13:39 | 30/7/13
Κοινή ατζέντα με πρωτοβουλίες και προτεραιότητες για το ερχόμενο έτος θα έχουν οι κκ. Αντ. Σαμαράς και Ενρίκο Λέτα...
Η προεδρία της ΕΕ το 2014 είναι η κορυφαία ευκαιρία για να στρέψει η ελληνική κυβέρνηση τη συζήτηση από τη λιτότητα στην ανάπτυξη. Σε αυτή την προσπάθεια απρόσμενος σύμμαχος αποδείχθηκε ο ιταλός πρωθυπουργός κ. Ενρίκο Λέτα, ο οποίος πραγματοποίησε διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.
Επειτα από το γεύμα εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου οι δύο πρωθυπουργοί ανακοίνωσαν ότι η Ελλάδα (η οποία έχει την προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014) και η Ιταλία (θα έχει την προεδρία το δεύτερο εξάμηνο του ίδιου έτους) θα συνεργαστούν ώστε να υπάρξει κοινή προεδρία σε όλη τη διάρκεια του έτους και το 2014 να είναι έτος καμπής για την ΕΕ.
Η κοινή προεδρία σημαίνει, όπως είπαν οι κκ. Αντ. Σαμαράς και Ενρίκο Λέτα, ότι θα συμφωνηθεί από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών μια κοινή ατζέντα με πρωτοβουλίες και προτεραιότητες για το ερχόμενο έτος. Κορυφαία θέματα θα είναι η ανεργία και η απασχόληση, η Μεσόγειος, η λαθρομετανάστευση και τα ενεργειακά θέματα, κυρίως ο ΤΑP και οι συνέργειες για την αξιοποίηση των πόρων στο Ιόνιο και στην Αδριατική.
Η οριστικοποίηση του σχεδίου θα γίνει στη Ρώμη στο τέλος Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού. Στα μέσα Σεπτεμβρίου θα επισκεφθεί τη Ρώμη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλος προκειμένου να συναντηθεί με την υπουργό Εξωτερικών Εμα Μπονίνο και τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ενζο Μοαβέρο Μιλανέσι με σκοπό τον συντονισμό των δύο προεδριών.
Ο κ. Σαμαράς απέφυγε, παρ' ότι ρωτήθηκε, να σχολιάσει απόψεις όπως αυτή που εκφράζει η επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ ότι η δουλειά της τρόικας τελείωσε.
Ο κ. Λέτα, αντιθέτως, άσκησε κριτική στην τρόικα και στην Ευρώπη για τις αποφάσεις που επέβαλε στην Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση. Μίλησε για σφάλματα στα χρονοδιαγράμματα και στα εργαλεία που προτάθηκαν και εκτίμησε ότι, αν η Ευρώπη είχε διαφορετική στάση από την αρχή, η κρίση θα ήταν διαφορετική και δεν θα είχαν χαθεί τόσες θέσεις εργασίας.
Ο ιταλός πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι σημαντικός ο σεβασμός στους όρους και στις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα, όπως και η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.
Παρατήρησε όμως ότι οι θυσίες δεν αποτελούν αυτοσκοπό αλλά είναι εργαλείο για να φτάσουμε στην ανάπτυξη, στην εργασία, στη σταθερότητα και στην ελπίδα. Δήλωσε επίσης ότι είναι σημαντικότατη είδηση οι ενδείξεις πως η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, είπε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ιταλούς επιχειρηματίες για τις ιδιωτικοποιήσεις και διαβεβαίωσε ότι η χώρα του είναι στο πλευρό της Ελλάδας.
Τις ίδιες απόψεις, πολύ πιο αναλυτικά, εξέφρασε ο κ. Λέτα σε ομιλία του στο ΕΛΙΑΜΕΠ. Σε αυτή την ομιλία επεσήμανε ότι το δημοκρατικό έλλειμμα, η ανεργία - κυρίως των νέων - και το χαμηλό επίπεδο των δημοσίων επενδύσεων αποτελούν αυτή τη στιγμή ακανθώδεις πτυχές της κρίσης.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι διατεθειμένη να προστατεύσει με κάθε δυνατό τρόπο το κοινό νόμισμα και η ευρωζώνη βρίσκεται κοντά στην έξοδο από την ύφεση, αν και χρειάζονται πολλά ακόμη, είπε. Χρειάζεται η ΕΕ ένα νέο «αφήγημα» για να εξηγήσει στους νέους κυρίως τη σημασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας θεωρεί ότι η συλλογική προσπάθεια των ευρωπαϊκών χωρών είναι βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της Ενωσης και ότι η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αποτελεί μονόδρομο αλλά - με βάση την ιταλική εμπειρία, όπως ανέφερε - χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αποδώσουν καρπούς.
Ο ιταλός πρωθυπουργός χαρακτήρισε το 2014 μια χρονιά εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον της Ευρώπης. Στις ευρωεκλογές, εκτίμησε, θα δοθεί μεγάλη μάχη μεταξύ των φιλοευρωπαϊκών και των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων.
Σχετικές ετικέτες:Πολιτική
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων