Καθησυχαστικοί για τα 5,1 Ρίχτερ οι σεισμολόγοι | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Καθησυχαστικοί για τα 5,1 Ρίχτερ οι σεισμολόγοι

20:08 | 7/8/13
«Καμία σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης»...

Μικροζημιές και κατολισθήσεις προκάλεσε ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 12.06 το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή της Αμφίκλειας Φθιώτιδας. Οι επιστήμονες αποσυνδέουν το σεισμικό γεγονός από το ρήγμα της Αταλάντης, παρακολουθούν όμως με προσοχή το φαινόμενο καθώς την πρωϊνή ισχυρή δόνηση ακολούθησαν άλλες 60, η μεγαλύτερη εκ των οποίων μεγέθους 4,7 Ρίχτερ στις 16:44 προερχόμενη από τον ίδιο εστιακό χώρο.

Το επίκεντρο του σεισμού που είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, εντοπίζεται σε απόσταση 121 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Αθήνας και 4 χιλιομέτρων ανατολικά της Αμφίκλειας.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε, επίσης ότι είχε προηγηθεί μικρότερη δόνηση, μεγέθους 4,2 βαθμών στις 12:03.


Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε έντονα αισθητός σε ολόκληρη την Αττική, την Βοιωτία αλλά και την Εύβοια.

Στην περιοχή της Λαμίας ο σεισμός προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση.
Πολλοί κάτοικοι της Λαμίας και των χωριών γύρω από την Αμφίκλεια βγήκαν στους δρόμους και τις πλατείες πανικόβλητοι.

Οι δύο δονήσεις προκάλεσαν πτώσεις βράχων σε αρκετά σημεία της ευρύτερης περιοχής και κυρίως στις ιαματικές πηγές του Κονιαβίτη, στα Καμένα Βούρλα, όπου οι περίοικοι κάνουν λόγο για «βροχή βράχων», στην Τιθορέα και την Αμφίκλεια.


Αστυνομία, πυροσβεστική και αυτοδιοίκηση κινητοποιήθηκαν για εντοπισμό και καταγραφή τυχόν ζημιών από τη διπλή δόνηση.

Έως στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές φθορές σε κατοικίες, πλην ενός παλαιού ακατοίκητου πλινθόκτιστου σπιτιού στο χωριό Δρυμαία, κοντά στην Αμφίκλεια. Μικρές ζημιές καταγράφηκαν και στα χωριά Ρεγγίνι και Κόμνηνα.

Στην Αμφίκλεια και τις Λιβανάτες του νομού Φθιώτιδας παρουσιάστηκαν προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Μετά τον κύριο σεισμό ακολούθησαν τουλάχιστον τέσσερις μετασεισμοί με τον ισχυρότερο να καταγράφεται στα 3,9 Ρίχτερ.


Σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις (Βήμα Fm) ο σεισμολόγος του Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Αθανάσιος Γκανάς ανέφερε:

«Δεν πρόκειται για κάποιο σημαντικό σεισμικό γεγονός. Είναι μία δόνηση μεσαίου μεγέθου από μία περιοχή κοντά στο χωριό Ελάτεια στην Φθιώτιδα.

Είναι μία περιοχή που δίνει τέτοιους σεισμούς μεταξύ 5 και 5,5 Ρίχτερ και δεν επηρεάζει άλλα γειτονικά ρήγματα όπως αυτό της Αταλάντης. Είναι μία δόνηση που θεωρείται συνήθης για την περιοχή».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας, Ευθύμιο Λέκκα, η περιοχή είναι γνωστή για τη σεισμική της δραστηριότητα και το φαινόμενο παρακολουθείται από τους επιστήμονες με μεγάλη προσοχή.
Επιπλέον , ο καθηγητής Σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, εκτίμησε ότι ο σεισμός της Αμφίκλειας δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης.

«Η περιοχή είναι γνωστή, πρόσθεσε, παρακολουθούμε την εξέλιξη και είναι κρίσιμο το πρώτο 48ωρο».

«Παρακολουθούμε με προσοχή τις επόμενες ημέρες το φαινόμενο» δήλωσε από την πλευρά της η καθηγήτρια Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ελευθερία Παπαδημητρίου, λίγη ώρα μετά τις δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις, μεγέθους 4,2 και 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκαν στην περιοχή της Λαμίας.

«Καταγράφουμε συνεχώς μετασεισμούς στην περιοχή. Ωστόσο, το ρήγμα ήταν κοντά σε κατοικημένες περιοχές, κάτω από τα πόδια των ανθρώπων που ζουν εκεί και γι' αυτό ήταν τόσο έντονες οι δονήσεις».

Όπως αναφέρουν οι σεισμολόγοι, ο σεισμός δεν έχει σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης, είναι μία παράλληλη τάφρος, ενώ και τα προηγούμενα χρόνια η περιοχή της Αμφίκλειας έδωσε ανάλογες δονήσεις. "Η περιοχή μάς δίνει τέτοια μεγέθη. Είχε δώσει και στο παρελθόν σεισμούς με παρόμοιο μέγεθος" είπε η κ.Παπαδημητρίου.

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών