01:56 | 23/7/13
«Λύνονται οριστικά χρόνια ζητήματα και δυσλειτουργίες»
Στη Βουλή κατατέθηκε το πρώτο αυτούσιο νομοσχέδιο που καταρτίζεται ιστορικά από το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, με τίτλο: «Αντικατάσταση και συμπλήρωση των διατάξεων για τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης».
Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής την επόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια θα τεθεί προς ψήφιση στο πρώτο θερινό τμήμα του Κοινοβουλίου.
Με τον παρόν νομοσχέδιο «λύνονται οριστικά χρόνια ζητήματα και δυσλειτουργίες της εταιρείας με την επωνυμία “Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Α.Ε.”, με τη θέσπιση ρυθμίσεων οι οποίες οδηγούν στην καλύτερη διαχείριση της “Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης”».
Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του Νομοσχεδίου επιτυγχάνεται «η απλούστευση, η αποσαφήνιση και η βελτίωση του νομικού και θεσμικού πλαισίου της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, καθώς και η επιτάχυνση της υλοποίησης του εγχειρήματος, παράλληλα με τη θέσπιση των κατάλληλων ασφαλιστικών δικλείδων για τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση και τεχνοκρατική διαχείριση της Εταιρείας».
Επίσης, «με στόχο την ταχύτερη λειτουργία και τη μεγαλύτερη ευελιξία της εταιρείας, με το παρόν νομοσχέδιο μειώνονται σημαντικά οι απαιτούμενες υπογραφές για την έκδοση διοικητικών πράξεων από τους αρμόδιους Υπουργούς, κατ’ εξουσιοδότηση του προτεινόμενου νόμου. Ειδικότερα, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς ο αριθμός των απαιτούμενων υπογραφών ανέρχεται σε 47, ενώ σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση, οι υπογραφές μειώνονται σε 30, γεγονός που φανερώνει τη μείωση της γραφειοκρατίας, η οποία θα οδηγήσει στη βελτίωση των διαδικασιών».
Όπως δήλωσε σχετικά ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, «οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο σχετικό νομοσχέδιο καθιστούν τη λειτουργία της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης απλούστερη και ευέλικτη, ενώ παράλληλα της δίνεται η δυνατότητα να ενεργεί ταχύτερα και αποτελεσματικότερα.
Συνεπώς, η Θεσσαλονίκη μπορεί να εξελιχθεί σε διεθνώς αναγνωρισμένο κόμβο καινοτομίας, που θα ηγείται στη Ν.Α. Ευρώπη στον τομέα της αξιοποίησης της επιστημονικής γνώσης για ανάπτυξη και παραγωγή καινοτόμων τεχνολογιών, προϊόντων και υπηρεσιών, με θετικό αντίκτυπο στην ανάδειξη αναπτυξιακών δράσεων και πρωτοβουλιών».
Σχετικές ετικέτες:Πολιτική
Σχετικά άρθρα