Πίντο: Η κρίση στην Πορτογαλία οφείλεται στην αποτυχία του προγράμματος | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Πίντο: Η κρίση στην Πορτογαλία οφείλεται στην αποτυχία του προγράμματος

13:19 | 7/7/13
Η κρίση στην κεντροδεξιά πορτογαλική κυβέρνηση –συνασπισμός δύο κεντροδεξιών κομμάτων, του Λαικού Κόμματος του κύριου Πόρτας και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του κύριου Κοέλιου – δεν οφείλεται στην μη εφαρμογή του προγράμματος αλλά στο γεγονός ότι το πρόγραμμα δεν "βγαίνει", ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης  στο Πανεπιστήμιο της Λισσαβόνας Αντόνιο Κόστα Πίντο.

Σύμφωνα με τον κ. Πίντο, «το Λαϊκό κόμμα θέλει να υπάρξει μια επαναδιαπραγμάτευση της πολιτικής με την τρόικα και πιστεύουν ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Δίχως ένα πιο ελαστικό πρόγραμμα, γνωρίζουν ότι η Πορτογαλία θα βυθιστεί σε μια παρατεταμένη ύφεση» ανέφερε ο πορτογάλος πολιτικός επιστήμων.

Η παραίτηση του αρχιτέκτονα της μνημονιακής πολιτικής στην Πορτογαλία και πανίσχυρου πρώην υπουργού Οικονομικών Βίτορ Γκασπάρ, οφείλεται κατά τον κύριο Πίντο σε δύο λόγους: «πρώτον στην αποτυχία των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος και δεύτερον στην πίεση των Πορτογάλων πολιτικών οι οποίοι δεν ήθελαν έναν τεχνοκράτη στο σημαντικότερο υπουργείο της κυβέρνησης».

Το Πορτογαλικό μνημόνιο έχει επιφέρει στην οικονομία τις ίδιες συνέπειες με αυτές που βιώνουμε στην Ελλάδα, υποστήριξε ο κ. Πίντο. «Παρότι εμείς το εφαρμόσαμε πιο πιστά και ορθολογικά, δεν γλιτώσαμε από την παρατεταμένη ύφεση και την υψηλή ανεργία» ενώ πρόσθεσε ότι «κάποιες από τις παραμέτρους του προγράμματος είναι λανθασμένες».

Στις 14 Ιουλίου λήγει το πορτογαλικό μνημόνιο και θεωρητικά η Πορτογαλία επιστρέφει στις αγορές. «Η πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα θα κρίνουν και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών» υποστήριξε ο κ. Πίντο. Ο κ. Κοέλιο δεν θέλει εκλογές διότι οι Σοσιαλιστές βρίσκονται μπροστά σε όλες τις δημοσκοπήσεις με 30%» κατέληξε ο Πορτογάλος πολιτικός αναλυτής.

Πηγή: skai.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών