Ποινική δίωξη κατά Λιακουνάκου | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ποινική δίωξη κατά Λιακουνάκου

15:33 | 26/7/13
Ποινική δίωξη κατά Λιακουνάκου και άλλων 18 ατόμων για προμήθεια υλικού ηλεκτρονικού πολέμου που δεν παρελήφθη ποτέ..

Κατηγορούμενοι επίσης δύο πρώην γγ του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και ένας πρώην αρχηγός ΓΕΣ.

Τη δικαστική οδό παίρνει μια ακόμα υπόθεση προμήθειας εξοπλιστικού υλικού που φέρεται να προκάλεσε σημαντική οικονομική ζημία στο Δημόσιο.

Πρόκειται για την αγορά, από την εταιρεία Sonak, συστημάτων «ηλεκτρονικού πολέμου», που θα εντάσσονταν στον αμυντικό εξοπλισμό της χώρας. Τα συγκεκριμένα συστήματα παραγγέλθηκαν το 2001 και δεν έχουν παραληφθεί ακόμα, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τη δικογραφία έχει δοθεί προκαταβολή 35 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η συνολική τους αξία ήταν περίπου 72 εκατ. ευρώ.

Αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη θα βρεθούν 19 άτομα, εκ των οποίων οι δύο πρώην γενικοί γραμματείς του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Ευ. Βασιλάκος και Γ. Κολύρης, ο πρώην αρχηγός του ΓΕΣ Γ. Αντωνακόπουλος (μετέπειτα διετέλεσε και αρχηγός ΓΕΕΘΑ), ο επιχειρηματίας που ανέλαβε το έργο Θ. Λιακουνάκος, ο πρόεδρος της ίδιας εταιρείας Ηλ. Αρκουμανέας, καθώς και στρατιωτικοί που συμμετείχαν σε επιτροπές που ασχολήθηκαν με την προμήθεια του συγκεκριμένου υλικού.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν αφορούν απιστία σε βαθμό κακουργήματος (σε συνδυασμό με τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου), ηθική αυτουργία και άμεση συνέργεια σε απιστία. Οι διώξεις ασκήθηκαν από την εισαγγελέα του τμήματος κατά της διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατηγορούμενοι έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες ενώπιον των εισαγγελικών λειτουργών.

Η συγκεκριμένη σύμβαση είχε φτάσει στο Διαιτητικό Δικαστήριο από το οποίο δικαιώθηκε η Sonak. Η απόφαση που εκδόθηκε το 2007 επέβαλε πρόστιμο 3 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο και το υποχρέωνε να επιστρέψει τις εγγυητικές επιστολές της εταιρείας, καθώς υπεύθυνο για τη μη έγκαιρη παράδοση των συστημάτων κρίθηκε το ίδιο το Δημόσιο.

Ερωτήματα προκύπτουν όσον αφορά τις ενέργειες που έκανε το Δημόσιο σχετικά με την καθυστέρηση παράδοσης του έργου, αλλά και σχετικά με το ύψος της προκαταβολής που δόθηκε, καθώς φαίνεται να ξεπερνά το προβλεπόμενο από τον νόμο.


Η σύμβαση

Η επίμαχη σύμβαση αφορούσε προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων «ηλεκτρονικού πολέμου», συγκεκριμένα συστήματα παρεμβολών και επιθέσεων στις τηλεπικοινωνίες του εχθρού, αποτελούμενα από 18 παρεμβολείς και 11 κέντρα ακροάσεων.

Η σύμβαση υπογράφηκε επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος ήδη κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου για νομιμοποίηση χρημάτων από φερόμενη δωροδοκία για άλλες συμβάσεις. Μάλιστα, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής που εκπροσωπεί το Δημόσιο στη δίκη Τσοχατζόπουλου είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσουν και άλλες δίκες με ανάλογο περιεχόμενο.

Πάντως, στην περίπτωση της συγκεκριμένης σύμβασης οι ευθύνες πολιτικών προσώπων έχουν παραγραφεί με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών