράτους διαμηνύουν πως ό,τι σχετίζεται με μνημονιακή υποχρέωση της χώρας θα πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής.

Πάντως, ακριβώς προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα διαρροών, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος συμφώνησαν να προβούν σε ορισμένες κινήσεις «κατευνασμού» των βουλευτών ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας. Πρώτον, μέσω νομοτεχνικής βελτίωσης που κατατέθηκε την Παρασκευή διασφαλίζεται πως μετά από αξιολόγηση οι υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας, σε σημαντικό αριθμό θα απασχοληθούν στην ΕΛ.ΑΣ.

Μάλιστα συνεργάτες του πρωθυπουργού σημειώνουν πως το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα μπορούσε εξαρχής να είχε συμπεριλάβει τη σχετική διάταξη στο πολυνομοσχέδιο. Δεύτερον, προς απόσυρση βαίνει η διάταξη για το «ακαταδίωκτο» των στελεχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που συναντά την αντίδραση σειράς βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ενώ αποδεκτή έχει γίνει και πρόταση να απορροφηθούν στο υπουργείο Υγείας εκπαιδευτικοί στην τεχνική εκπαίδευση με σχετικές δεξιότητες.

Αντιθέτως, ερωτηματικό παραμένει ποια λύση μπορεί να βρεθεί σε σχέση με το παρατηρητήριο για τα οικονομικά των δήμων, καθώς για την υλοποίηση της συγκεκριμένης ρύθμισης υπάρχει ρητή δέσμευση της Αθήνας έναντι της τρόικας.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν, επίσης, να μην τεθεί ενόψει της ψηφοφορίας ζήτημα «κομματικής πειθαρχίας», αλλά να αφεθούν οι βουλευτές να πράξουν κατά βούληση «ακόμη και εάν τούτο σημαίνει να αναλάβουν την ευθύνη να ρίξουν την κυβέρνηση».

Υπό τα ανωτέρω δεδομένα, στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Ιπποκράτους επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η κυβέρνηση θα υπερβεί, έστω με περιορισμένες απώλειες, τον σκόπελο του πολυνομοσχεδίου. Ομως, όπως προαναφέρθηκε, μετά τη θερινή ανάπαυλα την κυβέρνηση περιμένει νέα στενωπός.

Ειδικότερα, υψηλόβαθμα στελέχη αναγνωρίζουν πως θα ακολουθήσει ένα «καυτό» φθινόπωρο με σημείο καμπής την επόμενη αξιολόγηση της τρόικας και τις γερμανικές εκλογές.


Ως πηγές που μπορεί να τροφοδοτήσουν νέα πολιτική αστάθεια περιγράφονται:

- Οι αποφάσεις για το νέο κύμα κινητικότητας και απολύσεων στο Δημόσιο. Εάν υπάρξουν και πάλι «οριζόντιες» επιλογές, όπως συνέβη με τη δημοτική αστυνομία, τους σχολικούς φύλακες και την ΕΡΤ, προεξοφλείται σχεδόν πως αυτές δεν πρόκειται να υπερψηφιστούν από την παρούσα Βουλή.

- Τυχόν επιμονή της τρόικας για λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων, είτε το 2013, ή το 2014. Από τους βουλευτές της συμπολίτευσης δεν πέρασε απαρατήρητο ότι ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων μέτρων για φέτος, αλλά δεν έπραξε το ίδιο για τον επόμενο χρόνο.

- Το διαφαινόμενο «άνοιγμα», αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές, της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Οι διαφωνίες μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ επί του θέματος είναι καταγεγραμμένες και η Αθήνα είναι πιθανόν να βρεθεί εγκλωβισμένη επί μακρόν σε μια συζήτηση που είναι προφανές πως θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Πάντως, κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ συνομολογούν πως εάν η κυβέρνηση υπερβεί τα δύο περιγραφέντα «ορόσημα» θα έχει πλέον καθαρό ορίζοντα τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου.

Του Κ. Π. Παπαδιοχου

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών